Orientarea sexuala: intrebari si raspunsuri

Actualizat: 10 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sexualitatea este o parte importanta a definirii oamenilor. In afara abilitatii de reproducere, sexualitatea defineste modul in care oamenii se percep pe ei insisi si modul in care relationeaza cu ceilalti.

Termenul de orientare sexuala este utilizat pentru a defini o persoana din punct de vedere emotional si atractia sexuala a acesteia fata de persoanele de sex opus sau de acelasi sex.

Orientarea sexuala se imparte in 3 categorii:

- Orientarea heterosexuala: atractia sexuala fata de persoanele de sex opus;

- Orientarea bisexuala: atractia sexuala fata de persoane de ambele sexe;

- Orientarea homosexuala: atractia sexuala doar fata de persoanele de acelasi sex.

Orientarea sexuala implica latura sentimentala si identitatea unei persoane si poate fi sau nu evidenta prin aspectul sau comportamentul acesteia. Oamenii pot simti atractie sexuala fata de persoane de sex opus sau de acelasi sex, dar sa prefere sa nu raspunda in niciun fel acestui sentiment.

Spre exemplu, o persoana cu orientare bisexuala poate sa opteze pentru o relatie de monogamie (cu un singur partener) si sa ignore sentimentul de atractie fata de celalalt sex (o mare parte dintre persoanele bisexuale opteaza pentru relatii cu ambele sexe, in acelasi timp).

Intrebari si raspunsuri

Cum se dobandeste comportamentul homosexual sau bisexual?

Majoritatea oamenilor de stiinta considera ca orientarea sexuala (incluzand homosexualitatea si bisexualitatea) este influentata de planul emotional, hormonal, factorii biologici si de mediu. Cu alte cuvinte, exista o serie de factori care contribuie la formarea orientarii sexuale, factori care difera de la persoana la persoana.

Cu toate acestea, homosexualitatea si bisexualitatea nu sunt cauzate de modul in care copilul a fost crescut si educat de catre parinti sau de experientele sexuale cu persoane de acelasi sex, din perioada copilariei.

Desi homosexualitatea sau bisexualitatea nu semnifica o boala mentala sau un comportament anormal, persoanele cu aceste orientari se pot confrunta cu probleme sociale cauzate de lipsa de informare si prejudecatile societatii.

Cum poate o persoana sa isi cunoasca orientarea sexuala?

Pentru majoritatea persoanelor, orientarea sexuala devine evidenta in timpul adolescentei, fara a implica inceperea vietii sexuale. De exemplu, persoanele homosexuale devin constiente de aceasta orientare, concentrandu-si atentia catre persoane de acelasi sex.

Cu toate acestea, este posibil ca o persoana sa aiba fantezii sexuale sau curiozitati cu persoane de acelasi sex, fara a avea orientarea homosexuala sau bisexuala si fara a actiona pentru a-si satisface acest impuls.

Orientarea sexuala a unei persoane se poate schimba?

Majoritatea oamenilor de stiinta sustin ca orientarea sexuala nu reprezinta optiunea unei persoane, astfel incat ea nu poate fi schimbata. Persoanele homosexuale sau bisexuale isi pot ascunde orientarea si sa opteze pentru heterosexualism, pentru a evita propriile dileme morale provocate de faptul ca orientarea lor este incompatibila cu cea a membrilor grupului din care fac parte.

Avand in vedere ca homosexualitatea, spre exemplu, nu este altceva decat o variatie a comportamentului sexual, o intrebare mai potrivita ar fi: "Ar trebui persoanele homosexuale sa incerce sa-si schimbe orientarea? Daca da, de ce?". Studiile demonstreaza ca incercarile de schimbarea a orientarii sexuale se finalizeaza de regula cu esecuri si de cele mai multe ori au ca rezultat depresia sau suicidul.

Care este, in prezent, procentul persoanelor homosexuale?

Conform ultimelor estimari, la nivel mondial, procentul persoanelor cu inclinatie homosexuala declarata, variaza intre 3% si 10%; acest procent difera mult insa de la o tara la alta, in functie de religie, cultura etc.

Este dificil insa de determinat procentul exact, numarul real fiind mult mai mare, avand in vedere ca mare partea a persoanelor cu orientare homosexuala/bisexuala refuza sa isi accepte/recunoasca orientarea sexuala.

Homosexualitatea este o afectiune psihica?

Nu. In anul 1973, Asociatia Americana de Psihiatrie a solicitat tuturor specialistilor in afectiuni psihice sa preia initiativa in eliminarea stigmatul de boala mentala asociata cu orientarea homosexuala, pe motiv ca: homosexualitatea nu impiedica judecata, stabilitatea, aptitudinile sociale sau vocationale.

In multe societati, homosexualitatea este considerata a fi normala: Danemarca, Suedia, Tailanda, Olanda.

Este SIDA "boala homosexualilor"

Nu. SIDA - Sindromul Imunodeficientei Dobandite - nu este o boala raspandita in grupurile homosexuale!

SIDA este o boala raspandita prin intermediul contactelor sexuale neprotejate - indiferent daca partenerul este de sex diferit sau de acelasi sex. In Africa, spre exemplu, rapoartele sexuale heterosexuale neprotejate reprezinta principala cauza de transmitere a bolii.

Mai mult, persoanele lezbiene prezinta cel mai scazut risc de infectare cu virusul HIV - Virusul Imunodeficientei Umane - virus care ataca sistemul imun si produce Sindromul Imunodeficientei Dobandite (SIDA).


Citeste si despre:

Managementul stresului Implicatiile stresului in viata cotidiana Narcisismul Tot ce trebuie stiut despre asexualitate Asexualitatea Suicidul la adolescenti Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Traind si iubind cu HIV/SIDA Fanteziile erotice Inhalanti - generalitati Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B Transsexualitatea si operatia de schimbare a sexului Sanatatea mentala: ce e normal si ce e anormal
Cere sfatul medicului ×