Cum si de ce trebuie sa porti masca de protectie?

Actualizat: 22 Iunie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Despre masca de protectie


Metoda cea mai sigura de preventie in perioada pandemiei, este masca chirurgicala confectionata dintr-un material special ce are in tesatura lui anumite filtre speciale pentru a nu patrunde particulele daunatoare.

Purtarea mastii chirurgicale/medicale se face atat de catre cadrele medicale in timpul interventiilor sau consulturilor generale, cat si de pacienti sau persoanele sanatoase mai ales in contextul actual, al pandemiei COVID, dat fiind faptul ca suntem obligati prin lege sa purtam masca in spatiile publice.

Cum se poarta corect masca de protectie

Daca in urma cu cateva luni, purtarea mastii era facuta cu prudenta de cadrele medicale, acum cu totii incercam sa o purtam, doar ca multi dintre noi nu stiu cum sa o poarte corect si risca imbolnavirea chiar cu masca “la purtator”.

Intrebarea este:”De ce?”Pentru ca nu sunt respectate cateva reguli banale si pentru ca multi neglijeaza acest aspect din varii motive: fie nu cred in acest virus, fie considera ca au un sistem imunitar puternic si ca nu se vor imbolnavi, insa un aspect important este ca indiferent de varsta sau de sistemul imunitar al fiecaruia, nimeni nu ne garanteaza ca ne vom imbolnavi sau nu.

Modul corect de a purta masca de protectie este cu partea albastra spre exterior, iar partea alba la interior si cele doua elastice sa fie pozitionate dupa ureche. Important este sa nu uitam de “sarmulita” aflata in interiorul mastii ce trebuie pliata pe varful nasului in asa fel incat se existe o etanseitate perfecta, oferindu-se protectia necesara.

Cat timp este indicat sa purtam o masca?

In mod normal masca medicala sau chirurgicala dupa cum o cunoaste toata lumea trebuie schimbata la un interval de 2-3 ore sau cand simtim ca s-a umezit, fie de la vorbit, fie ca am stranutat in mod repetat, fie de la transpiratie, dat fiind faptul ne aflam in sezonul cald.

Daca dupa 2-3 ore nu avem o masca pentru inlocuire, indicat ar fi sa ne cumparam una noua cat mai repede si sa ne continuam activitatea, evitand imbolnavirea si riscul de a-i imbolnavi pe altii.

Pentru a intelege exact modul de raspandire, trebuie sa stim ca atunci cand cineva vorbeste, tuseste sau stranuta fara a purta masca sau fara a fi bolnav se raspandesc in aer mici picaturi de saliva sau agenti infectiosi care se depun pe diverse suprafete din jur, devenind rezistente chiar la anumite solutii dezinfectante si avand o actiune virulenta asupra anumitor persoane ce au o imunitate deficitara sau anumite afectiuni.

Pe langa purtarea mastii nu trebuie sa uitam de spalatul mainilor ori de cate ori este nevoie, sau dupa fiecare consult medical daca ne raportam la cadrele medicale. Spalatul mainilor nu trebuie facut in mod superficial, deoarece exista riscul de a nu elimina toti germenii de pe suprafata tegumentara si de aceea indicatia numarul unul este sa se acorde minim 2 minute de spalat si sa se foloseasca un sapun cu rol antibacterian.

Masca de bumbac - eficienta sau nu?

Este o intrebare tot mai des adresata in contextul pandemiei, iar raspunsul corect este ca mai bine sa o purtam daca nu beneficiem de o masca medicala, decat sa nu purtam nimic si sa riscam sa ne imbolnavim.

Este masca de bumbac sigura?

Daca ea contine pe langa bumbac si anumite filtre ce se introduc intre cele doua fete ale mastii poate deveni o masca sigura, chiar daca nu este validata de specialistii din domeniul sanatatii. Indiferent daca contine sau nu filtre speciale important este sa avem nasul si gura acoperite cu ceva mai ales in spatiile publice, unde este aglomerat si aerul se recircula si creste automat riscul infectarii.

Cine trebuie sa poarte masca chirurgicala?

Specialistii recomanda purtarea mastii de urmatoarele persoane:
- cadre medicale ce lucreaza cu pacienti zilnic
- persoane suspecte sau cu simptome respiratorii
- persoane care merg in vizita la pacienti cu infectii respiratorii
- persoane care au luat contact cu rude suspecte de infectii respiratori
- persoane care locuiesc cu batrani de peste 70 de ani
- persoanele autorizate care lucreaza in industria alimentara
- soferii de autobuze, microbuze, taximetristii,etc.
- profesorii si elevii care sustin examene in aceasta perioada
- angajatii din mall-uri incepand cu cei de la paza si protectie pana la personalul ce asigura curatenia
- angazatii din MAI
- toti cetatenii care merg la medic, la stomatolog, la cumparaturi sau alte activitati ce implica interactiune umana.

Riscul dezvoltarii reactiilor adverse

Riscul dezvoltarii unor reactii adverse de la masca medicala este crescut mai ales daca avem un ten mai sensibil sau chiar in randul barbatilor ce au barba. Daca ne intrebam de ce exista acest risc de a dezvolta diverse afectiuni dermatolologice, raspunsul este faptul ca fie masca nu este corect purtata si suprafata ce trebuie pusa spre exterior este pusa pe interior iar la contactul cu pielea pot aparea mici leziuni eritematoase ce dispar dupa indepartarea mastii, fie igiena nu este corespunzatoare dupa indepartarea mastii, fie in cazul barbatilor barba tine umezeala si intretine dezvoltarea unor germeni cu potential patogeni.

La adolescentii ce au un ten acneic sau cu tendinta la ingrasare, exista riscul ca unele leziuni acneice sa se accentueze tocmai din cauza mastii purtate necorespunzator sau chiar din cauza inmultirii in mod necontrolat a germenilor declansatori care sub masca au un mediu propice.

Indiferent de tipul de ten important este ca imediat ce ajungem acasa si indepartam corect masca de pe fata este indicat sa ne spalam mainile cu apa si sapun, apoi fata cu lotiunile sau gelurile de fata si pentru uscarea fetei sa folosim un prosop special de fata, diferit de prosopul de maini, pentru a nu ne contamina fata cu alte microorganisme patogene care ar creste riscul suprainfectarii leziunilor preexistente.

Purtarea mastii medicale si protectia impotriva noului coronavirus

Avand in vedere existenta noului coronavirus si ingrijorarile provocate de acest virus asupra populatiei, majoritatea dintre noi se intreaba la ora actuala care este cea mai buna protectie de a nu contacta acest virus. Este mai bine sa purtam masca sau sa luam diveste suplimente ce contin vitamina C?

Specialistii din domeniul sanatatii publice incearca sa faca tot felul de campanii prin care sa informeze populatia ca la ora actuala singurul scut impotriva transmiterii coronavirusului este purtarea mastii medicale/de protectie, alaturi de spatatul mainilor in mod frecvent, evitarea atingerii mainilor murdare in zona ochilor, nasului si a gurii, purtarea manusilor chirugicale la cumparaturi si nu in ultimul rand evitarea contactului cu persoanele suspecte de o infectie respiratorie.

Legat de suplimentele cu vitamina C, studiile au aratat ca un aport zilnic suficient de fructe si legume acopera necesarul de vitamina C, dar daca consumul nu este respectat se poate apela mai ales in cazul copiilor si a varstnicilor la suplimentarea cu picaturi de vitamina C sau comprimate fie masticabile, fie sub forma de capsule ce suplimenteaza necesarul zilnic si ofera o protectie suplimentara impotriva imbolnavirii, dar daca nu sunt respectate anumite reguli, nimeni nu garanteaza ca luand vitamina C nu ne putem imbolnavi cu noul virus.

Concluzii

Pentru ca in situatia actuala masca a devenit un accesoriu obligatoriu si suntem aproape dependenti de ea, nu trebuie sa uitam urmatoarele aspecte:
- sa atasam corect masca pe fata asa incat sa avem nasul, barbia si gura acoperite
- inainte de a pune masca pe fata sa avem grija sa nu o atingem cu mainile si sa o luam atent de cele doua elastice se vor fi fixate dupa urechi
- cand se indeparteaza masca de pe fata la 2-3 ore nu trebuie atinsa partea din exterior pentru a nu exista riscul contaminarii
- inainte de a o arunca, este bine sa o punem intr-o punga de plastic
- nu purtam masca mai mult de o zi si nici nu trebuie sa o refolosim

Respecta niste reguli minore de purtare a mastii medicale, pentru a fi in sigurata!


Citeste si despre:

Cum pot fi controlate emotiile? Tot ce trebuie sa stim despre luxatia degetului Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilului tau Gheata, polei, zapada - cauze frecvente in fracturile osoase din timpul iernii Cat timp esti imun dupa infectarea cu coronavirus? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Importanta calciului in dieta Ejaculare precoce 8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat Masa corporala ideala Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?