Cauze non-infectioase ale febrei

Actualizat: 29 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este febra?


Febra reprezinta cel mai comun semn clinic intalnit atat in randul pacientilor spitalizati, cat si in randul pacientilor ce se prezinta in ambulator pentru diverse alte probleme.

Febra, desi caracteristica bolilor infectioase, poate fi prezenta in numeroase alte patologii ce nu sunt cauzate de un proces infectios.

Fiziopatologie

Temperatura corporala normala, in randul pacientilor sanatosi, este de 37° C, cu mici variatiuni interindividuale.

La nivelul sistemului nervos central exista un centru termoreglator care este responsabil de reglarea temperaturii.

Orice intrerupere sau alterare a procesului de termoreglare poate induce febra sau hipertermie, definita prin cresterea temperaturii peste 38° C.

Mecanismul exact prin care patologiile infectioase sau non-infectioase deregleaza temperatura nu sunt insa pe deplin cunoscute.

Cauze

Cauzele non-infectioase ale febrei includ boli autoimune, traumatisme, patologii inflamatorii sau vasculare, dar si unii factori externi precum drogurile sau factorii stresanti din mediu.

Diagnosticul etiologic al febrei este foarte important pentru a evita utilizarea de antibiotice atunci cand nu este nevoie.

Cauzele mai frecvente includ:

Bolile autoimune reumatice: vasculite, boli de tesut conjunctiv, granulomatoza etc.

Acestea pot fi responsabile de pana la 30% din cazurile de pacienti cu febra non-infectioasa. Aceste patologii sunt investigate si tratate de catre medicii specialisti in reumatologie.

Evaluarea initiala include examinarea mucoaselor, a articulatiilor, a ganglionilor limfatici, a pielii si a vaselor de sange.

Testele de sange specifice includ dozarea unor anticorpi, a factorului reumatoid si a altor markeri prezenti in autoimunitate.

Uneori insa poate fi nevoie de examinari invazive pentru a confirma diagnosticul acestor patologii.

AVC ischemic sau hemoragic.

Centrul de termoreglare se gaseste in creier, iar daca o parte din tesutul cerebral se ischemiaza sau este distrus prin hemoragie, acest centru va fi afectat.

Febra, in acest caz, se numeste febra de tip central si este foarte comuna in randul pacientilor internati pentru patologii neurologice.

Tumorile cerebrale si traumatismele crani-cerebrale pot fi de asemenea cauze ale febrei din aceasta categorie.

Temperatura va fi, in mod caracteristic, mult mai mare decat in alte cazuri, atingand valori de 43-45°C.

Confirmarea diagnosticului de febra de tip central ramane o provocare in special pentru pacientii care nu au istoric de afectare neurologica.

Tromboza venoasa si trombembolia

Trombembolismul venos este o cauza frecventa de febra non-infectioasa. Diversi factori de risc induc o tromboza venoasa, de regula la nivelul membrului inferior.

Trombul format se poate mobiliza, circuland prin sistemul venos pana la arterele pulmonare si implicit plamani.

Trombembolia pulmonara reprezinta o urgenta, pacientul putand sa se deterioreze rapid.

Febra asociata cu aceste fenomene vasculare este de regula subtila, cu valori usor crescute peste 38°C si este de scurta durata, astfel ca nu impune aproape niciodata o ingrijorare din partea pacientului.

Sindromul de detresa respiratorie

Sindromul de detresa respiratorie acuta sau SDRA reprezinta un stadiu sever al insuficientei respiratorii, in care pacientii au hipoxie si colaps pulmonar.

SDRA apare in diverse contexte, fie patologii respiratorii fie leziuni pulmonare directe sau intoxicatii.

Progresia este rapida, in etape succesive de afectare pulmonara, fiind un sindrom periculos si cu potential amenintator de viata.

Identificarea si rezolvarea etiologiei detresei respiratorii este mai importanta decat tratamentul febrei sau a altor simptome.

Transfuziile de sange

Tranfuziile de sange sau de produse de sange sunt necesare la un numar foarte mare de pacienti internati, in special in sectiile chirurgicale si de terapie intensiva.

