Cantgrip: vaccinul produs de Institutul Cantacuzino contra gripei porcine

Actualizat: 23 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Institutul de cercetare-dezvoltare pentru Microbilogie si Imunologie Cantacuzino (INCDMI) a informat Ministerul Sanatatii ca primele transe de vaccin pandemic vor fi realizate la sfarsitul lunii octombrie a.c.

Conform calendarului transmis de Institut, in data de 28 octombrie 2009 vor fi finalizate primele serii de vaccin, urmand ca in 21 noiembrie a.c., Agentia Nationala a Medicamentului sa elibereze autorizatia de punere pe piata. Astfel, incepand cu aceasta data se va putea trece la vaccinarea propriuzisa a categoriilor cu risc.

Cele 5 milioane de doze de vaccin pandemic pe care Institutul Cantacuzino are capacitatea sa le produca vor fi finalizate la sfarsitul lunii decembrie a.c.

Vaccinul va purta numele de Cantgrip si va fi distribuit numai in retea inchisa, in cadrul campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii, campanie care va debuta in luna decembrie a.c.

Institutul de cercetare-dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie (INCDMI) Cantacuzino este o institutie emblematica pentru medicina romaneasca care anul acesta a fost declarata unitate strategica si a fost inclusa in Compania Farmaceutica Romana. in acest fel, Ministerul Sanatatii a cautat sa evite privatizarea sau faramitarea acestei unitati.

Guvernul Romaniei a aprobat in luna august a.c. un Memorandum care are in vedere infiintarea Companiei Farmaceutice Romane. Compania va ingloba o unitate de elita a productiei de medicamente din Romania, respectiv Antibiotice Iasi, impreuna cu unitatea de productie a Institutului Cantacuzino, CN Unifarm, Sanevit 2003 Arad si Oficiul Central de Stocare pentru Situatii Speciale. Scopul infiintarii acestei unitati strategice la care unic actionar va fi statul roman este acela de a asigura in conditiile dificile din perioada actuala, dar si in viitor, productia de antibiotice, medicamente pentru bolile cardiovasculare, oncologie, vaccinuri si, eventual, insulina impreuna cu asigurarea capacitatii de depozitare si distributie a acestora. Totodata, caracterul strategic al acestei institutii va permite ramanerea ei in proprietatea statului si va evita trecerea in zona privata, fara a exclude insa parteneriate/cooperare in productie cu mari companii farmaceutice.

Activitatile de sanatate publica si de cercetare dezvoltare ale INCDMI Cantacuzino vor continua si se vor dezvolta prin parteneriat/asociere cu Institutul National de Sanatate Publica care se va crea in viitorul apropiat prin unificarea institutelor si centrelor de sanatate publica regionale. Acest parteneriat va permite finantarea corespunzatoare a activitatilor de sanatate publica si va oferi INCDMI Cantacuzino posibilitatea de a redeveni centrul national metodologic si de coordonare a activitatilor de diagnostic microbiologic.


Citeste si despre:

Gripa porcina ucide mai putin decat o gripa obisnuita. Dar isterizeaza mai mult. Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antigripala Cand trebuie facut vaccinul antigripal? Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale) Gripa porcina virusul A H1N1 Importanta vaccinarii pentru persoanele in varsta! Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram? Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Gripa Aviara Gripa - cum separam mitul de adevar