Tratamente pentru tuse productiva

Actualizat: 26 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tusea insotita de mucus, flegma sau sputa este, de obicei, numita tuse productiva. Aceasta ar ptuea fi semnul dezvoltarii unei infectii la plamani.

Atunci cand se produce o acumulare de flegma in gat, aceasta irita caile aeriene si creeaza disconfort bolnavului. Rezultatul este tusea cu ajutorul careia se expulzeaza mucusul. Tusea insotita de sputa se numeste tuse productiva.

Mucusul sau flegma sunt produse in mucoasele traheei si variaza in consistenta si culoare. Acestea pot varia de la culoarea gri, galben, maro, verde sau ar putea contine chiar si sange. De asemenea, muscusul sau flegma ar putea fi apoase sau vascoase.

Tusea cu mucus apare frecvent, mai ales dimineata. Daca suferiti de tuse productiva si mucusul persista, consultati medicul. Tusea productiva poate duce la greata.

In functie de tipul de tuse pe care o aveti, medicul va efectua un examen fizic, dar si alte tipuri de investigatii. Printre acestea se numara radiografia toracica cu raze X, analize de sange, examenul sputei, ECG si CT pentru a exclude boli grave, cum ar fi tuberculoza sau cancerul pulmonar.

Cauzele tusei productive

Tusea productiva este provocata de prezenta mucusului. Cauzele tusei, flegmei sau mucusului pot fi declansate de diverse lucruri sau situatii printre care: racelile comune, alergiile, iritantii (fumat, praf, par de animale de companie si substante chimice), reflux gastro-esofagian, infectii bacteriene sau virale la nivelul plamanilor, cum ar fi bronsita acuta, penumonie, tuse convulsiva, crup laringian (la copii), tuberculoza, cancerul pulmonar, refluxul acid, alcoolismul si chimioterapia.

Mucusul poate avea diverse culori. Daca acesta are cu totul alta culoare decat alba sau transparent, indica o infectie sau alte probleme. Iata ce seminifica culoarea muscusului:

Tratament medical pentru tusea productiva

Remediile tusei productive vizeaza atat cauza care a declansat producerea mucusului, cat si subtierea si eliminarea acestuia.

Tratamentul tusei productive recomandat de medic ar putea include utilizarea de antitusive eliberate fara prescriptie medicala, expectorante si mucolitice pentru a fluidiza mucusul si pentru a ameliora tusea.

Decongestionantele nu sunt recomandate atunci cand mucusul este foarte vascos, ci mai degraba atunci cand mucusul este fluid si obstructioneaza caile respiratorii. Printre efectele secundare se numara ametelile, nervozitatea si hipertensiunea arteriala.

Antihistaminicele blocheaza si limiteaza actiunea histaminelor care sunt declansate de reactii alergice ce determina umflarea nasului si subtierea mucusului. Principalele efecte negative ale acestora sunt: uscaciunea gurii, ameteli si dureri de cap.

Expectorantele contin guaifenesin care are rolul de a fluidiza mucusul. Mucusul diluat poate fi mai usor eliminat. Printre efectele adverse ale expectorantelor cu guaifenesin sunt: ametelile, durerile de cap, varsaturile si greata.

Nu trebuie sa se combine expectorantele cu antihistaminicele, decongestionantele sau antitusivele, intrucat acestea pot avea efecte secundare negative.

Tusea productiva este frecvent intalnita si poate duce la complicatii grave daca nu este tratata la timp. Daca persoana in cauza sufera de boli grave, cum ar fi infectia pulmonara sau fibroza chistica, tratamentul precoce poate ajuta la diagnosticarea din timp a problemei. La copii, chiar si acumularea de sputa la nivelul pieptului din cauza frigului poate determina congestie toracica - situatie care ar putea fi destul de grava in cazul copiilor mici.

Remedii naturale si tratament la domiciliu pentru tusea productiva

Respiratia aburilor calzi din baie, in care s-a lasat dusul cu apa calda sa curga, s-a dovedit a fi destul de eficienta pentru fluidizarea mucusului si mentinerea umiditatii cailor respiratorii. Puteti respira si aburii degajati de apa fiarta, intr-o cratita in care s-au adaugat cateva picaturi de eucalipt, mentol sau menta. Inspirati adanc.

Printre alimentele pe care le puteti consuma in scopul descompunerii mucusului se numara:

Se va evita consumul de alimente sau bauturi reci, atunci cand este prezent mucusul in exces. In schimb, se vor manca si bea preparate calde, care ajuta la subtierea mucusului si pentru a permite eliminarea cu usurinta a acestuia.

Sunt foarte utile ceaiurile din plante, consumate calde, precum si alimentele condimentate (ardei iute sau hrean).

Aplicati caldura pe piept de mai multe ori pe parcursul unei zile. Daca tusea productiva este neplacuta puteti pune un prosop cald si in jurul gatului pentru a o ameliora.

Faceti gargara cu apa cu sare. Clatiti bine gatul si apoi scuipati apa. Mucusul va fi eliminat din caile respiratorii superioare, iar tusea se va imbunatati, temporar.

Amestecati 2 linguri de miere cu o cantitate egala de suc de struguri. Consumati acest amestec de trei ori pe zi, timp de 5 zile. Sucul de struguri are o actiune expectoranta destul de eficienta si va poate ajuta sa eliminati flegma.

Stoarceti intr-o cana cu apa clocotita sucul de la o lamaie si de la o ceapa. Adaugati miere si lasati bautura sa se raceasca la temperatura camerei. Beti continutul intr-o singura repriza. Preparati-va acest tip de bautura de trei ori pe zi timp de 2-3 zile, pana cand reusiti sa eliminati flegma.

Fierbeti un pumn de frunze de menta amestecate cu eucalipt intr-o oala mare, clocotita. Dupa ce frunzele au inceput sa fiarba, luati oala de pe foc si aplecati-va deasupra ei, tinand un prosop deasupra capului. Inspirati adanc vaporii de apa. Acestia vor deschide si vor mentine umiditatea sinusurilor si vor usca mucusul.


Citeste si despre:

Remedii naturale pentru tusea uscata Tipuri de tuse pe care nu trebuie sa le ignori 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii Tusea cronica Tusea Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Bronsita acuta - cauze, complicatii si tratament Tipuri de tuse pentru care trebuie sa te ingrijorezi Tusea. 4 solutii la indemana pentru ameliorarea simptomelor Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza?