Un abces cutanat apare atunci cand puroiul se acumuleaza la nivelul foliculilor de par sau sub piele si la nivelul tesuturilor adiacente ei. Atunci cand bacteriile infecteaza foliculii pilosi, acestia se pot inflama si pot provoca aparitia de furuncule si carbuncule.
Furunculul reprezinta o infectie dureroasa si purulenta ce se formeaza in jurul unui folicul de par. Carbunculul este o colectie de furuncule ce se dezvolta subcutanat.
Initial, un furuncul va debuta ca un nodul inflamator, edematiat, insotit de sensibilitate si durere. Acesta evolueaza rapid cu acumulare de puroi, iar pe masura ce creste in dimensiuni, se poate sparge. Cele mai afectate zone sunt cele cu pilozitate ridicata sau care sunt supuse frecarii in mod constant.
Persoanele cu sisteme imunitare compromise, adolescentii si adultii tineri reprezinta grupe ce sunt mai predispuse la a dezvolta aceste afectiuni decat copiii mici sau batranii. In multe cazuri, furunculele si carbunculele pot fi confundate.
Totusi trebuie sa se stie ca acestea sunt diferite. Furunculele reprezinta abcese cutanate care apar din cauza infectiei cu stafilococi si afecteaza un folicul de par si tesutul adiacent.
Carbunculele sunt grupuri de furuncule care se unesc sub piele si afecteaza chiar si straturile mai adanci, ducand la cicatrizari.
Furunculele se dezvolta rapid si au aspectul unor umflaturi roz sau rosii. In cele mai multe cazuri sunt dureroase, iar pielea din jur devine rosie, inflamata si neteda. Leziunile apar in locurile cu pilozitate crescuta si in care transpiratia si frecarea sunt frecvente.
Cele mai frecvente zone afectate sunt reprezentate de fese, coapse, axile, sani, gat si fata.
Dupa debut, furunculul se umple rapid cu puroi, in doar cateva zile si creste progresiv. Cu cat este mai mare, cu atat durerea este mai accentuata. Totusi, vindecarea poate sa aiba loc fara interventie. Uneori, apar si dispar fara a lasa cicatrici, in 2 zile, pana la 3 saptamani.
Comparativ, carbunculul apare mult mai rar si are dimensiuni mult mai mari, masurand peste 10 cm. Un carbuncul are, de obicei, una sau mai multe deschideri prin care se scurge puroiul produs.
Cea mai frecventa cauza a carbunculelor este reprezentata de bacteria numita Staphylococcus aureus. Infectia poate produce si alte simptome, precum febra mai mare de 38 de grade Celsius, stare generala alterata si fatigabilitate.
Trebuie cunoscut faptul ca infectia ce cauzeaza carbunculul se poate raspandi si in alte parti ale corpului sau la alte persoane. Astfel, alte persoane din familie pot dezvolta afectiunea concomitent.
Cel ma frecvent, carbunculii afecteaza regiunea spatelui, a cefei si a coapselor. De asemenea, barbatii sunt mult mai afectati decat femeile, iar cei cu o stare de sanatate precara sunt mult mai predispusi.
Infectiile cu carbuncule au tendinta de a fi mai profunde si mai severe decat cele provocate de furuncule. Riscul de cicatrizare este mult mai crescut, iar evolutia bolii are o durata mai mare si este mai anevoioasa.
Dupa cum a fost deja prezentat, Staphylococcus aureus este cel mai incriminat factor al aparitiei furunculelor si carbunculelor. El traieste pe piele si in interiorul nasului si gatului.
De obicei, sistemul imunitar al organismului il poate tine sub control, dar uneori patrunde in piele printr-un folicul pilos sau prin diferite zone in care continuitatea pielii este intrerupta, precum taieturile sau excoriatiile.
Atunci cand pielea devine infectata, sistemul imunitar reactioneaza si trimite celule albe in zona afectata pentru a distruge bacteriile. Astfel, puroiul format reprezinta o acumulare de bacterii moarte, celule albe moarte si piele devitalizata.
