Cat de periculoasa este lumina artificiala. Iata la ce boli te expune!

Actualizat: 18 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Desi pare inofensiva, lumina artificiala poate afecta sanatatea, daca este folosita in exces.

Organismul uman este obisnuit sa functioneze cat mai bine si sa dea randament cu ajutorul luminii naturale.

Astfel, e bine sa profitam de lumina zilei si sa nu facem exces de lumina artificiala, pentru ca sanatatea sa nu fie afectata.

Iata cateva dintre cele mai grave boli pe care le poate provoca lumina artificiala:

Lumina artificiala creste riscul de cancer

Un raport dat publicitatii de catre reprezentantii Comisiei Europene in anul 2012 a aratat ca expunerea la lumina artificiala pe timpul noptii ar putea fi asociata cu un risc crescut de cancer la san si poate cauza insomnie, tulburari gastrointestinale, schimbari bruste ale dispozitiei si boli de inima.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Connecticut, SUA, la care au luat parte 2.000 de barbati, a aratat ca aceia care lucrau in ture de noapte, deci foloseau lumina artificiala, aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostata.

O alta cercetare a aratat ca femeile care lucrau in ture de noapte aveau un risc cu 60 % mai mare de a suferi de cancer mamar.

Culoarea luminii, in legatura cu starea de sanatate

Un factor de risc pentru sanatate este si culoarea luminii. Un experiment care a avut loc pe hamsteri a aratat ca aceia care au stat pe timpul noptii intr-o incapere cu lumina albastra deveneau din ce in ce mai apatici.

Cand au fost expusi la lumina rosie, dispozitia hamsterilor s-a schimbat in bine. Astfel, potrivit acestei descoperiri, se pare ca lumina rosie este benefica pentru dispozitie.

Lumina artificiala si ceasul biologic

Expunerea excesiva la lumina artificiala poate afecta ceasul biologic al organismului. De aici, apar alte consecinte asupra sanatatii: un risc crescut de obezitate.

Ceasul biologic este in stransa legatura cu eliberarea unor hormoni precum grelina si insulina, care controleaza apetitul. Daca grelina este secretata in exces, atunci apare o pofta de mancare crescuta.

Totodata, in cazul in care este afectata productia de insulina, poate sa apara diabetul. Lumina artificiala poate duce si la aparitia insomniei si a depresiei, tot din cauza schimbarilor hormonale.

Si lumina artificiala produsa de calculator si de laptop poate sa duca la scaderea productiei de melanina, hormon care induce somnul. Drept urmare, pot aparea insomniile.

De asemenea, exista un risc mai crescut de aparitie a unor probleme de sanatate cauzate de o imunitate mai slaba. Este vorba in special de infectii.

Lumina artificiala si mediul de lucru

Un studiu realizat de cercetatorii americani a aratat ca lumina influenteaza si performantele de la serviciu.

Astfel, cei care lucreaza in birouri cu lumina naturala sunt mai productivi, spre deosebire de persoanele care nu au parte de lumina naturala la serviciu.

Totodata, in urma cercetarii la care au luat parte 49 de persoane, s-a constatat ca aceia care aveau birouri cu ferestre dormeau cu 46 de minute mai mult, pe timpul noptii, spre deosebire de ceilalti. Angajatii privati de lumina naturala aveau si un tonus mai scazut.


Citeste si despre:

Cum sa va mentineti ochii sanatosi Cum afecteaza lumina sanatatea unei persoane Solarul si riscurile expunerii prelungite la lumina solara Terapia cu lumina sau fototerapia, de ajutor in mai multe afectiuni Ochelarii de protectie pentru calculator Impactul expunerii excesive la ecrane asupra sanatatii Mentine-ti o stare pozitiva pe timpul iernii O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Retinoblastomul Coroane de portelan - Intrebari frecvente despre puntile dentare Fizioterapie Cataracta Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari Tratamente si remedii alternative pentru migrene Dermatoscopia, metoda simpla si precisa in evaluarea leziunilor cutanate
Cere sfatul medicului ×