Cat de periculoasa este sarea in alimentatie

Actualizat: 26 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cele mai noi studii efectuate de cercetatori incearca sa aduca noi raspunsuri despre cat de periculoasa este, de fapt, sarea in alimentatie.

Consumul excesiv al acestui aliment a fost asociat ani intregi cu riscul instalarii hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace sau a accidentului vascular cerebral.

Statisticile medicale arata ca, in Romania, se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai nou, oamenii de stiinta sustin ca sodiul nu este atat de periculos pentru organism precum s-a crezut pana acum.

Noile concluzii ale expertilor despre consumul de sare

Cercetatorii Universitatii Alabama din Birmingham au analizat concluziile a trei studii dedicate consumului de sare si impactului sau real asupra starii de sanatate. In linii mari, expertii in cardiologie implicati in acest demers au ajuns la concluzia ca populatia nu trebuie sa se ingrijoreze atat de mult referitor la cantitatea de sodiu ingerata.

Doua dintre noile studii au evidentiat faptul ca, in cazul majoritatii populatiei mai tinere de 55 de ani si fara probleme cu tensiunea arteriala, consumul de sare poate fi destul de generos, fara sa afecteze in vreun fel starea de sanatate. Mai exact, un consum intre 3 si 6 grame de sodiu pe zi nu va avea un impact negativ relevant asupra sanatatii cardiace si circulatorii, potrivit noilor descoperiri stiintifice. Prin comparatie, o lingurita plina varf de sare contine aproximativ 2.3 grame de sodiu.

Ambele studii au evaluat cantitatea de sodiu consumata de peste 100.000 de oameni din 17 tari diferite, masurand cantitatea acestui mineral regasita in urina participantilor. Cercetatorii au analizat apoi presiunea sangelui a subiectilor, precum si infarcturile miocardice, accidentele vasculare cerebrale, insuficienta cardiaca si decesele inregistrate in urmatorii 4 ani de la inceperea studiilor.

Un al treilea studiu a adunat rezultatele preluate de la peste 200 de cercetari internationale efectuate in trecut si dedicate consumului de sodiu. Cercetatorii au comparat consumul mediu de sare cu incidenta bolilor cardiace si a hipertensiunii arteriale si au observat asocieri minore si chiar irelevante intre consumul ridicat de sodiu si instalarea afectiunilor cardiovasculare.

In ciuda acestor constatari stiintifice, oamenii de stiinta precizeaza ca efectul sodiului asupra cresterii presiunii arteriale ramane valabil. Astfel, persoanele diagnosticate cu hipotensiune arteriala sau hipertensiune arteriala ar trebui sa isi controleze atent aportul de sodiu in dieta zilnica.

Martin O'Donnell, profesor al Universitatii McMaster din Canada si autorul unuia dintre cele trei studii, sustine ca la un nivel moderat (de sub 6g de sodiu pe zi), consumul de sare nu influenteaza intr-o masura evidenta presiunea arteriala. Reducerea aportului de sodiu nu pare sa aiba niciun efect asupra producerii infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral sau chiar a decesului din cauze cardiace.

Dozele permise de sodiu in alimentatie

Noile concluzii ale cercetatorilor aduc si mai multa confuzie in formularea recomandarilor privitoare la doze permise de sodiu in alimentatie. Nutritionistii americani recomanda populatiei sa nu consume mai mult de 2.3 grame de sare zi, iar in cazul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune arteriala, diabet sau boli renale, doza se reduce pa 1.5 grame zilnic.

Asociatia Americana de Sanatate Cardiaca impune limite si mai restrictive in acest sens, recomandand populatiei generale un consum de maximum 1.5 grame de sare zilnic (cu exceptia sportivilor, care elimina mai mult sodiu prin transpiratie). Interesant este ca studiile recente au constatat ca mai putin de 1% din populatia globului respecta aceste limite.

Consumul insuficient de sare ridica propriile riscuri

In mod surprinzator, alte studii de specialitate au constatat ca oamenii cu un aport foarte scazut de sare in dieta prezinta chiar un risc mai crescut de producere a infarctului miocardic, accidentelor vasculare cerebrale sau a decesului, comparativ cu persoanele care consuma sare moderat in dieta zilnica. Oamenii de stiinta nu au depistat inca explicatia clara a relatiei dintre aportul redus de sodiu si riscul imbolnavirilor cardiace, chiar daca au strans dovezi care atesta ca aceasta exista.

In anul 2013, un raport emis de Institutul de Medicina din SUA concluziona ca nu exista argumente stiintifice solide care sa justifice reducerea aportului de sodiu de la 2.3 grame pe zi, si nici formularea unor doze optime pentru consumul zilnic de sare.

Specialistii Institutului de Medicina american sustin ca exista inca o necesitate acerba de gasire a unor raspunsuri, precum diferenta necesarului de sare in functie de sex, conditiile climatologice din anumite regiuni ale lumii etc.

Consumul de sare in randul populatiei varstnice

Sfatul consumului liber de sare nu este valabil pentru toata lumea, mentioneaza oamenii de stiinta. Persoanele cu varsta mai mare de 55 de ani, diagnosticate cu hipertensiune, obezitate sau afectiuni renale, trebuie sa isi monitorizeze cu mare atentie regimul alimentar, in care sodiul trebuie sa se regaseasca in cantitati mai mici.

Studiile recente au observat o legatura mai puternica intre sodiu si hipertensiunea arteriala in randul varstnicilor, precum si o sensibilitate crescuta la sare in cazul persoanelor care sufera de obezitate. Astfel, pentru reducerea aportului de sare, specialistii recomanda evitarea meselor la restaurant si pregatirea mancarii acasa, din ingrediente naturale. Sarea adaugata in semipreparate are un impact mai mare asupra cantitatii de sare consumate in fiecare zi, decat cea adaugata propriu-zis in preparatele culinare.

Persoanele supraponderale sau obeze isi pot reduce mai mult riscul instalarii bolilor cardiovasculare prin pierderea greutatii in exces, decat prin reducerea consumului de sare. O cale excelenta de contracarare a potentialelor efecte nocive ale sodiului este introducerea in dieta a unui numar mai mare de alimente bogate in potasiu.


Citeste si despre:

Cat de sanatoase sunt cerealele? Relatia intre alimentatie si cancer Ce este diabulimia? Poti avea un nivel periculos de grasime in corp, fara sa fii obez? Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului 10 sfaturi utile in prevenirea cancerului Beneficiile consumului de alimente in stare naturala Alimente care dau dependenta 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida 10 pericole alimentare Top 8 surse ascunse de sare
Cere sfatul medicului ×