Guta – factori de risc, simptome si tratament

Actualizat: 26 Octombrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Guta este un nume amuzant pentru o boala, dar oricare dintre cei ce au experimentat o astfel de durere cunoaste acest tip de boala. Cauzata de excesul de acid uric care se cristalizeaza in una sau mai multe articulatii, guta provoaca nu numai durere, dar si inflamatie.

Exista diferiti factori ce cresc riscul aparitiei gutei, insa puteti lua masuri pentru metinerea la distanta a simptomelor de guta. Aceasta afectiune apare mai frecvent dupa o interventie chirurgicala, dupa anumite traumatisme sau deshidratare.

Anumite medicamente, cum ar fi diureticele, cresc nivelul de acid uric din sange. Tratamentul anumitor tipuri de cancer poate provoca guta, cauza fiind nivelul ridicat de acid uric eliberat atunci cand celulele sunt distruse. Artrita degenerativa, de asemenea, face ca articulatiile afectate sa provoace aparitia gutei.

Factori de risc in aparitia gutei

Studiile au gasit, mai nou, si cativa factori de risc in ceea ce priveste aparitia gutei. Acestia sunt:

a. Varsta – In timp ce guta poate afecta oamenii, in special barbati, cu varsta cuprinsa intre douazeci si treizeci de ani, aceasta devine din ce in ce mai frecventa la barbatii in jurul varstei de patruzeci si cinci de ani sau mai mult. Riscurile gutei pot sa creasca odata cu varsta, deoarece adesea rinichii nu functioneaza la fel de bine, ceea ce poate creste nivelul de acid uric in organism. In cele din urma, cu inaintarea in varsta apare si administrarea medicamentelor, iar unele dintre acestea pot cresc riscul de guta.

b. Sexul – Atat barbatii, cat si femeile pot avea guta, insa mai frecvent apare la barbati. Riscul de guta incepe la o varsta mai frageda la barbati si se mentine pe tot parcursul vietii lor, in primul rand pentru ca, la inceputul adolescentei, barbatii au niveluri mai ridicate de acid uric decat femeile. Estrogenul tinde sa protejeze femeile de guta in timpul anilor fertili, dar dupa menopauza creste riscul de aparitie a gutei la femei.

c. Alte afectiuni medicale – O serie de conditii medicale pot creste riscul de guta. O persoana obeza este de pana la patru ori mai predispusa in a dezvolta guta decat alta persoana cu o greutate corporala normala. Diabetul si rezistenta la insulina, de asemenea, pot juca un rol in dezvoltarea gutei. Persoanele cu tumori maligne in curs de tratament pot avea un nivel ridicat de acid uric in organism, rezultand guta. Pierderea in greutate, daca este necesara, poate contribui la reducerea riscului de guta.

d. Consumul excesiv de alcool – Anumite tipuri de alcool pot creste riscul de aparitie a gutei. Studiile au aratat ca vinul nu creste riscul gutei, insa berea da. S-au comparat berea, bauturile spirtoase si vinul cu un consum de doua pahare pe zi, iar berea si o mica masura de spirtoase au fost asociate cu dezvoltarea ulterioara a gutei. Vinul se pare ca nu este un factor de risc la acest nivel.

e. Medicamentele – Unele medicamente pot creste sansele de a avea guta. Exemplele includ anumite diuretice, aspirina pentru copii. In multe cazuri, aceste prescriptii sunt cruciale pentru starea generala de sanatate si nu ar trebui sa fie oprite doar din motivul cresterii riscului de aparitie a gutei. In schimb, se pot administra medicamente ce scad cantitatea de acid uric.

Simptomele caracteristice si semnele de guta

a. Instalarea brusca a durerilor articulare;
b. Umflarea articulatiilor;
c. Caldura in zona afectata;
d. Roseata.

Durerea este de obicei severa si reflecta afectarea inflamatiei. Locul in cauza este de foarte multe ori sensibil la atingere. Guta afecteaza frecvent extremitatile articulatiilor inferioare. Podagra este termenul medical pentru un atac de guta. Guta poate afecta piciorul, genunchiul, glezna, cotul, incheietura mainii sau mainile. Cand guta este foarte severa la picioare, mai multe articulatii ale organismului pot fi afectate in acelasi timp.

