Citomegalovirus - CMV

Actualizat: 05 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Citomegalovirusul (CMV) este un virus ce poate fi transmis fatului in plina dezvoltare inainte de nastere. Infectia citomegalovirusului este de obicei nevatamatoare si rareori cauzeaza boli.

Pentru majoritatea persoanelor sanatoase ce iau acest virus dupa nastere, exista cateva simptome si nu exista consecinte medicale pe termen lung. Odata ce o persoana este infectata, virusul ramane activ, dar de obicei latent de-a lungul vietii respectivei persoane.

Exista diferite tipuri de infectii:

- citomegalovirus primar
- citomegalovirus recurent.

Infectia primara poate cauza mai multe probleme in sarcina decat cea recurenta. In orice caz, daca sistemul imunitar al unei persoane este slabit, atunci el poate deveni activ si poate cauza boala citomegalovirus.

Pentru majoritatea persoanelor cu citomegalovirus, nu vor exista probleme reale.

Simptome

Majoritatea copiilor si adultilor infectati cu citomegalovirus nu prezinta simptome, pe cand altii prezinta urmatoarele simptome, la un interval de 3-12 saptamani de la expunere:

- febra
- inflamarea glandelor
- oboseala, epuizare.

Caracteristicile citomegalovirusului

Citomegalovirusul face parte din grupul de virusuri ale herpesului, caracterizat prin proprietatea de a ramane latent in organism pe o perioada lunga de timp. Infectia poate exista in lichidele corpului precum:

- urina
- saliva
- sange
- lacrimi
- laptele matern.

Citomegalovirusul se poate afla in aceste lichide fara a putea fi detectate semnele si simptomele acestuia.

Frecventa citomegalovirusului

- infectii la 50%-85% din adultii trecuti de varsta de 40 de ani
- este mai comun in tarile mai dezvoltate
- riscul este crescut in cazul fatului aflat in uter, persoanelor ce lucreaza cu copii, persoane afectate de HIV.

Cum este transmis citomegalovirusul?

Transmiterea citomegalovirusului se face de la persoana la persoana, neavand legatura cu apa, mancarea sau animalele.

Acesta nu are o rata mare de transmitere insa s-a observat faptul ca este mai transmisibil in cadrul centrelor pentru copii.

Transmiterea se face prin contactul apropiat de persoana infestata, prin urina, saliva, laptele mamar sau alte fluide ale corpului.

Diagnostic

Majoritatea citomegalovirusurilor sunt rar diagnosticate deoarece persoanele infestate prezinta putine simptome. Pentru a determina existenta sau nu a virusului, se fac analize de sange sau culturi de urina, din gat sau prelevare de tesut.

Testele de laborator pentru a cultiva virusul sunt scumpe si nu sunt la indemana oricarei tari.

In cazul in care o femeie insarcinata este diagnosticata cu citomegalovirus, exista doua variante in care fatul poate fi examinat pentru existenta sau nu a acestuia, precum amniocenteza, prin care se pot lua probe de sange.

Simptomele ce pot aparea sunt nivele scazute de lichid amniotic, limitarea dezvoltarii intrauterine si marirea tesutului in creier. In momentul in care copilul s-a nascut se pot lua probe de sange, urina si saliva.

Tratament

In cazul unei infectii cu citomegalovirus in timpul sarcinii, se poate trata cu unul din cele doua medicamente, ce sunt folosite doar in forme severe.

Nu exista tratamente pentru terapia prenatala si postnatala a infectiei, insa se fac cercetari pentru obtinerii unor vaccinuri.

Prevenirea

De cele mai multe ori, transmiterea citomegalovirusului poate fi prevenita deoarece acesta se face prin intermediul fluidelor corpului, ce vin in contact cu mainile si pot fi absorbite prin nas sau gura.

Persoanele care lucreaza cu copiii trebuie sa utilizeze metode igienice, incluzand spalarea pe maini si folosirea manusilor in momentul schimbarii scutecelor. Daca va spalati mainile cu sapun bun, puteti impiedica imprastierea citomegalovirusului.

Citomegalovirusul in timpul sarcinii

Femeile insarcinate sanatoase nu sunt expuse unui risc mare de infectare cu acest virus. De fapt, incidenta de infectare cu citomegalovirusul primar variaza intre 0,7-4%.

Femeile insarcinate ce au citomegalovirusul nu prezinta sau prezinta foarte putine simptome, insa copilul este expus unui risc destul de mare de a fi afectat. Rata de transmitere la fat este de 24-75% cu o rata medie de 40%.

Acestea sunt potentialele probleme ce pot aparea la copil in cazul in care acesta a fost afectat in timpul sarcinii:

-o marire moderata a splinei si a ficatului

- 80-90% din copii prezinta complicatii in primii ani de viata precum: caderea parului, probleme cu vederea, grade diferite de retardare

- 5-10% nu vor prezenta simptome la nastere, insa cu timpul vor aparea probleme mintale si cu vederea.

Recomandari femeilor insarcinate:

- aveti grija de igiena personala,
- faceti un test pentru detectarea existentei sau nu a citomegalovirusului.
- nu folositi in comun mancarea si nici ustensilele pentru a manca sau paharul cu care beti.


Citeste si despre:

Infectiile herpetice oculare Riscurile intepaturii accidentale cu ace sau obiecte folosite Ganglioni cervicali inflamati - cand si de ce apar Tratamentul encefalitei cu aciclovir Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Amniocenteza – metoda invaziva de diagnostic Decesul fetal tardiv (Bebelusul nascut mort) Mononucleoza infectioasa cu virus Epstein Barr Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina Anemia hemolitica