Chiar daca gradul de vascozitate a sangelui nu este un aspect caruia sa i se acorde aceeasi atentie ca si nivelului colesterolului sau a tensiunii arteriale, acesta joaca un rol important in mentinerea sanatatii inimii.
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au sangele foarte vascos, prezinta un risc mai ridicat de aparitie a bolilor cardiovasculare, mai ales de infarct.
Puteti sa aveti un trai de viata sanatos, sa fiti o persoana activa si sa faceti atac de cord, daca sangele dumneavoastra este vascos. Cei mai multi oameni nu cunosc cat de vascos sau fluid este sangele lor si nici nu stiu ce anume pot face pentru a-l fluidiza.
Vascozitatea indica cat de fluid este sau nu sangele. Cu cat sangele unei persoane este mai vascos, cu atat acesta va circula mai dificil in sistemul sanguin. Exista si riscul crescut ca celulele rosii sa adere una la alta si sa formeze cheaguri. In plus, pentru ca sangele nu este oxigenat suficient, unele dintre organele vitale, cum ar fi chiar si inima, vor functiona mai greu pentru a pompa oxigenul necesar organismului.
Vascozitatea sangelui poate creste din cauza a mai multor factori. Printre acestia se numara: medicamentele, valorile crescute de celule rosii din sange, nivelul ridicat de lipide, dar si prezenta unor conditii, cum ar fi diabetul zaharat si cancerul.
Desi exista diverse investigatii si analize cu ajutorul carora se poate masura nivelul de vascozitate al sangelui, acestea sunt rareori folosite in mod curent. De cele mai multe ori, acestea sunt recomandate pacientilor care sufera de cancer de sange.
Totusi, daca exista indicii ca vascozitatea sangelui dumneavoastra este accentuata, mai precis daca suferiti de diverse probleme de sanatate, cum ar fi formarea cheagurilor de sange, colesterol ridicat sau daca fumati in mod regulat, atunci cresc probabilitatile ca sangele dumneavoastra sa fie foarte vascos.
Vestea buna este ca strategiile pentru imbunatatirea nivelului vascozitatii sangelui dumneavoastra nu sunt prea diferite de cele pe care le puteti adopta pentru sanatatea inimii, in general. Exercitiile fizice ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin si creste sanatatea areterelor, reducand tensiunea arteriala si contribuind la reducerea colesterolului, printre alte beneficii.
Renuntarea la fumat este un alt aspect pe care il puteti aborda pentru a va bucura de o stare generala buna de sanatate. Prin renuntarea la fumat scade capacitatea de coagulare a sangelui si se reduce posibilitatea declansarii unui atac de cord.
Reducerea cantitatii grasimilor din dieta, pierderea in greutate, mentinerea sub control a colesterolului si pastrarea in limite normale a tensiunii arteriale pot contribui in mod direct si indirect la scaderea posibilitatii declansarii unui atac de cord, care in esenta este influentat si de vascozitatea sangelui.
Atunci cand aceste masuri nu sunt suficiente, ar putea fi necesar tratamentul medicamentos, dar si alte tipuri de terapii recomandate de medic, in functie de starea generala de sanatate a persoanei in cauza.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.