Prevenirea hepatitei B si D

Publicat: 21 Noiembrie 2011 | Actualizat: 21 Noiembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Virusurile care provoaca hepatitele B si D se transmit prin contactul direct dintre sangele infectat si anumite fluide ale corpului. Ca si alte infectii hepatice, inclusiv aceste tipuri de hepatite afecteaza ficatul si pot provoca leziuni grave, pe termen lung.

Hepatita cronica este un factor de risc pentru aparitia altor boli, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic. Vaccinul contra hepatita de tip B poate preveni contactarea bolii.

Virusul hepatitic B (VHB) si virusul hepatitic D (sau delta - HDV) sunt responsabile de dezvoltarea infectiilor cu hepatita B si D. Aceste virusuri sunt transmise, de obicei prin contact cu sangele infectat.

Modalitati de transmitere

Virusurile hepatice B si C se pot transmite prin contactul direct cu sangele unei persoane bolnave sau cu alte fluide ale corpului, dar nu prin saliva, sudoare, lacrimi sau materii fecale. Infectia cu virusul hepatic B se poate transmite direct la orice persoana, dar virusul hepatic D poate infecta doar persoanele care sufera deja de hepatita de tip B (suprainfectie sau conifectie).

Infectarea unei persoane cu ambele virusuri este mai periculoasa decat cea cu virusul hepatic B. Multi oameni, in mod special copiii care sufera de hepatita de tip B nu vor avea nici un simptom. Cei care manifesta icterul, durerile de cap, febra, greata, varsaturile, durerile abdominale si urina inchisa la culoare se afla destul e aproape de faza cronica a bolii.

Cele mai multe cazuri de hepatita acuta de tip B dispar fara trataemtn specific in cateva saptamani si nu provoaca nici un fel de complicatie. Inca aproximativ 10% din persoane continua sa sufre de hepatita cronica pe termen lung - un factor de risc pentru declansarea cirozei si al cancerului hepatic. Atunci cand este contactat si virusul hepatic D, simptomele hepatitei de tip B se amplifica si creste riscul de afectare a ficatului. In cazurile avansate ale bolii, medicul recomanda tratament medicamentos.

Care sunt persoanele care pot contacta hepatita de tip B si D?

Din categoria persoanelor cu risc inalt se numara lucratorii din domeniul medical sau alte domenii in care exista contactul direct cu sangele infectat, persoanele care au contact sexual neprotejat cu o persoana infectata cu virusul hepatic B, cei care utilizeaza droguri intravenos, cei care ar putea fi tatuati sau ar face body piercing cu instrumente insuficient sterilizate, bolnavii care necesita dializa si copiii care sunt nascuti de mame infectate cu virusul.

Masuri defensive impotriva hepatitei de tip B si D

Evitarea contactarii hepatitei de tip B va tine departe si hepatita de tip D. Printre masurile de precautie vor fi luate in calcul:

- vaccinarea - vacinul impotriva hepatitei de tip B este eficient in proportie de 95% si in functie de tipul acestuia protectia importiva bolii poate dura intre 5-15ani. Este recomandat pentru tot nou-nascutii si copiii cu varsta sub 18 ani, dar si pentru persoanele care se incadreaza in categoriile cu risc crescut. Daca o persoana este expusa la virusul hepatic B inainte de a termina schema de vaccinare va contacta imediat medicul.

- practicarea sexului protejat, cu prezervativ.

- evitarea contactului direct a sangelui cu alte persoane.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B

Prevenirea riscului de imbolnavire in stomatologie

Hepatita A simptome, tratament si prevenire

Persoanele cele mai predispuse aparitiei hepatitei C

Importanta Calciului pentru organism

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Virusul hepatitei A poate supravietui timp de pana la 4 ore pe varfurile degetelor! Cum previi imbolnavirea

19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei

Indicatiile interferonului in tratamentul hepatitei cronice B

Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei C

Vaccinuri necesare pentru adulti