Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa

Actualizat: 17 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Uleiurile esentiale din plante sunt unele din cele mai vechi medicamente utilizate in lupta cu raceala si gripa. Esentele care provin din plante, seminte, frunze sau flori au fost primele remedii folosite de stramosii nostri.

Cum actioneaza uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale contin sute de molecule care lucreaza impreuna pentru a distruge virusurile si bacteriile si pentru a mentine santatea unei persoane. Spre deosebire de medicamente, virusii nu dezvolta rezistenta la uleiurile esentiale deoarece fiecare tip de ulei este unic (sezon de recoltare a plantei, vant, ploaie etc.). Din acest motiv unele uleiuri pot fi mult mai eficiente decat medicamentele in lupta cu gripa si vor actiona timp indelungat, fata de antibiotice la care virusurile dezvolta rezistenta.

Folosirea aromoterapiei

Cand o persoana sufera de raceala sau gripa, utilizarea precoce si constanta a uleiurilor esentiale este un remediu eficient. Lupta contra racelii devine un fapt simplu cu ajutorul uleiurilor esentiale din scortisoara sau oregano, in faza de debut a afectiunii (atunci cand apar tusea sau durerile usoare in gat).

Daca deja raceala sau gripa sunt intr-un stadiu avansat, uleiurile esentiale pot scurta perioada de recuperare, dar acestea ar trebui folosite intr-un mod mai agresiv pentru obtinerea rezultatelor pozitive (intern, amestecate cu apa sau sub forma de capsule).

Modalitati de utilizare ale uleiurilor esentiale

Oregano

Unul din cele mai populare uleiuri esentiale care trateaza inclusiv negii, nu doar gripa si raceala este uleiul de oregano, considerat un ulei care incalzeste organsimul (de aceea, ar trebui utilizat cu precautie). Acesta nu se va aplica la nivelul fetei sau gatului fara sa fie diluat intai cu ulei de masline sau cu alt ulei asemanator. Daca o persoana este atinsa, din greseala, cu ulei de oregano pe fata va aplica unt sau ulei pe zona respectiva, in nici un caz apa. Uleiul de oregano este eficient daca este aplicat in zona spatelui, umerilor si talpilor.

Lamaia

Lamaia este excelenta pentru stimularea sistemului imunitar. In acest scop se vor pune cateva picaturi de lamaie in fiecare pahar de apa baut, in timpul unei zile sau se va consuma sub forma de capsule.

Scortisoara

Uleiul de scortisoara este asemanator cu cel de oregano (incalzeste), stimuleaza sistemul imunitar, protejeaza sistemul digestiv si pancreasul. Se va aplica pe picioare sau se va inhala.

Uleiul de tamaie


Unul din cele mai importante uleiuri care ajuta in tratarea bolilor este cel de tamaie care poate fi aplicata oriunde. In cazul racelilor persistente se vor utiliza capsule sau se vor consuma 10-20 picaturi de tamaine pe stomacul gol.

Menta si eucalipt

Aceste uleiuri sunt linistitoare si revigorante si sunt cunoscute pentru efectul pe care il au in usurarea respiratiei. Acestea pot fi aplicate direct pe gat, piept sau spate sau pot fi inhalate pentru desfundarea sinusurilor. Atat uleiul de menta cat si cel de eucalipt pot fi aplicate, in siguranta, pe piele.

Uleiurile esentiale utilizate pentru tratarea unui virus, a racelii sau gripei pot fi folosite si in scop profilactic. In cazul in care locul de munca este contaminat sau jumatate din clasa copilului dvs. a fost bolnava in aceasta saptamana, ar putea fi un moment bun sa incepeti sa utilizati aceste uleiuri. Se vor utiliza mai rar, dar in acelasi mod ca si in cazul in care ar fi prezenta o raceala.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Citeste si despre:

Catina - cum o prepari, beneficii si contraindicatii Proprietatile uleiului de pin Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Topul vitaminelor pentru iarna 14 plante care ne fac somnul mai usor Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli Remedii naturiste pentru diaree si constipatie Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Spirulina, o comoara pentru sanatate! Remedii naturiste pentru astm Remedii naturiste pentru tratarea disfunctiei erectile Remedii naturiste pentru tulburarile de somn Remedii naturiste pentru tratarea congestiei mucoasei bronsice Carceii - remedii naturiste Remedii naturiste pentru mirosul neplacut al corpului Hemoroizii - remedii naturiste
Cere sfatul medicului ×