Remedii la domiciliu pentru mahmureala

Actualizat: 02 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

De ce se declanseaza mahmureala?


Alcoolul este un diuretic, ceea ce inseamna ca elimina fluidele din organism. Pierderea de lichid este insotita de pierderea de saruri esentiale cum ar fi potasiu si magneziu.

Nivelul zaharului din sange este perturbat si toxinele rezultate in urma a consumului de alcool pot ramane in organism chiar si cateva ore dupa ce s-a incetat consumul de alcool. Pierderea de saruri esentiale si deshidratarea conduc la aparitia mahmurelii.

Una dintre consecintele consumului excesiv de alcool este mahmureala. Durerile de cap, greata, ametelile, sensibilitatea la lumina si sunet, durerile musculare si iritabilitatea sunt caracteristice mahmurelii. Rapid, distractia de noaptea trecuta se transforma in cosmar, in dimineata urmatoare.

Efectele consumului excesiv de alcool

Consumul excesiv de alcool are pentru organism, efectele unei intoxicatii. Alcoolul este un depresor si atunci cand este consumat in exces se acumuleaza diverse toxine in corp. Iar reactia acestuia este cea ca si in cazul oricarei supradoze de droguri: incearca sa metabolizeze si sa elimine substantele incriminate.

Cel mai bun mod de a preveni o mahmureala este de a bea cu moderatie sau de a evita alcoolul. Totusi daca o persoana este hidratata si bine hranita atunci cand consuma alcool poate evita sau reduce la minim simptomele mahmurelii.

Solutii pentru mahmureala

1. Bananele - Dupa consumul de alcool si eliminarea fluidelor, din organism a fost eliminata o cantitate mare de potasiu. De aceea, pentru a reechilibra nivelul de potasiu este suficient sa se consume una sau mai multe banane.

2. Ghimbir- Ghimbirul este folosit de mult timp pentru tratarea greturilor si a raului de mare. Acest remediu face minuni si in cazul mahmurelii. Pentru prepararea ceaiului de ghimbir sunt necesare patru cani de apa in care se vor pune 10-12 bucatele de ceai de ghimbir proaspat.

Amestecul se va lasa sa fiarba 10 minute, se va strecura, se va adauga sucul de la o portocala, jumatate de lamaie si 1/2 ceasca de miere de albine.

3. Miere si lamai - Amestecul clasic, nealcoolizat, desigur, care va contine miere, apa calda si lamaie este usor de inghitit si are calitatea de a reface fluidele si zaharurile pierdute. Este important sa se foloseasca miere in loc de zahar alb.

Mierea contine fructoza care ajuta la metabolizarea alcoolului si previne schimbarile rapide ale nivelului de alcool din organism care poate duce la dureri de cap. Zaharul contine sucroza care nu este absorbita la fel de repede. Se va amesteca la o cana de apa fierbinte miere si suc de lamaie dupa gust.

4. Orez, paine prajita sau supa - Organismul are nevoie de energie, cand poate tolera alimente solide.

5. Bauturi cu saruri de rehidratare orala - Consumul acestora este o modalitate buna de a inlocui lichidele, electrolitii si glucoza pierdute ca urmare a consumului excesiv de alcool.

6. Gheata - Se va aplica o compresa cu gheata pe cap sau macar o compresa rece care va ameliora mahmureala.

7. Suc - Sucul de portocale sau mere, in special, va contribui la cresterea nivelului de zahar din sange si va ajuta la diminuarea simptomelor de mahmureala.

8. Apa - Apa potabila este cel mai bun remediu pentru mahmureala. Deshidratarea determina mare parte din simptome. Pentru recuperare sunt necesare cel putin opt pahare pe zi.


Citeste si despre:

Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Cat timp sta alcoolul in sange si care sunt efectele excesului de alcool Poate fi fatal consumul excesiv de paracetamol? Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne Efectele consumului de alcool asupra organismului Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool Cardiomiopatia alcoolica O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Consumul de alcool si diabetul zaharat Afecteaza alcoolul viata sexuala? Semne ale sindromului de abstinenta (sevraj) la alcool Alcoolul, 'alimentul' toxic Impactul pozitiv si negativ al alcoolului asupra sanatatii Alcoolul poate provoca deficiente nutritionale? Excesul de mancare poate fi daunator organismului
Cere sfatul medicului ×