Numarul infectiilor respiratorii este cu 2,3% mai mic fata de aceeasi perioada a anului 2007

Publicat: 15 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In perioada 5-11 ianuarie au fost inregistrate 42.612 cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, cu 2,3% mai putine fata de aceeasi perioada a anului 2008, potrivit datelor Ministerului Sanatatii.

In cea de-a doua saptamana a anului 2009, Centrul National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino a confirmat si cinci virusuri gripale, doua cazuri in judetul Iasi si trei cazuri in judetul Cluj.

Totodata, au fost inregistrate si 15.424 de pneumonii. Ministerul Sanatatii recomanda continuarea vaccinarii antigripale dupa ce reprezentantii Centrului European pentru Controlul Bolilor a anuntat ca unele state din sudul si vestul UE au raportat infectii gripale peste nivelurile ultimelor sezoane si ca este probabila o raspandire catre tarile din nord si est.

Pana la data de 4 ianuarie, la nivel national, Ministerul Sanatatii a realizat, gratuit, vaccinarea antigripala a 3.032.665 de persoane, din grupele de risc, ceea ce inseamna aproximativ 97% din totalul dozelor de vaccin achizitionate de autoritatile sanitare.

Medicii de familie au inceput, pe 15 octombrie 2008, vaccinarea gratuita impotriva gripei a persoanelor cu risc major de imbolnavire, in cadrul unei campanii nationale pentru care au fost achizitionate 3,1 milioane de doze de vaccin.

Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 ani, cele cu handicap, copiii, persoanele institutionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii si restul cadrelor sanitare, precum si personalul din casele de copii si batrani.

Persoanele care nu se incadreaza in grupele considerate cu risc major de imbolnavire dar doresc sa se vaccineze, pot achizitiona vaccinul din farmacii, unde acesta costa 30 de lei doza.


Citeste si despre:

Virusul sincitial respirator Infectiile streptococice Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Sinuzita (Infectia sinusurilor) Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcutanat Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Boli ale plamanilor si respiratorii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa) Infectiile bacteriene vs infectiile virale Cat de periculos este sa folositi o batista in sezonul gripal Infectiile nosocomiale - infectiile contactate in spital sau alte unitati medicale Infectii virale suprainfectate Cum realizam ca imunitatea noastra este scazuta? Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale