Tu bei suficienta apa? Importanta consumului de apa asupra organismului

Actualizat: 28 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Organismul uman contine apa in proportie de 65%. Apa permite creierului sa regleze temperatura corpului si contribuie la lubrifierea articulatiilor, mentinerea sanatatii organelor si determina eliminarea toxinelor din organism.

Cercetarile recente au aratat rolul important al hidratarii corecte pentru mentinerea siluetei, combaterea durerilor de cap si ingrijirea pielii.

De asemenea, un studiu efectuat de cercetatorii Scolii de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard a demonstrat beneficiile hidratarii corecte in ceea ce priveste prevenirea cancerului de vezica, a calculilor renali si cancerului de colon.

De cata apa are nevoie organismul?

In medie, un adult pierde 1,5 litri de apa prin urina si 1 litru prin respiratie, urina si fecale. De aceea, este esential sa refacem depozitele de apa, care se pierd prin procesele fiziologice.


Recomandarile generale estimeaza ca barbatii ar trebui sa bea zilnic aproximativ 3 litri de apa, in timp ce femeile - 2,2 litri.

Organismul femeilor contine mai putina apa decat cel al barbatilor. Comparativ cu persoanele normoponderale, cele supraponderale au nevoie de o cantitate mai mare de apa pentru a-si reface depozitele de apa, in conditiile in care apa se gaseste in proportie mai mare in tesutul muscular decat in cel adipos.

In afara de sex si de greutate, nevoile crescute de hidratare depind de nivelul de activitate fizica, clima (temperaturile ridicate si aerul umed din timpul verii, dar si aerul cald si uscat, din interiorul incaperilor, pe timp de iarna), starea de sanatate (febra, varsaturi, diaree) si este influentata de sarcina si de alaptare.

Semnele deshidratarii

Atunci cand nu bem suficienta apa, corpul se deshidrateaza treptat. Primul semn al deshidratarii moderate este oboseala.

Lipsa apei in procent de doar 1%-2% reprezinta un inceput de deshidratare, efectele se resimt, dar sunt reversibile pe masura ce ne hidratam. In cazul in care deshidratarea are loc ca urmare a pierderii unui procent de 15%-20% din corp, poate surveni decesul.

Principalul semn al deshidratarii este dat de culoarea urinei. In mod normal, culoarea urinei trebuie sa fie galben pal.

Efectele deshidratarii sunt:

- sete
- oboseala
- dureri de cap si ameteli
- senzatia de gura si gat uscat
- lipsa de energie si slabiciune musculara
- sensibilitate la caldura
- urina inchisa la culoare

Deshidratarea usoara nu determina complicatii decat rareori, cea severa insa este periculoasa pentru nou-nascuti si persoanele in varsta.

Cum bem corect apa?

Pentru a preveni deshidratarea este important sa nu asteptam sa ni se faca sete. Setea este un semn al inceputului deshidratarii!

Apa trebuie bauta cu inghitituri mici, “mancata”, cum spun specialistii. La fiecare 30 de minute este indicat sa bem apa, pentru a preveni deshidratarea.

Dimineata, dupa o jumatate de ora dupa ce ne-am trezit, este primul moment al zilei cand este indicat sa bem apa, pentru a ne hidrata organismul dupa o perioada noptii. Apa, bauta dimineata, regleaza digestia si ajuta la curatarea colonului.

Tot pentru imbunatatirea digestiei, este indicat sa bem apa cu jumatate de ora inainte de masa. Apa nu se bea niciodata in timpul mesei, caci ingreuneaza digestia. In schimb, bauta la o ora dupa masa, va favoriza absorbtia nutrientilor.

Apa ramane singura metoda de hidratare eficienta. In niciun caz, cafeaua si alcoolul nu sunt surse de hidratare, din contra, au efect deshidratant.

Pe de alta parte, alimentatia joaca un rol important in ceea ce priveste hidratarea, 20% din aportul de apa fiind asigurat din fructele si legumele consumate zilnic.

Riscurile excesului de apa

Teoretic, se intampla extrem de rar sa bem prea multa apa. In mod normal, pe langa consumul zilnic de apa, alimentatia echilibrata poate asigura hidratarea optima organismului.

In situatia in care vorbim despre excesul de apa, rinichii vor intampina dificultati in a-l elimina, iar concentratia de saruri minerale din sange va scadea, ceea ce poate duce la aparitia hiponatremiei (scaderea nivelul de sodiu din plasma), care va afecta buna functionare a creierului.

Aceasta este explicatia pentru care atletii, care au nevoie de o hidratare crescuta dupa competitii, sunt sfatuiti sa consume bauturi rehidratante care contin electroliti.


Citeste si despre:

Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual Cata apa trebuie sa bei zilnic? Apa minerala, apa plata si apa de robinet Cat putem supravietui fara hrana si apa Nasterea in apa Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Mituri despre apa si consumul de apa Apa la genunchi Adevar si mit despre apa 13 moduri de a consuma mai multa apa 10 remedii naturale pentru combaterea retentiei de apa