Mituri despre mahmureala

Actualizat: 11 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Majoritatea persoanelor, dupa ce participa la petreceri unde se consuma alcool, au diverse solutii pentru a evita mahmureala de a doua zi. Altele, pur si simplu uita de acest aspect si prefera sa consume cantitati importante de bauturi alcoolice.

Miturile despre mahmureala sunt la fel de variate precum bauturile care o cauzeaza. Este important sa cunoasteti diferenta dintre mit si realitate in cazul mahmurelii, pentru a nu face greseli semnificative.

Mit: mahmureala nu afecteaza sanatatea

Fapt: mahmureala nu afecteaza starea de sanatate a unei persoane pe termen lung. Asta daca nu faceti un obicei din a bea in mod regulat bauturi alcoolice in cantitati mari. Totusi, consumul unei cantitati mari de bauturi alcoolice va afecta sistemul nervos central.

Alcoolul se amesteca cu substantele chimice din creier si provoaca dureri de cap, ameteli si greata. In plus, de cele mai multe ori, mahmureala determina deshidratarea organismului, intrucat simptomele acesteia includ varsaturi, diaree sau urinari frecvente. Alte manifestari ale mahmurelii sunt: durerile severe de cap, gust neplacut in gura, greata, dar si slabirea sistemului imunitar.

Mit: utilizarea de acetaminofen inainte de a merge la culcare diminueaza manifestarile mahmurelii

Fapt: neadevarat. Atunci cand utilizati acetaminofen, cea mai mare parte a medicamentului este transformata in ficat, in compusi inofensivi. Asta in cazul in care nu ati baut. Atunci cand ati consuamt bauturi alcoolice in cantitati semnificative, ficatul este preocupat cu metabolizarea alcoolului, astfel incat va procesa analgezicul separat, caz in care compusii medicamentului pot deveni foarte toxici, cauzand inflamatia ficatului sau afectarea permanenta a acestuia.

Daca doriti totusi sa luati un analgezic pentru a diminua starea de mahmureala dimineata, luati ibuprofen. Totusi, chiar si ibuprofenul are o durata de eficienta de aproximativ 4 ore asa ca daca veti dormi 8 ore acesta nu va avea nici un efect atunci cand va treziti. Cel mai bine, luati ibuprofen cu aproximativ o ora inainte de va incepe activitatea zilnica.

Mit: daca mancati inainte de culcare, mancarea din stomac va absorbi alcoolul si veti evita mahmureala

Fapt: acest lucru functioneaza doar daca schimbati ordinea celor consumate - mancarea trebuie sa fie deja in stomac inaintea alcoolului, pentru ca acesta sa fie absorbit de substantele nutritive din alimente. Daca stomacul este ocupat sa digere friptura, bautura consumata va fi eliberata mai lent in sange si astfel se poate diminua starea de mahmureala - toate alimentele incetinesc digestia, dar grasimea este digerata cel mai lent.

Mit: vinul este cea mai buna alegere

Fapt: vinul rosu contine taninuri, compusi care se cunoaste ca declanseaza dureri de cap la unele persoane. Bauturile care contin malt, cum ar fi whisky-ul, au tendinta de a provoca mahmureala mai severa.

Daca va este teama de manifestarile deloc placute ale mahmurelii de dimineata, optati pentru bauturi mai slabe, cum ar fi bere sau bauturi clare, precum vodka sau gin. Indiferent de alegere, cel mai bine este sa limitati cantitatea consumata. Astfel, puteti avea parte de o seara de distractie si de o dimineata fara dureri de cap si greata.


Citeste si despre:

Mituri si adevaruri despre cafeina Mahmureala Remedii la domiciliu pentru mahmureala Intoleranta si alergiile la alcool Intoxicatia cu alcool Copiii si alcoolul Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice Alcoolul: de la obisnuinta, la abuz si dependenta Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate Hiperemeza de sarcina - greturi si varsaturi severe