Cum realizam ca imunitatea noastra este scazuta?

Actualizat: 03 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Rolul imunitatii


Pentru a intelege cat mai bine ce rol are sistemul imunitar in starea noastra de sanatate zilnica trebuie sa intelegem ca imunitatea este o capacitate sporita a organismului prin care se apara de anumiti agenti patogeni incepand cu bacteriile,virusii si pana la toxine sau paraziti de orice tip.

Datorita faptului ca este un sistem foarte complex si greu de inteles chiar si pentru cei ce il studiaza, este de preferat sa stim ca anticorpii ne asigura protectia impotriva agresorilor externi sau interni si sunt secretati ori de cate ori organismul este”bombardat” de agenti patogeni, reusind in majoritatea cazurilor sa ii distruga si sa memoreze tipul de antigen pentru a fi recunoscut si data viitoare cand ataca din nou.

Imunitatea, ne nastem cu ea, dar o si dobandim pe parcursul vietii incepand de la nastere cand suntem vaccinati si pana la batranete cand tecem prin tot felul de afectiuni, medii toxice, poluare, polen, etc ce ne supune in mod direct la un contact cu diverse microorganisme si automat, organismul isi scoate propriile arme de aparare.

Rolul sistemului limfatic in imunitate

Sistemul limfatic ce contine limfa si vasele limfatice are rolul de curatare si purificare a organismului, drenand toate toxinele acumulate in organismul nostru in urma agresiunilor fie naturale, fie medicamentoase sau de alta natura.

Atunci cand din organism sunt inlaturate una sau mai multe organe cu rol limfatic sistemul imunitar poate fi slabit, ca de exemplu o simpla operatie de tonsilectomie (indepartarea chirurgicala a amigdalelor) poate perturba intreg organismul si il poate face mai sensibil impotriva infectiilor respiratorii deoarece prima linie de aparare de la nivelul gatului a fost inlaturata si astfel microbii patrund mai usor, ducand si la instalarea unei pneumonii ce in mod normal nu se intampla deoarece infectia se localizeaza la nivelul amigdalelor.

Cum testam imunitatea?

In ziua de astazi este foarte simplu sa ne testam imunitatea deoarece exista tot felul de teste utile si rapide ce ne indica daca sistemul nostru imunitar este sau nu slabit.

Principalele teste pentru imunitate sunt hemoleucograma si imunograma ce sunt doua analize obtinute in urma recoltarii de sange de la pacientul in cauza si care indica medicului in amanunte numarul si procentul crescut sau scazut al celulelor responsabile in apararea organismului.

In acelasi timp imunograma indica anticorpii produsi de celule si sunt numite imunoglobuline care la randul lor sunt subimpartite in 4 clase:

-IgA este elementul cheie ce ne indica apararea asupra virusurilor sau a bacteriilor patogene;
-IgE responsabil de producerea alergiilor,dar poate fi modificat si in anumite parazitoze intestinale mai ales la copii mici;
-IgM ne indica faptul ca pacientul este agresat activ de un antigen si se afla in faza acuta a bolii;
-IgG este secretata dupa IgM si are rolul de a neutraliza toxinele bacteriene dupa faza acuta, fiind singura ce ne indica ca infectia a fost in trecut dar totusi organismul a memorat-o; tot aceasta imunoglobulina este singura ce trece bariera feto-placentara cu scopul de a proteja nou-nascutul in primul trimestru de viata.

Devit

Cand si cum scade imunitatea?

Este intrebarea cea mai frecventa la ora actuala deoarece este plin sezon de viroze respiratorii si de gripa, afectiuni agresive si normale pentru acest inceput de primavara si sfarsitul sezonului rece.

Imunitatea scade indiferent de varsta si se intampla atunci cand organismul nostru ia contact sau este nevoit expus unor microorganisme patogene. Cert este ca dupa aceste episoade depasite cu brio si cu tratament recomandat de medic, sistemul nostru imunitar se intareste si in urmatoarea perioada sunt sanse mai putine sa ne imbolnavim.

De ce scade imunitatea?

Principalele cauze sunt:
- consumul cronic de alcool si tutun;
- consumul excesiv de zaharuri;
- lipsa somnului pe timpul noptii;
- lipsa igienei si nespalarea pe maini cu apa si sapun;
- un regim alimentar neadecvat si de tip fast-food;
- sedentarismul;
- persoanele obeze;
- persoanele stresate la locul de munca;
- tulburarile emotionale;
- lipsa consumului de fructe si legume;
- consumul exagerat de cafea si energizante;
- afectiuni cronice precum diabetul, SIDA, depresia, cancerul;
- tratamente agresive precum chimioterapia, radioterapia, antibioticoterapia, corticoterapia, tratamente chirugicale invazive de orice tip.

Ce complicatii pot aparea daca imunitatea este scazuta?

Complicatiile primordiale in cazul scaderii imunitatii si daca ne raportam la un pacient cu comorbiditati pot fi destul de periculoase, incepand cu neaderenta la tratament si continuand cu predispozitia la noi infectii fungice sau de alta natura ce pot pune viata in pericol.

Complicatii mai putin severe tin de starea de sanatate si de fatigabilitatea instalata in acelasi timp sau progresiv cu inflamatia, ori de instalarea unei anemii in context infectios, ori inapetenta cu scaderea in greutate pe perioada bolii, probleme ce se pot rezolva ulterior si care nu pun starea de sanatate in pericol.

Alte complicatii pot fi si reacutizarile unor afectiuni deja existente cum ar si astmul bronsic si BPOC-ul, dar si cresterea glicemiei la diabetici in perioada bolii, sau valori oscilante ale tensiunii arteriale chiar daca persoana este sub tratament antihipertensiv; chiar si persoanele oncologice au de suferit mai ales ca imunitatea lor este scazuta odata cu instalarea bolii, insa problemele sunt atunci cand merg la tratament si nu il pot face datorita modificarilor de pe hemoleucograma.

Semnele in cazul unui sistem imunitar fragilizat sunt multiple insa primele semne ce ne pot duce cu gandul la imunitate scazuta este acela ca ne imbolnavim mult mai des fata de cum de imbolnaveam in trecut si sa afectiune instalata trece mai greu fata de celelalte.

Concluzii

Indiferent ca ai imunitatea scazuta sau crescuta in anumite contexte cum sunt anumite boli autoimune sau diversele alergii, tot ce trebuie sa facem este sa ne hidratam corespunzator, sa abordam un stil de viata sanatos si echilibrat, sa facem miscare zilnica si sa apelam la suplimente pe baza de vitamine doar la recomandarea medicului specialist, deoarece luate in exces pot face mai mult rau decat bine, chiar daca ne promit faptul ca ne apara de toate afectiunile de sezon si nu numai.


Citeste si despre:

Ghid de sanatate A-Z pentru sezonul rece Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Conceptiile MITH despre dragoste 13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani Cleptomania Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Bolile coronariene Infertilitatea masculina Piersicile, fructele verii care fac miracole pentru sanatate Purpura trombocitopenica imuna Trei vitamine care iti cresc imunitatea