Cat de ‘virala’ este gripa porcina pe internet?

Actualizat: 09 Noiembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Gripa porcina are ghinionul de a se manifesta in Romania, in plina campanie electorala, adica are ghinionul de a fi nevoita sa imparta spatiul media cu cel destinat candidatilor si actiunilor lor. Implicatiile pe care pare sa le aiba aceasta viroza asupra populatiei fac din ea un subiect de campanie si este furnizata de catre media traditionala (radio, tv, presa scrisa) ca subiect de prima pagina sau ca stire de mare interes. Din fericire insa, internetul ne ofera posibilitatea de a masura interesul publicului pentru subiectele electorale comparativ cu cele despre gripa porcina, prin monitorizarea search-ului pe anumite cuvinte cheie.

La o prima interogare a google-ului pe perechea de cuvinte cheie “gripa porcina” - “cancer” observam ca cel dintai reuseste sa surclaseze pe cel din urma desi cancerul obisnuia sa fie leader al numarului de cautari pe cuvinte din categoria “afectiuni”. Scorul indicat de google pe aceasta pereche este de 49 la 8 in favoarea gripei porcine. Amenintarea directa a mult mediatizatei pandemii reuseste sa starneasca interesul unei mase critice. Atat de critica incat subiectele legate de campania electorala palesc si ele in fata gripei: cuvantul cheie “basescu” obtine un scor de 17 in raport cu cel al gripei porcine, care atinge 49 si putem spune ca este la concurenta cu sinonimul medical al gripei porcine, AH1N1, care obtine scorul 12.

Abordarea subiectului “gripa porcina” de catre presa nu are un simplu rol informativ. El a reusit sa patrunda in toate rubricile ziarelor online sau offline, de la sport la monden si de la educatie la economie. Informatii despre jucatori de fotbal sau vedete de televiziune care au contactat virusul, pana la informatii despre sumele alocate pentru combaterea pandemiei, prevaleaza cu mult in fata informatiilor despre virulenta acestei afectiuni sau pozitia ei relativ la gripa obisnuita.

Aflam deci, daca nu stiam deja, ca teama naste interes si ca acest interes poate fi ulterior exploatat prin amestecarea expresiei cheie in arii tematice cat mai diverse. Informatia relevanta despre gripa porcina sta ascunsa in spatele unor sectiuni greu accesibile, in timp ce primele pagini profita de deruta si isteria inoculata publicului.

Site-urile cu specific medical, si folosesc ca reper SfatulMedicului.ro, raspund solicitarilor introduse in google prin sintagme cheie de tipul “gripa porcina simptome”. Volumul de search pe aceasta sintagma este unul impresionant pentru o cautare atat de specifica: un scor de 18 in puncte, cu o unitate peste cautarea dupa cuvantul “basescu”, ceea ce ne spune ca exista interes pentru informatie specializata in aceasta privinta.


Citeste si despre:

Gripa porcina virusul A H1N1 Cat de periculoasa este sarea in alimentatie Gripa porcina ucide mai putin decat o gripa obisnuita. Dar isterizeaza mai mult. Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Cat de sanatos este zambetul tau? Cat de gros este sangele dumneavoastra? Cand este raceala si cand este gripa? Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Antibioticul - cat de des este indicat sa fie administrat/efecte adverse Cat de periculos este fumul de tigara? Cat de periculoasa este lumina artificiala. Iata la ce boli te expune! Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism Cat de eficient este sapunul antibacterian? Gripa - cum separam mitul de adevar