Verucile sau condiloamele genitale

Actualizat: 02 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Condiloamele sau verucile genitale


Verucile sau condiloamele au aspectul unor excrescente genitale mici, plate, de culoarea pielii rotunde sau neregulate. La barbatii pot fi localizate pe penis, langa anus sau intre penis si scrot.

La femei acestea pot creste la nivelul vulvei, in zona perineala, in vagin si pe colul uterin. Condiloamele genitale variaza ca dimensiune si pot fi atat de mici incat nu sunt vizibile cu ochiul liber.Condiloamele genitale sunt cauzate de papiloma virus uman (HPV).

Exista mai multe tipuri ale acestei boli si nu toate determina veruci genitale. HPV este asociat cu cancerul vulvei, anusului sau penisului. Totusi, nu intotdeauna HPV conduce la aparitia cancerului.

Cum poate fi contactat HPV?

HPV este o boala care se transmite sexual prin intermediul sexului oral, vaginal sau anal cu o perosana care este infectata. Singura modalitate de a preveni aparitia negilor genitali este evitarea activitatii sexuale. Daca doi parteneri activi sexual nu au alte relatii sexuale si nu au aceasta boala, riscul aparitiei negilor genitali este foarte redus.

Doar pentru ca condiloamele genitale ale unei persoane nu sunt vizibile, nu inseamna ca acesta nu sufera de HPV. Infectia poate avea o perioada lunga de incubatie: pot trece trei luni intre momentul in care o persoana este infectata cu un virus si cel al aparitiei negilor genitali. Uneori, verucile se dezvolta dupa ani de zile.

La femei, exista condiloame care nu pot fi vazute, pe suprafata colului uterin.Utilizarea prezervativelor previne contactarea HPV, dar acestea nu pot acoperi intotdeauna intreaga piele afectata a unei persoane.

Cum sunt diagnosticate condiloamele genitale?

Daca o persoana observa negi in zona genitala trebuie sa consulte medicul. De obicei specialistul poate pune diagnosticul de condiloame genitale doar dupa o examinare atenta. In cazul unora dintre femei, testul papanicolau poate evidentia eventualele modificari de la nivelul colului uterin cauzate de negii genitali.

Verucile genitale pot fi tratate?

Da. Verucile genitale vor fi tratate conform indicatiilor medicului.

Condiloamele pot fi eliminate, dar infectia virala in sine, nu este vindecata intotdeauna. Virusul traieste pe suprafata interioara a pielii. Acesta este motivul pentru care verucile reapar de multe ori dupa ce au fost indepartate.

Cum se vor elimina verucile genitale?

Una dintre modalitatile de eliminare a verucilor este criogenarea sau crioterapia, iar alta ar fi cauterizarea cu laser. Un alt tip de trament este excizia electrochirurgicala larga cu ansa a zonei de transformare a condiloamelor.

De asemenea, exista si substante chimice speciale care pot fi utilizate (prin aplicare locala) pentru dizolvarea negilor din zona genitala. In urma folosirii acestora pot sa apara inflamatii locale.

Care sunt consecintele netratarii verucilor genitale?

Condiloamele genitale pot creste daca nu sunt tratate, iar o persoana infectata, activa sexual le poate transmite partenerului sau. Anumite tipuri de HPV pot determina dezvoltarea de celule anormale pe colul uterin. Acestea pot deveni canceroase daca sunt lasate netratate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.
Doctor Allia Dmour
Tel: 0747619919
Iasi, Bulevardul Carol I Nr. 48, Iași

Medici

primar Tișea Denisa
Radiologie-imagistica medicala - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
primar Tarpan Celus
Obstetrica-Ginecologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
medic primar, doctor în științe medicale ALLIA DMOUR
Obstetrica-Ginecologie - Doctor Allia Dmour
Iasi, 0747619919

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Verucile genitale: cauze, simptome si tratament Mancarimile genitale la barbati Condiloamele acuminate anale Cum puteti scapa de infectiile genitale? Negii sau verucile plantare Negii genitali Cum se manifesta infectia cu HPV la barbati Trimestrul 4 – Program structurat de ingrijire postnatala lansat la Timisoara Cu un pas inaintea menopauzei. Recomandarea specialistilor din Germania. Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar HPV - cum se transmite, tipuri, simptome, preventie, vaccin Papule perlate peniene sau negi genitali? Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Verucile plantare (negii din talpa) - cum se trateaza si cum prevenim aparitia lor Tulburarea de identitate de gen Negii sau verucile: de ce apar si cum se trateaza