Eritemul infectios (boala obrajilor palmuiti sau a cincea boala a copilariei) este o boala infectioasa produsa de parvovirusul uman B19, diferit de cel care produce parvoviroza la caini si la pisici. Se numeste a 5-a boala, deoarece este a 5-a in lista bolilor eruptive ale copilariei, alaturi de rujeola, rubeola, scarlatina, boala Dukes (termen care nu se mai foloseste).
Apare mai des la copiii de varsta prescolara si scolara, intre 5 si 14 ani (in special intre 5 si 7 ani) si este extrem de contagioasa, transmitandu-se prin aer (datorita tusei sau stranutului), prin obiectele contaminate cu astfel de secretii, de la mama la fat sau prin sange. Apare cu predilectie iarna si primavara. Virusul, care initial se multiplica la nivelul cailor respiratorii, se fixeaza apoi in maduva osoasa.
Virusul ataca celulele din maduva care produc eritrocite, adica celulele progenitoare ale eritrocitelor (globulele rosii din sange).
Astfel, se sisteaza temporar producerea de eritrocite. Cele mai afectate sunt persoanele cu diverse afectiuni hematologice – anemie hemolitica cronica, siclemie, talasemie, la care pot aparea complicatii cardiace.
La majoritatea copiilor boala se prezinta intr-o forma usoara, care nu necesita tratament, dar la adulti poate sa reprezinte o infectie severa. Daca infectia e contractata de mama in timpul sarcinii, poate sa determine complicatii grave la fat, pana la deces.
Cea mai mare parte a infectiilor cu parvovirusul B19 evolueaza fara simptome detectabile.
In perioada de incubatie, care dureaza intre 13 si 18 zile, pacientul este contagios. Uneori nici nu apar simptome, sau ele trec neobservate. In prima parte a evolutiei bolii, simptomele sunt nespecifice: febra usoara, congestie nazala, secretii nazale seroase, durere in gat, dureri musculare, dureri de cap, oboseala, iritabilitate, mancarimi, tulburari digestive.
Ulterior apare o eruptie cu pete si papule rosii la nivelul obrajilor, ceea ce confera numele de boala obrajilor palmuiti. Papulele se unesc, formand placi eritematoase usor inflamate si calde. Ele nu afecteaza nasul sau gura. Dupa 4 zile culoarea obrajilor se estompeaza si eruptia se poate extinde pe trunchi si pe brate si apoi se estompeaza si aici, semanand cu o dantela. Indata ce apare eruptia in obraji, pacientul nu mai este contagios.
Eruptia se poate extinde si pe picioare sau pe spate si pe fese, fiind uneori insotita de mancarimi. De obicei, ea dispare in 7-10 zile, dar poate persista pana la cateva saptamani. Eruptia poate fi agravata de expunerea la soare sau la caldura si poate fi fugace – apare si dispare de mai multe ori.
La adulti eruptia de obicei lipseste sau este usoara si tabloul clinic este dominat de dureri articulare si artrita (inflamatia articulatiilor) care afecteaza in special articulatia mainii, genunchii si gleznele. Apar mai ales la adultii tineri, cu precadere la femei. Aceste simptome dispar de obicei in 1-3 saptamani, dar pot ramane luni sau chiar ani in unele cazuri, mai ales la femei.
Printre complicatiile bolii se numara anemia cronica sau aplastica in cazul persoanelor cu imunodeficienta, in conditii precum cancerul, leucemia, transplanturile, infectia cu HIV.
Transmiterea bolii de la mama la fat poate avea implicatii grave, provocand anemia fetala. Virusul se transmite in proportie de 30% la fat, 10% din mame vor pierde sarcina, 3% din fetusi dezvolta anemie si edem (hidrops fetal) si din acestia 60-80% se vor vindeca in cazul tratamentului intrauterin cu transfuzii de sange. sange cu imunoglobuline intravenos.
Diagnosticul se stabileste prin consultarea medicului, care observa semne si chestioneaza pacientul legat de simptomele resimtite. Pentru diagnostic este suficienta prezenta artralgiilor sau a eruptiei specifice. In cazul in care pacientul este anemic, are sistemul imunitar compromis sau este o femeie gravida, e necesar sa se efectueze testele pentru prezenta in sange a anticorpilor pe care organismul ii produce ca reactie la prezenta parvovirusului B19.
Prezenta anticorpilor IgM (imunoglobulina M) indica o infectie acuta cu acest virus sau faptul ca pacientul a suferit recent o infectie de acest tip. Prezenta anticorpilor IgG (imunoglobulina G) indica faptul ca persoana investigata a avut virusul, e vindecata si nu are de ce sa se teama de contractarea bolii. Lipsa acestor imunoglobuline IgG este un semnal ca individul in cauza este vulnerabil, adica poate eventual sa dezvolte o infectie cu parvovirusul B19. In cazul pacientilor cu risc sporit sau a femeilor insarcinate trebuie luate masuri de precautie impotriva aparitiei acestei boli.
Nu exista medicament sau vaccin pentru prevenirea infectiei cu parvovirus B19. Se pot aplica masuri simple de preventie, cum ar fi: spalarea mainilor ori de cate ori e necesar cu sapun antibacterian timp de 20 de secunde, acoperirea gurii si nasului in timpul tusei sau stranutului, evitarea atingerii cu mana a ochilor, nasului si gurii, evitarea contactului cu persoanele bolnave, repausul acasa in cazul imbolnavirii.
Odata cu aparitia eritemului, persoana se poate intoarce in colectivitate, nemaifiind contagioasa, cu exceptia pacientilor cu imunodepresie, care raman contagiosi o perioada ceva mai lunga.
Eritemul infectios este de obicei de gravitate medie sau usoara si se vindeca de la sine, fara tratament. Tratamentul este centrat asupra inlaturarii simptomelor de febra, mancarimi, dureri articulare prin antihistaminice, antitermice, dezobstruante nazale (ser fiziologic, apa de mare), antiseptice bucofaringiene, odihna si consum sporit de lichide, transfuzii de sange sau sange cu imunoglobuline specifice (anticorpi) intravenos (in cazurile mai grave).
Odata ce o persoana cu sistem imunitar sanatos a fost bolnava de eritem infectios, ea va ramane imuna intreaga viata. Aproximativ 50% din adulti sunt imuni la aceasta infectie virala. Pentru cei mai multi pacienti tratamentul nu este necesar.
Bibliografie:
Eritemul infecios (Boala „obrajilor plmuii”), https://www.arcadiamedical.ro/articol/eritemul-infectios-boala-obrajilor-palmuiti/
Boala obrajilor plmuii (eritemul infecios, infecia cu Parvovirus, boala a cincea), https://www.romedic.ro/boala-obrajilor-palmuiti-eritemul-infectios-infectia-cu-parvovirus-boala-a-cincea
Everything You Need to Know About Fifth Disease, https://www.healthline.com/health/fifth-disease
Parvovirus B19 Infections, https://www.aafp.org/afp/1999/1001/p1455.html
Fifth Disease, https://www.cdc.gov/parvovirusb19/fifth-disease.html
What is erythema infectiosum?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/169853.php
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.