Cat de sanatos este zambetul tau?

Actualizat: 05 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr Lucian Claudiu Fatu
Medic stomatolog

Velvet Dental

Introducere


Parodontoza este o boala, frecvent intalnita in randul populatiei, care poate fi stopata in evolutie, insa nu si vindecata. Aceasta afectiune este daunatoare insa multi pacienti o ignora, iar o mare parte nici nu au cunostinte despre cauzele si/sau efectele ulterioare.

Fara sa cunoasca importanta controlului stomatologic la dentist si al igienizarii orale, anual sute de mii de pacienti vin la clinici cu diverse afectiuni ale dintilor care, netratate au ca efect complicarea leziunilor initiale si pot duce in final la pierderea dintilor de pe arcada.

Cat de sanatos este zambetul tau?
O campanie initiata de Clinica stomatologica Velvet Dental si www.SfatulMedicului.ro

Parteneri Media:
Jurnalul National, Jurnalul de Sanatate, TVR2, Europa FM si NewsIn,

Interviu cu dl Dr Lucian Claudiu Fatu - Parodontoza si prevenirea ei

Reporter: D-le Dr, care este la ora actuala cea mai mare “amenintare” la adresa unui zambet perfect?

Dr. Lucian Claudiu Fatu: La nivel European, dar in mod special in Romania este incidenta crescuta a bolii parodontale.

Reporter: Ce este si cum se manifesta aceasta afectiune?

Dr. Lucian Claudiu Fatu: Afectarea tesuturilor de sustinere a dintilor, reprezentate de osul alveolar, gingii si ligamentele parodontale se manifesta gradual in general, incepand de obicei cu sangerari ale gingiilor in urma periajului dentar. Aceasta faza poate trece neobservata deoarece sangerarea este la inceput nesemnificativa si neinsotita de durere. Trecand neobservata boala evolueaza, manifestarile devenind evidente: sangerari importante ale gingiilor, chiar si in lipsa stimularii mecanice, insotite de aceasta data de dureri difuze.
In aceasta faza subiectii devin interesati deoarece apare o senzatie de disconfort.

Reporter: Ce se intampla daca afectiunea este ignorata in continuare de catre pacient?

Dr. Lucian Claudiu Fatu: Evolutia este continua, catre distructia tesuturilor de sustinere, ceea ce duce in timp la mobilizarea si pierderea dintilor de pe arcade.

Reporter: Cum putem preveni aparitia bolii parodontale?

Dr. Lucian Claudiu Fatu In primul rand prin intretinerea unei igiene dentare cat mai corecta, prin efectuarea periajului dentar atent si corect dupa fiecare masa, prin utilizarea atei dentare in scopul indepartarii resturilor alimentare interdentare, acolo unde periuta de dinti nu ajunge sa curete corect si utilizarea apei de gura dupa fiecare periaj. Pe langa igiena efectuata la domiciliu mai este necesara prezentarea la medicul stomatolog la fiecare sase luni in vederea efectuarii controalelor periodice si a detartrajului si periajului profesional. Scopul controalelor este acela de a depista orice afectiune dentara din timp si a o trata inainte ca aceasta sa se complice. Detartrajul este efectuat in scopul indepartarii tartrului supra si subgingival, deoarece acesta este o spina iritativa ce contribuie la aparitia si evolutia bolii parodontale.

Reporter: Dl Dr. Va multumim pentru interviu.

O persoana care va este draga poate fi in situatia de a mai putea stopa aparitia parodontozei, informeaza-l acum despre solutiile propuse de catre Medicul Claudiu Lucian Fatu.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism Afla cat de sanatos este ficatul tau! Cat de sanatoasa este cafeaua cu lapte? Cat de sanatos este pancreasul tau? Cat de periculoasa este sarea in alimentatie Cat de sanatoase sunt cerealele? Cat de periculoasa este lumina artificiala. Iata la ce boli te expune! Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Cat de eficient este sapunul antibacterian? Cat de gros este sangele dumneavoastra? Cat de sanatoase sunt cocktailurile? Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate Dependenta de gadgeturi - cat de periculoasa este pentru sanatate 20 de factori care iti ruineaza zambetul! Ce se ascunde in spatele unui zambet minunat?