Encefalopatia hepatica

Actualizat: 26 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati


Encefalopatia hepatica este afectiunea caracterizata prin disfunctia creierului, ca urmare a incapabilitatii ficatului de a elimina substantele toxice din sange.

Bolnavii care sufera de aceasta boala pot manifesta diverse simptome, de la anomalii psihice la coma profunda.

Encefalopatia hepatica este o complicatie frecvent intalnita in cazul cirozei aflate intr-un stadiu avansat.

Cauze

Cauze exacta a encefalopatiei hepatice nu este cunoscuta. Se stie ca encefalopatia hepatica ar fi cauzata de tulburari care afecteaza sever functia ficatului, in special ciroza hepatica sau hepatita acuta fulminanta.  Una dintre cele mai importante functii ale ficatului este aceea de a filtra substantele toxice care patrund in organism si de a le transforma in substante inofensive pentru corp. In mod evident, cand ficatul este afectat, aceste toxine pot ajunge pana in fluxul sanguin, astfel ca substantele toxice ajung sa afecteze in diverse moduri  organismul in general, cat si sistemul nervos in special.

Encefalopatia hepatica poate sa apara brusc la persoanele care nu erau cunoscute anterior cu nicio problema a ficatului, dar cel mai des, conditia este intalnita la cei diagnosticati cu boli hepatice cronice.

Printre factorii declansatori ai encefalopatiei hepatice se numara:

Alte cauze mai putin intalnite ale encefalopatiei hepatice sunt:

Encefalopatia hepatica poate avea forma acuta, fiind potential reversibila sau poate avea forma cronica, progresiva sau asociata cu boala hepatica cronica.

Simptome

Manifestarile bolii debuteaza treptat si se agraveaza in timp sau se pot declansa brusc si pot fi severe inca de la inceput. Membrii familiei sau persoanele care ingrijesc bolnavul ar putea observa la acesta urmatoarele manifestari:

Printre simptomele severe s-ar putea numara:

Cei diagnosticati cu aceasta conditie au si alte simptome ale bolii hepatice, cum ar fi ascita, icterul sau sangerarile variceale gastrointestinale. Acestia se afla, de obicei, in faza de ciroza decompensata Prezenta encefalopatiei hepatice semnaleaza deseori insuficienta hepatica avansata si este considerata, in general, o indicatie clinica pentru evaluarea unui transplant de ficat.

Printre bolile sau tulburarile care pot avea simptome asemanatoare encefalopatiei hepatice se numara:

Diagnostic si investigatii

Pentru a diangostica afectiunea, medicul poate considera necesara realizarea urmatoarelor investigatii:

Tratament

Encefalopatia hepatica poate deveni o urgenta medicala. Bolnavii necesita spitalizare, iar printre masurile terapeutice care se vor lua se numara:

- oprirea sangerarii gastrointestinale. Intestinele vor fi golite de sange. Infectiile, insuficineta renala si anomaliile electrolitice vor fi tratate.

- poate fi necesar sa se ia masuri specifice pentru mentinerea functiilor vitale, cum ar fi sustinerea respiratiei sau adoptarea de masuri pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, mai ales daca persoana in cauza este in coma. Creierul s-ar putea inflama, fapt ce ar putea pune viata bolnavului in pericol.

- cei care sufera in mod repetat de encefalopatie trebuie sa reduca aportul proteinelor, pentru a se diminua productia de amoniac (ficatul nu va putea prelucra amoniacul, iar toxicitatea acestuia va afecta organismul). Totusi, este importanta consilierea alimentara pentru ca un nivel scazut de proteine poate cauza malnutritie. Bolnavii in stare critica pot avea nevoie de hranire pe cale intravenoasa.

- Pentru prevenirea formarii bacteriilor intestinale ca urmare a prezentei amoniacului, poate fi necesara administrarea de lactuloza sau a unui laxativ pentru a se elimina sangele din intestine. Neomicina ar ptuea fi recomandata pentru a se reduce productia de bacterii intestinale, declansata de amoniac. Un antibiotic nou, eficient in tratarea encefalopatiei hepatice este rifaximina.

- Sedativele, tranchilizantele, anumite antiacide si alte medicamente care sunt descompuse si metabolizate de catre ficat ar trebui evitate.

Complicatii

Daca encefalopatia hepatica nu este tratata in timp util, posibil sa apara urmatoarele complicatii:

Profilaxie

Tratarea tulburarilor hepatice poate preveni unele cazuri de encefalopatie hepatica. Evitarea consumului excesiv de alcool si medicamente poate preintampina aparitia multor afectiuni hepatice. Daca o persoana care are boli hepatice cunoscute, prezinta diverse manifestari la nivelul sistemului nervos, este necesara atentia medicala imediata.


Citeste si despre:

Insuficienta hepatica Hepatita autoimuna Hepatita alcoolica Cauzele si complicatiile cirozei hepatice Ciroza hepatica Hepatita Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Ciroza hepatica - boala care nu prezinta simptome timpurii Fibroza hepatica - evolutie, complicatii si tratament Cancerul hepatic Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse Ce trebuie sa stim despre insuficienta hepatica si cum se manifesta? Anatomia si functiile ficatului
Cere sfatul medicului ×