Invata sa fii mai permisiv cu tine insuti

Actualizat: 05 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cu totii gresim adeseori


Se pare insa ca a invata sa te ierti singur este mult mai dificil decat a-i ierta pe altii.

Starea ta de sanatate mentala si pacea interioara pot depinde de capacitatea proprie de a reduce furia si durerea, chiar daca acestea sunt directionate catre tine insuti.

Atat de eficienta este iertarea incat Universitatea Standford lucreaza la un proiect in scopul de a intelege cum iertarea poate imbunatati starea de sanatate, relatiile interumane si poate chiar preveni imbolnavirea.

Dar in primul rand, ar trebui sa ne iertam pe noi insine. Ti-ai inselat partenerul de viata? Ti s-a intamplat sa lovesti un copil atunci cand erai nervos? Ai furat ceva?

Si lista potentialului uman de a gresi este fara indoiala mult mai lunga.

Daca altcineva a facut toate aceste lucruri, poti invata sa il ierti sau cel putin sa te descarci nervos. Si asta deoarece este mult mai usor a-i ierta pe ceilalti decat sa iti ierti propriile greseli.

Se pare ca este mai usor sa acorzi celorlalti iertarea pentru ca la urma urmei ceilalti nu sunt intotdeauna langa tine, trebuind sa le dai zilnic aceleasi explicatii.

Toate religiile majore ale lumii predica despre puterea iertarii. Dar iertarea este un proces extrem de evaziv si uneori iti vine foarte usor sa ierti, pentru ca in alte situatii sa nu poti sa treci la fel de usor peste ce s-a imtamplat.

Potrivit studiului efectuat pe voluntari ai Universitatii Stanford, definitia iertarii este una cat se poate de simpla. „Iertarea” - afirma sociologii - „consta in primul rand in a te simti mai putin ofensat, a reduce invinovatirea celui care ti-a gresit si furia pe care o simti impotriva acestuia si in dezvoltarea unei capacitati sporite de a intelege situatiile care te-au ranit si care au condus la aparitia senzatiei de manie”.

Practic, se pare ca iertarea consta atat in scaderea intensitatii furiei resimtite de cel care iarta, cat si in cresterea capacitatii de intelegere a modalitatilor de actiune a celorlalte persoane.

Cand este necesar sa va iertati propriile greseli

Specialistii spun ca in ceea ce priveste tratarea dependentei de alcool si droguri ilicite iertarea are un rol foarte important.

Expertii sustin ca iertarea de sine este cea mai dificila parte a procesului de recuperare.

O stare cronica de manie si resentimente interfera negativ cu viata. Nenumarate studii releva faptul ca stresul si furia pot cauza sau chiar agrava diferite boli cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare si diverse boli ale sistemului imunitar.

Specialistii sustin ca in momentul cand simtim ca resentimentele interfera cu propria noastra viata, este timpul sa incercam sa ne iertam propriile greseli.

Psihologii considera ca foarte multi oameni au o voce interioara critica, care este intotdeauna prezenta si care le dicteaza fiecare miscare.

Ei spun ca a te ierta nu inseamna a nu fi suparat pe tine insuti, ci mai degraba a nu ajunge sa te urasti.

Expertii mai sustin si ca nimeni nu ne poate convinge de un anumit lucru mai bine decat ne autosugestionam noi.

Iertarea necesita specificitate

Specialistii cred ca oamenii incearca deseori sa isi ierte propriile greseli. In general cu totii consideram ca ar trebui sa fim mai indulgenti cu noi insine pentru ca suntem oameni si facem greseli omenesti.

Oamenii nu ar trebui sa caute sa se ierte pentru ca sunt ceea ce sunt, pentru orientarile lor sexuale sau pentru eventualul handicap pe care il au. Iertarea implica specificitate, adica ea poate fi acordata unei anumite actiuni, nu unei persoane pentru toate lucrurile pe care le face.

Practic, iertarea nu poate constitui o „polita in alb” acordata unei persoane.

Deseori iertarea este confundata cu lipsa de responsabilitate.

Lumea in care traim este una cu standarde de inalta performanta, iar oamenii tind sa creada ca trebuie sa fie perfecti. Si cu toate acestea oamenii fac, in mod intentionat sau nu, lucruri care ii pot rani pe ceilalti.

O persoana nu sufera mai putin daca tu i-ai facut rau acesteia fara intentie.

