ANSVSA a infiintat un Comitet de Monitorizare a evolutiei gripei porcine

Publicat: 27 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

ANSVSA a infiintat duminica un Comitet de Monitorizare a evolutiei gripei porcine al carui rol este de a analiza informatiile si datele, pe masura ce acestea sunt primite si sa dispuna si sa aplice masurile care se impun, in functie de evolutia situatiei, a informat institutia.

Comitet de Monitorizare este condus de catre presedintele si cei doi vicepresedinti ai Autoritatii. Comitetul de Monitorizare are o componenta stiintifica, reprezentata de membrii ai Consiliului stiintific (Prof. Univ. Dr. Nicolae Manolescu, Prof. Univ. Dr. Ludovic PaUN, Prof. Univ. Dr. Olga Dorobat, Prof. Dr. Alexandru-Ioan Baba) si o componenta operationala, alcatuita din structurile de specialitate din cadrul A.N.S.V.S.A. precum si cele doua Institute de Referinta, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala si Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.

O alta masura, care a fost instituita duminica, se adreseaza Posturilor de Inspectie la Frontiera, in special celor din porturi si aeroporturi, pentru a verifica marfurile care intra pe teritoriul Romaniei, daca au origine in zonele unde evolueaza boala.

Tot duminica a fost transmisa in teritoriu o notificare, catre DSVSA judetene, pentru a informa operatorii economici din zona si crescatorii de porcine sa ia toate masurile de precautie necesare si sa actioneze pentru intarirea masurilor de biosecuritate.
Luni, va avea loc o noua intrunire a Comitetului de Monitorizare, pentru a analiza evolutia situatiei si pentru a stabili cum se va desfasura campania de informare, care va incepe tot luni.

Presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a declarat, duminica, pentru NewsIn, ca Romania nu a primit inca nici o alerta din partea UE cu privire la gripa porcina, manifestata in Mexic si in SUA, dar va initia, incepand de luni, o campanie preventiva de informare a populatiei si a crescatorilor de porci.

Presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, a declarat NewsIn, ca daca Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu va face corect informarea privind gripa porcina efectele economice pot fi dramatice.

De asemenea, directorul executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRPC), Stanca Tudor, a declarat, duminica, pentru NewsIn, ca informarea pe care ANSVSA o va incepe, de luni, cu privire la gripa porcina aparuta in Mexic si SUA ar putea determina populatia sa nu mai cumpere carne de porc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca este posibil ca virusul gripei porcine, care se afla la originea a 20 de decese in Mexic, sa evolueze si sa devina "mult mai periculos", informeaza AFP.

"Este foarte posibil ca virusul sa evolueze. Cand virusurile evolueaza, este clar ca pot deveni si mai periculoase pentru populatie", a declarat directorul general-adjunct al OMS care se ocupa de securitatea sanitara si a mediului, Keiji Fukuda, intr-o conferinta de presa telefonica.

Centrele americane pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) au confirmat ca opt elevi din New York au gripa porcina, a anuntat duminica seful serviciilor de sanatate ale metropolei americane, Thomas Frieden, relateaza AFP.

Sambata OMS avertizase in privinta "potentialului pandemic" al noului virus al gripei porcine de tip A/N1H1 care se transmite de la om la om si care s-a raspandit in Mexic si Statele Unite.

Organizatia Monidala a Sanatatii (OMS) s-a declarat foarte ingrijorata de aparitia acestui virus de gripa porcina, identificat ca A/H1N1, care se transmite de la om la om. Directoarea generala a OMS, Margaret Chan, a declarat ca virusul are in mod clar un potential pandemic, iar evolutia situatiei este imprevizibila.


Citeste si despre:

Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Sindromul Lynch Tratamentul oncologic in cancerul de prostata Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici Monitorizarea prenatala a anomaliilor fetale Monitorizarea glicemiei acasa De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Hipertensiunea arteriala: simptome si monitorizare Sindromul Down si monitorizarea prenatala Monitorizarea tensiunii arteriale si efectele hipertensiunii asupra organismului Cum sa monitorizati mai usor cate calorii consumati in fiecare zi