10 cauze surprinzatoare ale durerilor de cap

Actualizat: 14 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este migrena


Este o afectiune familiala comuna, caracterizata prin episoade periodice de cefalee de obicei unilaterala, pulsatila, care debuteaza in copilarie sau adolescenta, afecteaza adultul tanar si a caror frecventa diminueaza cu inaintarea in varsta.

Migrena poate fi asociata de niste simptome prodomale (facultativ), precum:
modificare de dispozitie, modificari de apetit, cascat frecvent, hipo/hiper activitate, dispozitie depresiva sau euforica, fatigabilitate, dificultati de concentrare, paloare, etc.

Cuprins articol

  1. Ce este migrena
  2. Simptome

Simptome

Pacientul descrie de obicei atacuri de cefalee unilaterala, pulsatila, ce dureaza 4-72 de ore, de intensitate moderata sau severa. Cefaleea este insotita uneori de simptome vegetative precum voma sau greata. De asemenea, in timpul atacului pacientul poate dezvolta sensibilitate la lumina sau zgomot (fotofobie si fonofobie).

Uneori, migrena este insotita de simptome mai putin frecvente precum: tulburare a vederii constituita din vizualizare de "fulgraturi", de lumini albe sau multicolore (fotopsii); amorteli sau parastezii ale buzelor sau confuzie.

Simptomele vizuale sau neurologice dureaza aproximativ 30 de minute apoi se instaleaza durerea surda, de obicei unilaterala care initial are o intensitate slaba dar care progreaza in timp. Cand durerea creste in intensitate, devenind maxima poate evolua catre un caracter pulsatil. De obicei, cand intesitatea durerii este maxima, bolnavul dezvolta foto si fonofobie.

Intre atacurile migrenoase pacientul este normal, reuseste sa isi indeplineasca activitatile zilnice.

Exista o serie de factori agravanti care pot declansa sau exarceba statusul migrenos. Acestia sunt: efortul fizic, stress-ul, emotiile, alimente bogate in tiramina (ciocolata, grasimi, branzeturi, vin rosu, rosii, ceapa, portocale), sevraj la cofeina, modificari hormonale (in special la femeile tinere-migrena menstruala), miscarile bruste al capului, modificarile de presiune atmosferica sau chiar expunerea la lumina puternica sau la alti stimuli senzoriali puternici.

1. Nerespectarea orarului de somn

Cand nu ai o rutina de somn si adormi in fiecare seara la alta ora, poti experimenta fenomenul de jet lag temporar sau sindromul de fus orar. Jet lag-ul este asociat intotdeauna cu tulburari ale somnului.

Alte simptome includ oboseala, probleme digestive, greata, dureri musculare, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, probleme de memorie, concentrare slaba si iritabilitate.

2. Relaxarea dupa o perioada de stres intens

In perioade de efort fizic si mental intens, glandele suprarenale secreta un hormon numit cortizol sau „hormonul de stres”. Nivelul acestei substante fluctueaza in functie de starea ta emotionala si de efortul depus.

Odata scapat de stres, intregul tau organism simte nevoia sa se destinda. Nivelul de cortizol din sange scade brusc in perioada de relaxare, lucru ce poate duce la aparitia durerilor de cap.

Iata si explicatia pentru “migrenele de weekend” sau durerile de cap care te supara in perioada vacantei.

3. Presiunea atmosferica

Cand ploua, presiunea atmosferica se modifica si poti experimenta dureri de cap intense.

Si furtunile cu tunete si fulgere dau migrene, cel mai probabil din cauza atmosferei puternic incarcate electric.

4. Fluctuatiile nivelului de estrogen la femei

Tulburarile hormonale sunt un indicator al tulburarilor de dispozitie in general. Femeile sunt mult mai predispuse la migrene, deoarece nivelul de estrogen din sange fluctueaza lunar, pe durata ciclului menstrual.

Si hormonii secretati in timpul sarcinii sau dupa nastere pot cauza dureri de cap puternice.

5. Alimentele care contin tiramina

Branza contine o substanta numita tiramina, care rezulta in urma degradarii proteinelor, prin procesul de maturare a produsului.

Tiramina este in esenta un aminoacid, intalnit totodata in vinul rosu, fasole, carnati, ardei iuti, stafide, avocado, pastai verzi, iaurt sau hering murat. Ea contribuie la mentinerea nivelului de insulina din corp in limite normale.

In cantitati mari, tiramina poate produce dureri de cap, hipertensiune arteriala si accelerarea batailor inimii.

6. Mirosurile tari

Nu se stie exact de ce mirosurile puternice cauzeaza migrene. Cea mai probabila explicatie este aceea ca ele stimuleaza sistemul nervos.

Parfumurile tari, mirosul de vopsea, polenul si mireasma anumitor flori precum crinul sunt doar cateva exemple de mirosuri pregnante care induc migrene.

7. Excesul de cofeina

Cofeina este un stimulant puternic al tensiunii arteriale, deoarece provoaca dilatarea vaselor de sange. Odata ce cofeina a iesit din corp, vasele de sange se contracta, cauzand dureri de cap.

8. Consumul abuziv de alcool

Daca ai experimentat mahmureala sau trezirea din betie, stii ca aceasta se manifesta prin dureri de cap puternice. La fel ca si cofeina, alcoolul produce modificari la nivelul vaselor de sange.

9. Activitatea sexuala

In popor se crede ca sexul ajuta la combaterea durerilor de cap. Studii recente au demonstrat exact contrariul.

10. Expunerea la lumina sau la stimuli senzoriali puternici

Expunerea la lumina albastra si intensa, zgomotul puternic sau schimbarile bruste de temperatura pot provoca dureri de cap.


Citeste si despre:

8 efecte secundare neobisnuite ale medicamentelor comune 7 boli surprinzatoare care pot fi provocate de sex Simptome fizice ale depresiei Partile pozitive ale menopauzei Adevarul despre durerile cronice Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Probleme de sanatate ale ochilor Lucruri surprinzatoare care va pot imbolnavi Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul Ochi umflati dimineata? Afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta problema Migrena menstruala