Atunci cand o persoana sufera din pricina unei actiuni pe care ai facut-o dar prin care nu ai intentionat sa o ranesti sau sa ii aduci vreun prejudiciu moral sau material, atunci este momentul sa iti temperezi sentimentele de vinovatie si sa incerci te ierti pe sine.

Uneori pastrarea unor resentimente poate avea avantaje

„Este vorba despre a abandona o sursa de durere si a renunta la ranchiuna. Oamenii sunt tentati sa creada ca a te ierta pe sine este o cale de a scapa nepedepsit indiferent de ceea ce ai facut”, sustin specialistii.

Specialisti spun ca oamenii isi doresc sa simta uneori durerea si resentimentele, intrucat ranchiuna este un mod foarte la indemana de a pune o bariera in jurul fiecaruia, pentru a se pune la adapost si a nu mai fi ranit ulterior.

Ai nevoie de un terapeut?

Cum ne putem debarasa de vina atunci cand aceasta devine excesiva?

Cum putem scapa de autoblamare?

Psihologii considera ca acest deziderat poate fi atins fara a urma un anumit gen de psihoterapie, dar nu poate fi atins in lipsa ajutorului comunitatii. Iertarea este de fapt o impacare a spiritului.

De multe ori poate fi necesar sa vorbim cu cineva atunci cand simtim ca este dificil sa ne acceptam greselile, iar comunicarea este eficienta indiferent daca ne destainuim unui preot, unui psiholog sau unui prieten.

Cum iti dai seama ca ar trebui sa iti ierti greselile?

Ati ales un partener de viata necorespunzator si copiii se simt neglijati?

Ati raspandit niste zvonuri care au dus la concedierea cuiva?

Ati tainuit vreo infractiune si ceilalti au avut de suferit?

Este in astfel de cazuri indeajuns sa discutati cu un terapeut pentru a beneficia de iertare?

Putem fi convinsi ca am reusit sa ne iertam doar atunci cand amintirile nu ne mai pricinuiesc nicio durere sau suparare.

Bineinteles, de multe ori simtim nevoia de a obtine iertarea si din partea persoanei pe care actiunile noastre au lezat-o.

Psihologii sustin ca iertarea nu este niciodata completa pana cand oamenii implicati dar si relatiile dintre ei nu sufera un proces de transformare psihologica la randul lor.

Aceasta modificare de atitudine se poate realiza doar in conditiile irepetabilitatii actiunii prejudiciante.

Intr-un studiu scris pe aceasta tema intr-o publicatie de profil se afirma: „Obtinerea compensatiilor implica mai multe decat un simplu „Iarta-ma” - implica si disponibilitatea de a asculta opinia celeilalte persoane dar si de a lua imediat masurile reparatorii necesare”.

De asemenea, daca destainuirea dumneavoastra poate rani cealalta persoana, atunci trebuie sa gasiti un alt mod de a obtine aceste compensatii; oamenii adopta deseori metode indirecte de a obtine aceste compensatii, de exemplu persoanele religioase se roaga pentru cei carora le-au pricinuit neajunsuri, cu sau fara voia lor.

Astfel, iertarea nu presupune uitarea greselii facute, ci impacarea cu sine, astfel incat amintirea sa nu mai provoace nicio neplacere.

O noua zi

A te ierta pe tine insuti nu este un proces greoi sau de lunga durata, sustin expertii.

Ei considera ca la un moment dat ajungem la un moment de rascruce, cand simtim ca ceva se schimba. Atunci ne simtim mai putin impovarati si capatam mai multa energie.

Drept consecinta, si starea noastra de sanatate se imbunatateste.

Psihologii considera ca fiecare dintre noi greseste in anumite circumstante, dar ca iertarea de sine este foarte asemanatoare cu butonul de „restart” de la calculator: ne poate ajuta sa eliminam o problema - in cazul nostru vinovatia - si sa o luam de la capat, mai energici si de ce nu… mai sanatosi.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Furtul la copii Sentimentele negative si efectele asupra sanatatii inimii 7 secrete ale persoanelor suple Cleptomania Tulburarea de personalitate antisociala De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Tehnici de comunicare sanatoase 7 moduri prin care puteti sa reduceti intensitatea durerilor cronice Tantrumurile copiilor Remedii naturale pentru combaterea transpiratiei Iti rozi unghiile des? Iata cum poti scapa de acest obicei