Un alt semn al gutei este prezenta tofilor gutosi. Un tartric este un nodul dur de acid uric ce este depozitat sub piele. Tofii sunt gasiti in diferite locatii din organism, in mod obisnuit pe coate, cartilajul superior al urechii sau pe suprafata altor articulatii. Cand un tartric este prezent, se indica faptul ca organismul este seminificativ supraincarcat cu acid uric. Prezenta tofilor indica o depunere de saruri, iar tratamentul cu medicamente este necesar.

Cea mai sigura metoda de a depista guta este aceea de a observa acidul uric. Medicii specialisti instruiti, cum ar fi reumatologii sau ortopezii, pot elimina cu grija acest lichid. Fludiul este apoi examinat la microscop pentru a determina daca cristalele de acid uric sunt prezente. Acest lucru este foarte important, deoarece alte boli, cum ar fi diverse infectii sau pseudoguta (un tip de artrita provocata de depunerea de cristale de pirofosfat de calciu), pot avea simptome similare cu guta.

Durerea de guta este cauzata de cristalele de acid uric care formeaza rosturi interioare in organism. Daca ati avut vreodata un atac de guta, stiti foarte bine ca este foarte dureros. Ar trebui sa cunoasteti si faptul ca riscul de guta merge pana cand dieta este bogata in purine. Purinele se gasesc in alimente bogate in proteine si sunt gasite si in bauturi. Pacientii cu risc de guta sunt nevoiti sa evite bauturile cu continut ridicat de purina. In cele din urma, purinele sunt transformate de organism in acid uric.

Deci, o dieta bogata in purine va ridica nivelul de acid uric, ceea ce poate precipita riscul de guta la un pacient.

Bauturile ce nu sunt foarte benefice corpului uman sunt :

1. Berea – berea contine o cantitate mare de purine si are o asociere foarte intensa cu atacurile de guta. Un studiu a estimat ca pacientii care au consumat douasprezece picaturi de bere pe zi au fost cu pana la de 1,5 ori pasibili de guta, comparativ cu cei ce nu au consumat alcool. Berea este foarte rea pentru organism, deoarece contine mult alcool si drojdie de bere, ambele putand declansa dureri de guta.

2. Bauturile racoritoare – mai multe studii au descoperit un risc crescut de guta in ceea ce privesc bauturile indulcite cu zahar. Aceasta legatura a fost gasita la ambele sexe, atat la barbati, cat si la femei. Un pahar de bautura indulcita cu zahar pe zi a dublat riscul unei femei de a dezvolta guta. Studiile au aratat ca bauturile indulcite cu zahar si sucurile de fructe sunt asociate cu o incidenta crescura de atacuri de guta.

3. Sucul de portocale – multe sucuri indulcite cu zahar poate creste riscul de guta, dar sucurile naturale indulcite, cum ar fi sucul de portocale, pot fi un declansator al gutei. In ultimii 10 ani, au existat dovezi certe care au demonstrat ca fructoza din sucurile de fructe este asociata cu guta. Fructoza este un zahar care se adauga la bauturile racoritoare, dar ea apare in mod natural in sucul de portocale.

4. Cofeina – cofeina poate proteja organismul de guta, deoarece cofeina este similara in structura chimica cu un medicament comun al gutei. Dar alte cercetari arata ca o crestere a aportului de cofeina poate declansa de fapt o durere de guta; un studiu a constatat ca dublarea brusca a consumului de cofeina creste riscul de aparitie a gutei cu pana la 80%. Deci, daca dumnevoastra sunteti un bautor de cafea ori de ceai, cofeina ar putea fi de ajutor sa va protejati impotriva acestei boli, dar aveti mereu in vedere cat consumati.

