Encefalopatia hepatica: simptome, cauze si tratament

Actualizat: 30 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Ce este encefalopatia hepatica


Encefalopatia hepatica este o afectiune ce se caracterizeaza printr-o scadere a functiei cerebrale din cauza unor acumulari de toxine la nivelul sangelui. Encefalopatia hepatica survine atunci cand ficatul unei persoane nu poate elimina in mod corespunzator substantele toxice din fluxul sanguin. Astfel, persoanele cu leziuni hepatice acute sau cu boli hepatice avansate prezinta un risc crescut de a dezvolta encefalopatie hepatica.

In mod obisnuit, ficatul elimina din sange elementele ce ar putea dauna organismului, precum amoniacul. Un ficat deteriorat sau bolnav nu mai este la fel de capabil sa elimine toate aceste toxine, consecinta fiind acumularea lor in fluxul sanguin si deplasarea catre alte organe.

Encefalopatia hepatica se dezvolta atunci cand toxinele patrund la nivelul creierului si ii afecteaza celulele. Toate aceste lucruri pot provoca simptome fizice si psihologice, persoanele afectate resimtind cel putin o anumita scadere a functiei cerebrale. In cazuri grave, persoanele bolnave isi pot pierde starea de constienta sau pot intra in coma.

Simptomatologie

Simptomele encefalopatiei hepatice difera de la pacient la pacient, tinand cont de cauza ce a dus la afectarea ficatului, dar si de severitatea bolii. Astfel, persoanele cu encefalopatie usoara pana la moderata pot experimenta tulburari de memorie, gandire si concentrare, confuzie, judecata slaba si dificultati usoare de coordonare, de exemplu afectarea scrisului de mana. In plus, pot surveni schimbari ale personalitatii si chiar schimbari ale halenei.

Persoanele cu encefalopatie severa pot prezenta simptome suplimentare, cum ar fi somnolenta severa, lentoare in miscari, anxietate crescuta, schimbari semnificative de personalitate, tulburari de vorbire si tulburari cognitive grave. De asemenea, acesti pacienti pot suferi de tremor la nivelul mainilor si chiar convulsii. Persoanele care prezinta simptomele severe ale encefalopatiei hepatice trebuie sa solicite cat mai urgent sprijin medical, in caz contrar existand riscul de complicatii severe.

Tipurile si stadiile encefalopatiei hepatice

Exista trei tipuri de encefalopatie hepatica, fiecare progresand in aceleasi cinci stadii. Cele trei tipuri se pot descrie astfel:

• Tipul A – rezulta in urma insuficientei hepatice acute. Aceasta din urma survine atunci cand o persoana fara o boala hepatica preexistenta prezinta o deteriorare rapida a functiei hepatice. Acest declin are loc, de obicei, in zile sau saptamani. Cea mai frecventa cauza a insuficientei hepatice acute o reprezinta supradozajul de acetaminofen sau paracetamol, dar exista si alte cauze, precum consumul excesiv de alcool, infectia cu virusuri hepatice si boala Wilson (afectiune ereditara ce implica acumularea de cupru la nivelul organismului);

• Tipul B
– rezulta dintr-un bypass porto-sistemic, aceasta redirectionare impiedicand ficatul sa mai filtreze eficient toxinele. Doua cauze potentiale ce pot duce la bypass porto-sistemic sunt reprezentate de traumatisme si diferite malformatii congenitale;

• Tipul C
– acest tip de encefalopatie hepatica apare ca urmare a cicatrizarii severe a ficatului. Aceasta cicatrizare poarta denumirea de ciroza si survine in stadiile tardive ale bolilor hepatice. De-a lungul timpului, deoarece tesutul cicatricial inlocuieste din ce in ce mai mult tesut sanatos, ficatul va fi mai putin capabil sa elimine toxinele din sange si sa-si indeplineasca celelalte functii.

Specialistii estimeaza ca aproximativ 70% dintre persoanele cu ciroza prezinta si simptome ale encefalopatiei hepatice. Totusi, multe persoane dezvolta doar simptome usoare, dar acestea pot sa reapara pe parcursul vietii. Potrivit expertilor din domeniul medical, cele mai frecvente cauze ale cirozei sunt reprezentate de hepatita B, hepatita C, bolile hepatice asociate consumului de alcool si steatoza hepatica non-alcoolica.

Potrivit cercetatorilor, gravitatea simptomelor pe care o persoana le are va duce la determinarea stadiului de encefalopatie hepatica. Astfel, cele cinci stadii se pot descrie in felul urmator:
• Stadiul 0 – simptomele sunt minime, implicand probleme de coordonare si de concentrare;
• Stadiul 1 – simptomele sunt usoare, precum tulburari ale somnului si pierderea rapida a atentiei;
• Stadiul 2 – simptomele sunt moderate, incluzand pierderi de memorie si tulburari de vorbire;
• Stadiul 3 – manifestarile devin severe, implicand chiar si modificari ale personalitatii, confuzie si letargie extrema;
• Stadiul 4 – se caracterizeaza prin pierderea starii de constienta sau a instalarii comei.

Cauze si factori de risc

Cauzele encefalopatiei hepatice sunt diverse. Cu toate acestea, printre cele mai frecvente cauze ce duc la leziuni hepatice cu risc de encefalopatie hepatica se regasesc deshidratarea, dezechilibrele electrolitice, excesul de proteine, urmarea unor tratamente medicamentoase, dar si cu suplimente din plante, infectiile hepatice, bolile renale, traumatismele si chiar anumite interventii chirurgicale.

Urmatoarele sfaturi pot ajuta oamenii sa reduca factorii de risc, tocmai pentru a-si proteja ficatul de diferite boli si infectii ce ar putea avea ca efect encefalopatia hepatica. Astfel, oamenii trebuie sa evite consumul excesiv de alcool si de alimente bogate in grasimi. De asemenea, greutatea corporala trebuie pastrata in limitele normale, iar mainile trebuie sa fie spalate in mod eficient si consecvent dupa utilizarea baii. In plus, se indica vaccinarea impotriva hepatitei A si a hepatitei B, dar si evitarea inteparii in ace folosite sau folosirea acestora in comun.

Diagnostic

Procedura de diagnostic pentru encefalopatia hepatica incepe cu o examinare fizica si cu o discutie cu privire la simptomele si istoricul medical al pacientului. In unele cazuri, medicii pot fi capabili sa puna diagnosticul doar pe baza acestor elemente. Totusi, in alte cazuri, medicii pot solicita una sau mai multe investigatii suplimentare care sa ajute la determinarea diagnosticului.

Exemple de astfel de investigatii sunt analizele de sange si testele de imagistica medicala. Analizele de sange pot identifica afectiunile ce ar putea duce la encefalopatie hepatica, precum infectiile, hemoragiile, insuficienta hepatica sau cea renala.

De asemenea, analizele de sange pot identifica o crestere anormala a toxinelor din sange. In ceea ce priveste imagistica medicala, examinarile CT sau IRM ale creierului pot ajuta sa se identifice anumite anomalii. De asemenea, electroencefalograma (EEG) poate masura activitatea electrica din creier pentru a identifica modificarile asociate cu encefalopatia hepatica.

Tratament

Tratamentul pentru encefalopatia hepatica va fi diferit de la o persoana la alta si va tine cont de severitatea bolii, simptomele existente, gravitatea leziunilor hepatice, comorbiditatile existente, varsta pacientului si starea sa generala de sanatate. De asemenea, unele tratament vor viza cauza de baza a encefalopatiei hepatice.

In functie de cauza encefalopatiei hepatice, medicii pot indica anumite medicamente, precum cele pentru tratarea infectiilor sau cele pentru oprirea hemoragiei. De asemenea, medicii pot opri anumite tratamente care pot declansa encefalopatia hepatica. In plus, tratarea oricaror probleme renale subiacente poate fi de ajutor.

Medicii pot prescrie medicamente care au ca scop reducerea nivelului de amoniac si de alte toxine din sange. Aceste substante sunt adesea produse la nivel intestinal, astfel incat tratamentele de acest tip pot viza intestinele. De exemplu, medicii pot prescrie medicamente care sa accelereze digestia si sa impiedice intestinele sa absoarba substantele toxice. Lactuloza este un astfel de medicament, ajutand la reducerea cantitatii de bacterii producatoare de amoniac din intestine.

In ceea ce priveste alte tratamente, persoanele care prezinta dificultati de respiratie ca urmare a bolii pot necesita oxigenoterapie sau chiar respiratie prin ventilator. Cand afectarea hepatica este grava si duce la encefalopatie hepatica severa, pacientii pot necesita chiar si transplant de ficat.

Prognostic

O persoana cu encefalopatie hepatica are cele mai mari sanse de recuperare daca simptomele sunt identificate rapid, iar tratamentul este oferit cat mai curand posibil. Acest lucru va presupune tratarea encefalopatiei, dar si a bolilor ce stau la baza ei.

Un tratament adecvat poate adesea sa inverseze encefalopatia hepatica, ducand la o perspectiva favorabila. Totusi, persoanele cu ciroza sau boli cronice de ficat pot prezenta episoade recurente ale encefalopatiei. Cel mai bun mod de a preveni aceste episoade este de a gestiona orice afectiune medicala exact asa cum a indicat medicul.

Bibliografie:
Acute liver failure. (n.d.). cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/a/acute-liver-failure.html
Bleibel, W., & Al-Osaimi, A. M. S. (2012). Hepatic encephalopathy. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3500018/
Cirrhosis of the liver. (n.d.). liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/cirrhosis/
Diagnosing hepatic encephalopathy. (n.d.). liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/hepatic-encephalopathy/diagnosing-hepatic-encephalopathy/
Hepatic encephalopathy. (n.d.). rarediseases.org/rare-diseases/hepatic-encephalopathy/
Hepatic encephalopathy. (n.d.). liver.ca/patients-caregivers/liver-diseases/hepatic-encephalopathy/
Hepatic encephalopathy information center. (n.d.). liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/hepatic-encephalopathy/


Citeste si despre:

Insuficienta hepatica Hepatita autoimuna Hepatita alcoolica Cauzele si complicatiile cirozei hepatice Ciroza hepatica Hepatita Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Ciroza hepatica - boala care nu prezinta simptome timpurii Fibroza hepatica - evolutie, complicatii si tratament Cancerul hepatic Virusul ZIKA - simptome, transmitere si diagnostic Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse Guta - cauze, simptome, tratament
Cere sfatul medicului ×