Trebuie stiut ca exista cateva afectiuni ce pot spori riscul de a dezvolta furuncule. Acestea sunt reprezentate de:
• Diabetul zaharat – nivelurile ridicate de glucoza din sange pot reduce capacitatea sistemului imunitar de a raspunde optim la infectie;
• Consumul de medicamente – anumite medicamente pot slabi sistemul imunitar. Astfel, inainte de a consuma orice medicamente, medicul trebuie informat;
• Infectia HIV, cancerul si tratamentul asociat – pot reduce semnificativ capacitatea de lupta a organismului. Totusi, acestea nu sunt singurele exemple;
• Afectiuni cutanate – maresc sensibilitatea, iar exemplele cuprind psoriazisul, eczemele si acneea;
• Supraponderabilitatea si obezitatea – riscul de a dezvolta furuncule este mult mai mare la persoanele cu greutate corporala mare.
Chiar daca bacteriile normale ce se afla pe tegumentele si mucoasele unei persoane pot dezvolta un abces, trebuie cunoscut faptul ca infectia se poate raspandi si atunci cand mai multe persoane folosesc anumite obiecte in comun, precum hainele, aparatele de ras, periutele de dinti etc.
In anumite cazuri, medicul poate folosi un ac steril pentru a elimina abcesul. Tehnica prevede inteparea furunculului pentru a se realiza o cale de acces, urmand ca ulterior sa se dreneze. Acest lucru nu trebuie facut la domiciliu, ci doar in spatii special amenajate, cu echipament adecvat si in conditii speciale de asepsie si antisepsie.
Antibioticele se utilizeaza doar in caz de suprainfectie bacteriana si doar la indicatia medicului. De asemenea, antibioticele pot fi utilizate in cazul in care infectia se extinde pana la straturile profunde de sub piele.
Pentru ameliorarea simptomelor la domiciliu pot fi utilizate comprese calde. Acestea trebuie aplicate pe regiunea afectata timp de aproximativ 10 minute, de cateva ori pe zi.
Acest lucru accelereaza procesul de vindecare, deoarece caldura stimuleaza circulatia sangvina si mobilizeaza mai multe celule albe in zona afectata. Un alt efect al caldurii consta in dilatarea porilor si in eliminarea secretiilor de puroi.
Dupa atingerea zonelor infectate este foarte importanta igienizarea mainilor. In caz contrar, riscul de raspandire al infectiilor creste semnificativ.
Expertii informeaza ca incercarea pacientilor de a sparge furunculele sau carbunculele este interzisa, iar in cazul in care acestea sunt extrem de dureroase, daca dureaza mai mult de doua saptamani sau daca apare febra, medicul trebuie consultat cat mai rapid.
Un furuncul dispare, de obicei, fara tratament dupa aproximativ doua saptamani. Totusi, este mai bine ca medicul sa fie informat despre afectiunea suferita inca de la debut, deoarece aceasta este insotita si de complicatii potentiale.
Atunci cand infectia se extinde in alte parti ale corpului poate duce la celulita sau septicemie. Trebuie cunoscut faptul ca septicemia lasata netratata are un risc de aproximativ 90% de deces, iar cu tratament de aproximativ 10-15%.
Persoanele care au un sistem imunitar diminuat trebuie sa se prezinta la medic imediat, inca de la observarea primelor simptome, deoarece agravarea poate surveni in timp scurt.
Bolile cronice, precum diabetul, infectia HIV sau cancerul, dar si anumite tratamente, precum cele imunosupresoare, pot duce la scaderea imunitatii unei persoane.
Modalitatile prin care aparitia furunculelor si a carbunculelor poate fi prevenita sunt urmatoarele:
- Mentinerea unei igiene riguroase a tegumentelor prin spalare regulata;
- Curatarea si dezinfectarea imediata a tuturor ranilor suferite, indiferent de dimensiunile acestora;
- Purtarea unor bandaje sterile peste orice leziune pentru a preveni infectia;
- Urmarea unui plan alimentar sanatos, echilibrat si bogat in substantele nutritive necesare;
- Practicarea regulata a exercitiilor fizice, deoarece acestea imbunatatesc sanatatea generala si stimuleaza sistemul imunitar.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.