Lucruri pe care nu le stiai despre lapte

Actualizat: 24 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Consumat cu placere de catre milioane de oameni din intreaga lume, laptele prezinta foarte multe beneficii nu numai pentru sanatate, ci si pentru frumusete.

Laptele este bogat in nutrienti si vitamine, oferind doza zilnica recomandata de calciu si magneziu, fiind foarte bun pentru mentinerea unei sanatati optime a organismului.

Beneficii ale laptelui mai putin cunoscute

Laptele natural este unul dintre rarele alimente in care sunt prezente toate elementele nutritive de baza, intr-o proportie optima: proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) si lipide (3,5-4,5%), dar si mineralele indispensabile vietii.

De preferat este sa nu-l fierbeti, deoarece prin fierbere acesta isi pierde enzimele esentiale.

• Persoanele care beau lapte zilnic au mai putine probleme stomatolgice, fiindca laptele are si rolul de a reduce aciditatea din zona bucala, in felul acesta amanand aparitia tartrului.

Mai mult, mineralele din lapte, mai ales calciul si fosforul, proteinele si grasimea din lapte sunt factori de protectie foarte buni impotriva cariilor. Laptele neutralizeaza pH-ul acid din gura, impiedicand aderarea bacteriilor la smaltul dintilor.

In plus, laptele contribuie si la remineralizarea smaltului, acolo unde acesta a fost afectat de carii.

Benefic tenului si pielii in general. Aminoacizii din lapte contribuie la curatarea pielii, dandu-i stralucire.

Laptele reduce hipertensiunea arteriala. Mai mult, sunt studii care arata ca laptele scade cu aproximativ 50% riscul de accidente vasculare cerebrale.

In plus, se pare ca laptele, dar si produsele lactate degresate sunt alimente eficiente in tratamentul hipertensiunii arteriale.

• Laptele contine anumite bacterii numite pro-biotice, care au rolul de echilibra si regenera flora bacteriana responsabila pentru imunitatea organismului, dar si pentru asigurarea unei digestii optime.

• Laptele este un aliat de nadejde atunci cand vrei sa slabesti, deoarece taie pofta de mancare. In plus, in timpul curelor de slabire si in procesul de ardere al grasimilor sunt implicate, pe langa calciu, si proteinele din compozitia laptelui.

De aceea, in curele de slabire, suplimentele de calciu nu sunt la fel de eficiente precum este laptele.

Intareste muschii si de aceea este indicat persoanelor care practica sport. Astfel, dupa un efort sustinut laptele este cel mai indicat aliment, fiind ideal pentru intarirea muschilor.

Scade nivelul de stres. Consumul de lapte este o cale pentru a va destresa, de aceea este recomandat sa beti o cana cu lapte cald seara, inainte de culcare.

Vitaminele A si D din lapte sunt de ajutor vederii, mentinand sanatatea ochilor in parametri optimi.

Persoanele in varsta care consuma regulat lapte prezinta un risc mai scazut de a dezvolta osteoporoza.

Creste imunitatea. Laptele este bogat in seleniu, un mineral esential, care este considerat componenta cheie in intarirea sistemului imunitar. Pentru a preveni slabirea sistemului imunitar este indicat sa beti zilnic un pahar de lapte.

Laptele este un aliat de nadejde atunci cand se doreste detoxifierea organismului.


Citeste si despre:

Nutrientii din diferite tipuri de lapte Laptele de soia Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic Ce nu stiati despre lapte Beneficiile consumului de lapte la copii Cat de sanatoasa este cafeaua cu lapte? Blocarea canalelor de lapte - o provocare pentru mamele care alapteaza De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ingrijirea dentitiei de lapte Ai intoleranta la lactoza? Afla ce produse din lapte poti manca Cand zambetul copilului dumneavoastra isi schimba culoarea: cauzele si tratamentul dintilor de lapte innegriti Este ciocolata benefica pentru sanatate? Beneficii oferite de consumul de soia Beneficiile laptelui Vitamina D - beneficii si riscuri