5. Bauturile energizante – Cafeaua nu este singura bautura de care trebuie sa fiti precaut. Consumatorii de bauturi energizante sunt in aceeasi situatie. Aceste bauturi pot fi, de asemenea, bogate in zahar, astfel incat ati putea risca o dublare a riscului de aparitie a gutei. Cu toate acestea, cum majoritatea acestor bauturi sunt indulcite cu fructoza, se poate deduce cu usurinta ca sunt susceptibile de guta. Nu toate persoanele ce au acid uric in organism au guta, dar studiile au aratat ca acidul uric este in crestere in meniurile americane. Protejati-va prin a fi mai atent la ceea ce mancati sau beti.

Tratamentul pentru guta

Cand guta este usoara, rara si fara complicatii, se poate trata cu dieta si schimbari in stilul de viata. Cu toate acestea, studiile au aratat ca o dieta mai riguroasa nu scade concentratia de acid uric suficient pentru a controla o guta severa, si, prin urmare, medicamentele sunt in general necesare.

Medicamentele pentru tratamentul gutei se incadreaza, in general, intr-una din cele trei categorii: medicamente care scad acidul uric, medicamente profilactice sau medicamente de salvare pentru a oferi ajutor imediat la aparitia durerii de guta.

Medicamentele care scad acidul uric reprezinta un tratament primar pentru guta. Aceste medicamente reduc cantitatea totala de acid uric din organism. Aceste medicamente sunt tratamente eficiente pentru a reduce dimensiunea tofilor gutosi, avand ca scop final eradicarea lor. Medicamentele profilactice sunt folosite in timp de aproximativ sase luni de la inceputul tratamentului cu medicamente ce scad acidul uric.

A treia categorie de medicamente sunt cele utilizate in timpul unui atac acut de guta pentru a reduce durerea si inflamatia. Medicamentele cu steroizi (prednison) pot fi folosite in timpul unui episod de guta acuta. Aceste tipuri de medicamente (cu steroizi) sunt extrem de utile la pacientii care nu sunt capabili sa ia colchicina.

Medicamentele pentru guta sunt tolerate de catre majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, ca si alte medicamente, acestea au efecte secundare. Alopurinol este bine tolerat de majoritatea oamenilor, dar la unele poate provoca o eruptie alergica.

Colchicina poate provoca greata, diaree si rareori slabiciune musculara sau hemoleucograme anormale. Probenecidul este in general bine tolerat, dar nu ar trebui sa fie utilizat la pacientii ce au pietre la rinichi din cauza acidului uric, deoarece aceste pietre se pot agrava, afectand rinichii pacientului. Febuxostatul poate provoca anomalii hepatice, greata sau eruptii cutanate.

Guta netratata poate provoca daune ireversibile. Acidul uric se poate depune in rinichi si poate provoca pietre la rinichi, scazand astfel functionalitatea functiei renale. Acidul uric se poate depune in testuturile moi, mai ales in jurul articulatiilor.

Guta este o boala cronica. Lasata netratata, pacientii pot suferi atacuri recurente de guta dureroase. Pot aparea si complicatii ale gutei. Cu toate acestea, tratamente excelente pentru guta sunt disponibile si cei mai multi pacienti raspund foarte bine la tratamentul impotriva gutei.

Unii dintre factorii de risc pentru guta sunt genetici. Cu toate acestea, multi factori cum ar fi obezitatea sau dieta se pot controla. Mentinerea unei greutati normale, o dieta saraca in carbohidrati sau saraca in grasimi saturate pot impiedica aparitia gutei.

Cercetari asupra gutei se fac cu privire la utilizarea de medicamente ce blocheaza un semnal chimic cunoscut sub numele de interleukina-1 pentru a trata crizele de guta la pacientii ce nu raspund la alte terapii. Anakinra si canakinumab sunt doua medicamente ce blocheaza acest semnal chimic.


Citeste si despre:

Gestionarea episoadelor acute de guta Maini si picioare umflate? Afla factorii cauzatori ai edemului Sindromul metabolic: Sindromul X metabolic; sindromul de rezistenta la insulina 5 cele mai comune boli ale toamnei Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Policitemia vera Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea? Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: Creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! Greselile parintilor moderni Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament Sindromul post-avort - simptome si tratament