Ce spune parul despre sanatatea ta. Afla cand trebuie sa te alarmezi

Actualizat: 08 Iunie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Anumite afectiuni, cat si unele medicamente pe care le iei pot sa afecteze sanatatea parului tau.

In alte situatii, un par fragil, care se rupe si cade, poate inseamna doar ca trebuie sa ai mai multa grija de el si de scalp.

Afla cum iti poti da seama cand parul tau are un aspect nesanatos din cauza unei afectiuni interne si cand este vorba despre faptul ca trebuie sa ii oferi o mai buna ingrijire.

Ce inseamna daca ai matreata

Specialistii spun ca matreata nu reprezinta un pericol pentru sanatate, nefiind semnul unei afectiuni si nici nu este contagioasa. Aceasta apare, potrivit medicilor, din cauza excesului de sebum, dar de vina poate fi si dezvoltarea necontrolata a unui fung.

Alti factori de risc pentru aparitia matretii sunt obezitatea, stresul excesiv, apa, cat si unele afectiuni precum eczemele si psoriazisul.

Matreata nu iti pune viata in pericol, insa poate fi suparatoare din cauza mancarimilor pe care le provoaca. Pentru a reduce matreata, foloseste un sampon antimatreata, la inceput in fiecare zi, apoi de fiecare data cand te speli pe cap.

Lasa-l sa actioneze pe scalp timp de cinci minute, dupa care te speli. Incearca mai multe tipuri de sampon, pana cand il gasesti pe cel care ti se potriveste cel mai bine.

In cazul in care matreata are culoarea galbena, este uleioasa si formeaza cojite, atunci este cel mai probabil semnul dermatitei seboreice, o afectiune inflamatorie a pielii. Afecteaza scalpul, zona gatului si tenul. Cel care iti poate recomanda o metoda de tratament in acest caz este medicul dermatolog.

Cand iti cade parul

Expertii estimeaza ca o persoana poate pierde pana la 100 de fire de par pe zi. Nu e un semnal de alarma, pentru ca este un ciclu normal. In timp ce unele fire cad, altele cresc.

In momentul in care incep sa iti cada mai multe fire decat de obicei, de vina poate fi un soc la care a fost supus organismul: o interventie chirurgicala, un vaccin, unele medicamente, o dieta drastica, un stres sever sau o problema a glandei tiroide. In cele mai multe cazuri, problema caderii parului se rezolva o data ce este tratata cauza.

Genele, de vina pentru caderea parului la barbati

In ceea ce priveste aparitia cheliei la barbati, factorii ereditari sunt de vina in cele mai multe cazuri. Expertii sustin ca o influenta mai mare asupra acestui aspect o are familia mamei. Uita-te la bunicul din partea mamei. Daca are probleme cu chelia, poate fi mostenita de catre nepotii de genul masculin. Spre desosebire de barbati, femeile se confrunta foarte rar cu aceasta problema.

Dieta iti poate afecta parul

O alimentatie saraca in vitamine si minerale poate duce la aparitia problemelor in ceea ce priveste parul. Astfel, firul se poate subtia, se despica si cade mult mai usor. De asemenea, parul este lispit de stralucire si de vitalitate.

Si in cazul in care nu ai parte de suficiente calorii poti avea de suferit, pentru ca firele de par devin din ce in ce mai fragile. Este important sa incluzi in alimentatia zilnica alimente bogate in vitamina A, acizi grasi Omega 3 si Omega 6, seleniu, calciu si zinc, esentiale pentru sanatatea firului de par.

Sectiune sustinuta de:

Citeste si despre:

De ce plangem? Adevarul despre lacrimi Semnificatia simptomelor intalnite zi de zi Sarcina - Luna a V-a Sarcina - Prima luna Sindromul mortii subite a sugarului Depresia la copil si adolescent Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Albirea parului: solutii la domiciliu Ingrijirea parului toamna De ce au oamenii par pe corp? 7 metode de regenerare a parului Indepartarea parului in exces cu ajutorul laserului Cum puteti avea un par superb cu ajutorul balsamului de par Transplantul de par - aspecte generale
Cere sfatul medicului ×