Pericolul racelilor si uleiurile esentiale

Actualizat: 11 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Racelile sunt afectiuni comune si au adesea o aparenta pasnica. Dar, ele pot crea probleme de sanatate severe! Cele mai periculoase sunt virozele respiratorii pentru cei cu tulburari imunitare, pentru copiii mici sau varstnici. Dar nici persoanele „sanatoase” nu sunt ferite de evolutii imprevizibile. Viroze banale pot evolua rapid in afectiuni complicate, ca pneumonia, bronsita sau tulburarile auto-imune, ce ameninta sanatatea si chiar viata. De asemenea, ele pot servi drept cale de acces pentru infectii cu bacterii sau alte virusuri. In acest context, echipa de cercetare romaneasca de la LIFE a descoperit o formula cu 16 uleiuri esentiale, cu un impact foarte semnificativ asupra virozelor respiratorii.

CE AFLAM IN ACEST ARTICOL

In acest articol, vom cunoaste simptomele, cauzele si efectele virozelor respiratorii. Foarte important, vom afla informatii despre efectele fiziologice al uleiurilor esentiale din formula VIRODREN. Capsulele si uleiul cu acest nume au ingrediente cu actiune terapeutica documentata din surse stiintifice, avand o varietate de actiuni benefice.

CE CAUZEAZA VIROZELE

Cauzele racelilor si gripelor sunt virusurile, ce se raspandesc prin contact cu o persoana infectata sau cu particulele microscopice de saliva, expulzate in timpul tusei sau stranutului. Cei mai comuni patogeni sunt rinovirusurile, dar mai periculoase sunt virusurile gripale si coronavirusii (SAR CoV). Virusul sincitial respirator (VSR) este responsabil mai ales de infectiile respiratorii la copiii mici.

TRATAMENTUL VIROZELOR

In acceptia actuala, tratarea virozelor respiratorii se concentreaza doar contra simptomelor. De ce? Pentru ca aceste infectii, cauzate de virusuri, nu pot fi tratate cu antibiotice, care sunt eficiente doar contra bacteriilor. Ei bine, uleiurile esentiale sunt o abordare diferita si mai avansata, unele dintre ele avand si efecte antivirale directe.

Uleiurile esentiale sunt substante aromatice extrase din plante, care au fost validate, prin studii clinice, in contextul tratarii virozelor respiratorii. Iata principalele actiuni si indicatii ale uleiurilor esentiale integrale (de calitate superioara) din formula VIRODREN:



1. PROPRIETATI ANTIVIRALE

Uleiuri esentiale, cum ar fi cele de oregano, salvie, tea tree, eucalipt si scortisoara, au demonstrat o actiune antivirala puternica. Aceste uleiuri, din compozitia VIRODREN, pot distruge si pot inhiba replicarea virusurilor care cauzeaza raceala si gripa. De exemplu, uleiul esential de eucalipt inhiba virusul gripal H1N1, in timp ce salvia si oregano salbatic distrug SARS-CoV 1 si 2. Aceasta actiune este atribuita compusilor fenolici si terpenelor din aceste uleiuri care ataca asa-numita capsula lipo-proteica a virusurilor, descompunand-o. Ingerarea capsulelor VIRODREN este urmata de degajarea spontata a acestor uleiuri pe intreg tractul respirator, actionand direct asupra microorganismelor virale.

2. EFECTE ANTIINFLAMATORII

Inflamatia este o reactie pe cat de comuna, pe atat de dureroasa si problematica la infectiile virale. Uleiurile esentiale, precum cel de eucalipt, menta si ravintsara, pot reduce starea de congestie nazala si sinusala, pot usura durerile de cap si musculare. Mai mult, pot inhiba „furtunile de citokine proinflamatoare”, ce afecteaza grav arborele bronsic, plamanii si chiar organele interne.

3. PROPRIETATI EXPECTORANTE

O singura capsula de VIRODREN, administrata intern, produce la cateva minute dupa ingerare, efecte in lant: secretiile respiratorii devin mai fluide, procesul lor de eliminare este stimulat, fiind usurata respiratia. Aceasta, deoarece uleiurile esentiale ajuta la fluidificarea si eliminarea mucusului din caile respiratorii. Uleiul de salvie si cel de anason stelat, de exemplu, sunt recunoscute pentru proprietatile lor expectorante, fiind efectiv salvatoare in bronsite, pneumonie sau astm.

4. EFECTE IMUNOMODULATOARE

Un aspect crucial in combaterea infectiilor virale este intarirea si mai ales reglarea reactiilor sistemului imunitar. Uleiurile esentiale, precum cel de arbore de ceai, salvie, eucalipt, au actiune imunomodulatoare demonstrata. Conform studiilor stiintifice, ele au capacitatea de a actiona asupra limfocitelor T si a celulelor dendritice, optimizand astfel raspuns imun, innascut si dobandit. Ce este semnificativ la aceste uleiuri, din compozitia VIRODREN, e faptul ca actiunea lor imunoreglatoare este foarte rapida, spre deosebire de alte categorii de ingrediente, cu un efect mai lent.

5. PROPRIETATI ANTISPASMODICE

Tusea este un simptom comun si extrem de deranjant al infectiilor respiratorii, adesea fiind refractara la siropurile si substantele antispasmodice folosite in mod curent. Uleiurile esentiale, cum ar fi cele de cuisoare, brad si anason stelat, au proprietati antispasmodice, ameliorand tusea. Aceste uleiuri esentiale reduc spasmele musculare, ce genereaza tusea, atat prin actiune locala, cate si prin actiune sistemica. Uleiul de cuisoare, de exemplu, are efect anestezic la nivelul faringelui, diminuand pentru o perioada de timp senzatia de iritare si excitabilitatea la acest nivel. In schimb, uleiul de anason stelat, la fel ca si cel de isop, din compozitia VIRODREN, calmeaza tusea de la nivelul sistemului nervos central.

CONCLUZII

Uleiurile esentiale din formula VIRODREN ofera o varietate de beneficii in combaterea virozelor respiratorii. Prin proprietatile lor antivirale, antiinflamatorii, expectorante, imunomodulatoare si antispasmodice, acestea pot fi un ajutor valoros in gestionarea simptomelor racelilor si gripelor. Totusi, este important de subliniat ca aceste uleiuri trebuie utilizate cu precautie si in concordanta cu sfaturile medicului, deoarece inainte de orice demers curativ este importanta obtinerea unui diagnostic corect. Apoi, medicul este singurul in masura sa evalueaze necesitatea unor medicamente precum febrifugele sau antibioticele (recomandate in suprainfectiile bacteriene ale virozelor).

Si, legat de antibiotice, este bine de subliniat ca VIRODREN are cu aceste medicamente (atat de necesare) o actiune antibacteriana sinergica, demonstrata teste de laborator si in-vivo.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Diferenta dintre alergie si raceala Raceala necomplicata: administram sau nu antibiotice? 6 motive pentru care raceala persista Raceala la copii Cum sa faci diferenta intre otita si raceala? Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Raceala Raceala si gripa - simptome detaliate Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa Gripa sau raceala - simptome Cele mai bune alimente care lupta cu raceala