Dr. Corina Sarchizian
Medic stomatolog
Fatetarea este o metoda de rezolvare a unor defecte de fizionomie ale dintilor prin acoperirea totala a fetei lor vestibulare (externe) cu o fateta fizionomica. Metoda necesita indepartarea minima a smaltului de pe suprafata vestibulara a dintelui, motiv pentru care nu prezinta dezavantaje majore.
Fatetarea poate fi folosita si dupa o prealabila decolorare a dintilor, atunci cand rezultatele acesteia nu sunt satisfacatoare, decolorarea potentand rezultatele fatetarii.
Fatetele pot fi realizate din materiale compozite (prin tehnica directa, de catre medic in cabinet sau prin tehnica indirecta, in laborator de catre tehnicianul dentar) sau din ceramica (prin metoda indirecta).
Cazurile in care sunt indicate fatetele din rasini compozite sunt cele in care este afectat smaltul dintelui fara interesarea dentinei.
Aceste situatii clinice sunt reprezentate de uzura dentara prin abraziune, localizata la limita dintre radacina si coroana a dintilor anteriori, eroziuni chimice si hipoplazii minore de smalt.
Uneori, fatetarile se pot folosi pentru rezolvarea modificarilor de culoare cauzate de tetraciclina sau fluoroza, la care metodele de albire nu au dat rezultatele scontate. Din categoria modificarilor de culoare ce pot beneficia de acest tratament face parte si pata alba cretoasa.
Uneori se intalnesc modificari mici de forma, volum si pozitie ale dintilor anteriori sau asa-numita „strungareata”. Si ele se pot rezolva prin „acoperirea” defectului cu o fateta fizionomica.
Sunt contraindicate fatetarile in cazurile in care modificarile de culoare sunt severe sau daca pacientul are obiceiuri vicioase de tipul: roaderea unghiilor, a creionului sau daca scrasneste din dinti (bruxism).
A) Tehnica directa de fatetare
Tehnica directa de fatetare presupune urmatoarele etape:
- Se alege culoarea materialului compozit pe un dinte alaturat celui in cauza, umezit in prealabil, pe care se va aplica compozitul direct pe suprafata de smalt negravat, la lumina zilei. Se foloseste cheia de culori a trusei. Alegerea culorii se face de catre medic, impreuna cu pacientul.
- Se spala dintele in cauza, se usuca, apoi se izoleaza pentru a se evita contaminarea cu saliva.
- Se demineralizeaza smaltul, folosind timp de 15 secunde un gel demineralizant.
- Se spala cu apa suprafata gravata timp de 15 secunde.
- Se usuca complet, apoi se aplica un strat de adeziv fotopolimerizabil.
- Se fotopolimerizeaza timp de 20 de secunde.
- Se trece la aplicarea materialului compozit, strat cu strat. Straturile de compozit nu trebuie sa depaseasca 2 mm in grosime si se fotopolimerizeaza dupa fiecare strat.
In final se procedeaza la modelarea fatetei conform varstei pacientului. Finisarea se face cu freze de finisat efilate, apoi cu benzi abrazive, gume si paste de lustruit.
B) Tehnica indirecta de fatetare
Este o alternativa ce presupune un model realizat dupa o amprenta prealabila cu un silicon cu priza rapida pe care medicul modeleaza fateta din compozit fotopolimerizabil si apoi o aplica, in aceeasi sedinta, pe dinte.
Fateta poate fi realizata si in laborator, de catre tehnicianul dentar, pe un model de lucru efectuat dupa o amprenta, si apoi trimisa pentru cimentare in cabinet.
Fatetele laminate din ceramica sunt folii subtiri de material ceramic care se aplica pe suprafata vestibulara a unui dinte preparat in acest scop. Sunt mai rezistente coloristic si la uzura decat fatetele din materiale compozite, efectul estetic obtinut fiind mult mai bun.
Portelanul are si avantajul ca nu retine placa dentara, dar fatetele de portelan cer indepartarea unei cantitati mai mari de smalt.
Fatetele de ceramica sunt indicate in aproape toate situatiile in care se folosesc si fatete din rasini compozite. De exemplu, la copii care au fracturi dentare fara interesarea dentinei sau la dinti care nu mai sunt vitali, dar sunt intens colorati.
De asemenea, sunt utile in orice situatie ce presupune pierderi importante de smalt, malformatii dentare sau hipoplazii dentare. Pacientii ce prezinta modificari de culoare ale dintilor ce nu pot fi eliminate prin metodele de albire pot beneficia de un suras frumos cu ajutorul fatetelor ceramice.
Este si cazul celor care se simt neplacut din cauza strungaretei sau a altor modificari de forma si volum ale dintilor.
Avantajele fatetelor din ceramica
Fatetele din portelan au un colorit optim din punct de vedere estetic si prezinta o rezistenta mare la eroziune. Culoarea este stabila in timp, spre deosebire de cea a fatetelor compozite. Complicatiile functionale postoperatorii sunt limitate.
Odata fixata pe dinte, fateta devine foarte rezistenta la tractiune si flexiune.
Tehnica realizarii fatetelor laminate din ceramica
Acest tip de fatete se realizeaza doar prin metoda indirecta, medicul luand o amprenta din silicon a dintelui preparat in prealabil, dupa care se toarna un model pe care tehnicianul dentar va modela fateta care apoi va fi cimentata de catre medic in cabinet.
Medicul trebuie sa afle cauzele leziunilor dentare si, daca ele sunt determinate de alimentatie, aceasta trebuie sa fie modificata.
Trebuie determinate parafunctiile (obiceiuri vicioase) ce duc la abraziunea dintilor si medicul stomatolog trebuie sa decida daca este contraindicata fatetarea.
Prepararea dintelui se face in scopul de a obtine loc suficient pentru portelan, fara supraextinderea sau bombarea excesiva a refacerii. Trebuie sa se tina cont sa se conserve cat mai mult smalt posibil.
Prepararea dintilor in vederea fatetarii se face in functie de scopul fatetarii si de situatia clinica. O fateta realizata pentru mascarea unei simple discromii (modificari de culoare) cere o preparare simpla, de baza.
Daca trebuie corijate unele malpozitii (pozitii dentare gresite) usoare, preparatia va fi facuta adecvat. Fateta de portelan este executata in laborator si trimisa apoi in cabinetul stomatologic.
Medicul va curata suprafata dentara ce va primi fateta cu o cupa de guma si pulbere de piatra ponce fina. Se va curata cu atentie si intradosul fatetei ceramice, apoi aceasta se umezeste pentru a-i creste transparenta si fateta va fi probata pe dintele umezit si el in prealabil. Daca forma si culoarea sunt bune, fateta poate fi fixata pe dinte.
Materialele stomatologice moderne permit realizarea unor fatete dentare optime ca aspect si rezistenta. Adresati-va medicului stomatolog in cazul in care dintii dumneavoastra sunt modificati ca aspect, in sens negativ.
In multe situatii de acest gen este suficienta o simpla fatetare cu rasini compozite sau materiale ceramice pentru a va reface zambetul.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.