Desi beneficiile depasesc cu siguranta riscurile, pot aparea unele reactii secundare transfuziilor: reactii alergice, hemolitice, febrile, leziuni pulmonare sau supraincarcare circulatorie.

Febra nu este neaparat de natura infectioasa in acest caz, ci reprezinta reactia de aparare a organismului in fata unui "corp strain" reprezentat de sangele donatorului.

Aceasta apare in primele 24 de ore de la transfuzie si se poate insoti de simptome precum frisoanele, hipotensiunea, dificultatile de respiratie.

Pancreatita acuta

Pancreatita reprezinta inflamatia si auto-distrugerea pancreasului, in urma atacului enzimatic cu propriile enzime pancreatice.

Pancreatita acuta are diverse etiologii, dintre care consumul excesiv de alcool este cea mai frecventa.

Debutul acestei afectiuni este acut, cu durere abdominala severa, varsaturi, greata, febra si stare generala alterata.

Diagnosticul se bazeaza pe criterii clinice, de laborator si imagistice.

Colecistita acalculoasa

Colecistita reprezinta inflamatia acuta a colecistului ce rezulta deseori in urma unor calculi biliari ce obstrueaza calea de drenaj a bilei.

In colecistita acalculoasa insa, cauza o reprezinta o staza biliara semnificativa, fara sa existe calculi.

Febra este unul dintre semnele specifice colecistitei, alaturi de durere abdominala dreapta, greata si varsaturi.

Ecografia abdominala sau o examinare de tip CT vor confirma diagnosticul.

Tratamentul este chirurgical, fiind de cele mai multe ori o operatie realizata in regim de urgenta.

Furtuna tiroidiana

Furtuna tiroidiana reprezinta eliberarea unui exces mare de hormon tioridieni, ceea ce duce la o stare hipermetabolica, in care multe sisteme sunt stimulate in acelasi timp.

Desi este o afectiune rara, furtuna tiroidiana trebuie suspicionata atunci cand nu se identifica o alta cauza a febrei si in special daca a existat un eveniment precipitant.

Artropatiile cu cristale

Cel mai comun exemplu de afectiune din aceasta categorie il reprezinta guta, afectiune articulara cauzata prin depunerea de cristale de acid uric la nivelul articulatiilor. |

Guta si in general artropatiile sunt mai comune in randul barbatilor, iar riscul creste o data cu varsta.

Febra apare in special in pusee, iar perioadele dintre doua pusee sau crize de guta sunt asimptomatice.

Administrarea de droguri

Desi este deseori raportata ca si cauza de febra non-infectioasa, se dovedeste frecvent o infectie asociata cu injectarea de droguri intravenoase care este de fapt originea febrei.

La acesti pacienti este dificil de diferentiat cauza unei febre, avand in vedere existenta unor substante cu efect direct de hipertermie ce sunt utilizate pe post de droguri recreationale.

Nu s-a demonstrat un model specific al febrei, gradul acesteia poate varia si poate fi continua, intermitenta, cu cresteri si descresteri haotice.

Tratament

Temperatura corporala crescuta, in lipsa tratamentului, va induce stres suplimentar, deshidratare si afectare neurologica.

In cazul hipertermiei cu valori foarte mari ale temperaturii, racirea organismului va fi initiata cat mai rapid, folosindu-se lichide administrare intravenos care sunt reci, sau metode externe precum paturile reci.

Medicatia antitermica sunt de asemenea eficiente in controlul febrei in special in cazurile usoare-moderate.

Este insa esentiala identificarea cauzei si tratamentul acesteia.

Concluzie

Febra nu este intotdeauna un semn al unei patologii infectioase.

Exista numeroase patologii ce evolueaza frecvent cu febra si trebuie luate in calcul in fata unui pacient cu temperatura crescuta peste valorile normale.

Astfel este recomandat sa mergeti intotdeauna la medic atunci cand aveti febra, pentru a nu fi ratate unele diagnostice potential severe.

Bibliografie

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29528880/
https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/biology-of-infectious-disease/fever#Pathophysiology_v997196
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532265/


Citeste si despre:

Conf. