Fisura anala - cauze, simptome, tratament

Actualizat: 28 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Ghita
Consultant medical:

Dr. Laura Ghita
Medic specialist Chirurgie Generala

Fortius Medical

Generalitati


O fisura anala este o taietura sau o crapatura a pielii localizata de la anus pana la canalul anal.

Fisurile sunt o conditie frecvent intalnita si sunt responsabile de 6-15% dintre vizitele la gastroenterolog. Acestea pot fi intalnite atat la barbati cat si femei, in egala masura, indiferent de varsta.

Provoaca durere, deseori severa, in timpul tranzitului intestinal. Fisura anala este cea mai frecvent intalnita cauza de sangerare rectala in copilarie.

Cauze

Fisurile anale sunt cauzate de leziuni ale canalului anal. Cauza acestor leziuni poate fi:

- un scaun consistent care extinde canalul anal;
- constipatia;
- diaree repetata;
- nasterea;
- insertia de corpuri straine in zona anala sau act sexual anal.

Totusi, pentru ca multi oameni care sunt constipati sau au diaree nu manifesta fisuri anale, expertii considera ca exista alte cauze ale fisurilor anale. La unele persoane este posibil sa se manifesta tensiune excesiva la nivelul celor doua inele musculare (sfinctere) care controleaza anusul.

Sfincterul anal extern este controlat constient, dar sfincterul anal intern nu poate fi controlat. Acest muschi ramane sub presiune sau tensiune tot timpul. O fisura se poate dezvolta daca tensiunea sfincterului intern, in repaus, creste prea mult, fapt ce cauzeaza spasme si reducerea fluxului de sange la anus.

In unele cazuri, fisura anala poate fi provocata de boala Crohn care provoaca diaree sanguinolenta, dureri abdominale, febra, scadere in greutate si fisuri sau fistule perianale.

Simptome

Semnele si simptomele unei fisuri anale includ:

- durere severa in timpul tranzitului intestinal;

- durere dupa miscarile intestinale, care poate persista pana la cateva ore;

- prezenta sangelui rosu aprins in scaun sau pe hartia igienica dupa eliminarea scaunului;

- mancarimi sau iritatii in jurul anusului.

Se va consulta medicul daca apar dureri in timpul miscarilor intestinale sau daca este prezent sange pe hartia igienica dupa scaun sau chiar in continutul scaunului.

Tratament

Scopul tratamentului este de a reduce presiunea asupra canalului anal, evitarea disconfortului si a sangerarii prin scaune moi. Tratamentele conservatoare sunt incercate primele si vor include:

- prevenirea constipatiei prin utilizarea de laxative, aport crescut de lichide si evitarea produselor care contin cafeina precum si modificari dietetice (cresterea aportului de alimente bogate in fibre si suplimente de fibre);

- bai calde de sezut, timp de 10-20 minute de mai multe ori pe zi, pentru a incuraja relaxarea muschilor anali;

- curatarea cu blandete a zonei anorectale;

- folosirea de unguente pentru a lubrifia zona anorectala.

Cand nu se obtin rezultatele dorite in urma acestor tratamente si fisurile anale persista sau reapar pot fi incercate si alte masuri, inclusiv:

- utilizarea de supozitoare, spume, creme care contin hidrocortizon pentru a reduce inflamatia;

- aplicarea de creme si unguente medicamentoase cu rol in vindecarea fisurii, de relaxante musculare pentru muschii anali, un unguent cu anestezic pentru diminuarea durerii (mai ales cand durerea interfera cu miscarile intestinale), nitroglicerina sau creme care au in compozitie blocanti ai canalelor de calciu (pentru relaxaea muschilor anali si in scopul cresterii fluxului de sange local pentru a stimula vindecarea);

- injectarea de toxina botulinica de tip A in sfincterul anal. Infectia paralizeaza temporar musculatura sfincterului anal, amelioreaza durerea si incurajeaza vindecarea.


Citeste si despre:

Fisurile anale: cauze, simptome, tratament, preventie Hemoroizi sau fisuri anale Fisura anala Remedii la domiciliu pentru fisurile anale Sexul anal: considerente medicale Durerea anala Mancarimile anale (pruritul anal) Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Hemoroizii - simptome si cauze Fistula anala Abcesul anal Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata vizita la medic? Hernia de disc - cauze, simptome, tratament Constipatia la copiii mai mari de 12 ani Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii