Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Guta este o forma de artrita inflamatorie marcata de atacuri dureroase ale articulatiilor inflamate. Cand corpul tau are acid uric suplimentar, se pot forma cristale ascutite in degetul mare de la picior (cel mai frecvent) sau in alte articulatii, provocand episoade de umflare si durere numite asadar atacuri de guta.
Este caracterizata prin durere, tumefiere (edem), inrosire si "caldura" resimtita in acea zona, cat si impotenta functionala (intepenire) a articulatiei. Fara aplicarea unui tratament, atacurile de guta vor tinde sa reapara si pot produce leziuni severe la nivelul articulatiilor, tendoanelor sau altor tesuturi.
Guta poate afecta pe oricine. De obicei, apare mai devreme la barbati decat la femei. De obicei apare la femei dupa menopauza. Barbatii pot avea de trei ori mai multe sanse decat femeile, ca sa o dezvolte, deoarece au niveluri mai mari de acid uric in cea mai mare parte a vietii lor. Oamenii sunt mai susceptibili de a face guta daca au:
De asemenea, aveti mai multe sanse de a dezvolta guta daca:
Guta este determinata de prezenta in exces a acidului uric in sange (hiperuricemie). Hiperuricemia in mod normal nu este simptomatica (nu determina simptome), si marea majoritate a oamenilor care prezinta un nivel ridicat de acid uric in sange, nu vor suferi de guta.
Cand nivelul de acid uric din sange este mult prea mare, acidul uric poate forma cristale care sa se acumuleze in articulatii. De multe ori cauza exacta a hiperuricemiei ramane nedescoperita, desi factorii genetici se pare ca joaca un rol destul de important.
Guta poate surveni fara o cauza specifica sau poate fi determinata de anumiti factori, precum supraponderabilitatea, consumul excesiv de carne si mancaruri marine (produse care au un continut ridicat de chimicale numite "purine"), administrarea anumitor medicamente (in special aspirina si diuretice) si consumul excesiv de alcool.
Guta se instaleaza de obicei dupa cativa ani, cand acidul uric se acumuleaza si formeaza cristalele de acid uric in articulatii si in tesuturile care le inconjoara. Unul dintre simptomele cel mai des intalnite ale gutei este atacul gutos, survenit in timpul noptii si care se manifesta prin tumefiere, caldura, inrosire si o durere ascutita, toate acestea resimtite la nivelul degetului mare de la picior (aceste simptome sunt cunoscute sub denumirea de podagra).
Persoanele care sufera de guta pot avea cateva crize dureroase in una sau doua articulatii, in general la haluce (degetul mare de la picior), glezna, articulatiile genunchilor sau chiar la mana. Crizele pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani, si apoi simptomele dispar in totalitate. O alta criza poate aparea peste cateva luni sau chiar ani. Intre atacurile de guta, este posibil ca pacientul sa nu aiba deloc simptome.
Unii oameni au frecvent atacuri de guta, in timp ce la altii trec ani de zile intre episoade. Daca guta nu este tratata, atacurile pot devenii mai frecvente si pot dura mai mult. Crizele de guta pot aparea din nou si din nou in aceeasi articulatie sau pot afecta articulatii diferite.
Daca aveti o durere brusca sau severa la o articulatie, ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra de familie. Acesta va poate trimite la un reumatolog, un medic specializat in guta si alte tipuri de artrita. Medicul specialist va lua in considerare mai multe lucruri atunci cand confirma guta:
Scopul tratamentului in cazul gutei este de a reduce cat mai rapid durerea, cat si prevenirea pe termen lung a reaparitiei crizelor si a complicatiilor, precum distrugerea articulatiilor sau litiaza renala (pietre la rinichi).
Unele medicamente ajuta la controlul simptomelor:
Puteti face anumite modificari ale stilului de viata pentru a ajuta la prevenirea gutei:
-Bea multa apa pentru a ajuta rinichii sa functioneze mai bine si pentru a evita deshidratarea.
-Faceti exercitii regulate pentru a mentine o greutate sanatoasa. Greutatea suplimentara creste acidul uric in organism si pune mai mult stres asupra articulatiilor.
-Faceti tot posibilul pentru a limita purinele din organism, deoarece aceste substante chimice pot declansa acumularea de acid uric. Alimentele si bauturile care contin niveluri ridicate de purine includ: alcool, carne rosie si organe (ficat, de exemplu), crustacee, sosurile, bauturi si alimente bogate in fructoza (zahar din fructe), proteine din surse animale,toate proteinele din carnea animala pot duce la niveluri crescute de acid uric, anumite medicamente pot duce la niveluri crescute de acid uric. Aceste medicamente includ: diuretice, cunoscute si sub denumirea de „pastile de apa”, imunosupresoare sau medicamente utilizate pentru a incetini sistemul imunitar (frecvent in cazul transplanturilor de organe, de exemplu).
Daca aveti o durere brusca si intensa intr-o articulatie, sunati imediat medicul. Daca articulatia este fierbinte si inflamata, este posibil sa aveti guta sau ati putea avea o alta problema, cum ar fi o infectie.
Guta netratata poate duce la afectarea permanenta a articulatiilor. Acumularea de acid uric in articulatii si tesuturi moi se numeste tophus. Unii oameni cu guta pot dezvolta si alte probleme de sanatate, cum ar fi artrita severa, pietre la rinichi si boli de inima. Este important sa discutati despre simptomele dumneavoastra cu un medic.
Guta este o forma dureroasa de artrita. Acidul uric suplimentar din corpul tau creeazÄ cristale ascutite in articulatii, ducand la umflaturi si sensibilitate extrema. Guta incepe de obicei la degetul mare de la picior, dar poate afecta alte articulatii.
Guta este o afectiune tratabila, iar nivelul de acid uric poate fi scazut prin medicamente si modificari ale stilului de viata. Discutati cu medicul specialist despre medicamentele care pot reduce nivelul de acid uric. De asemenea, ei pot discuta despre schimbarile pe care le puteti face in dieta si stilul dvs. de viatÄ pentru a prevenii si a reduce atacurile de guta.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.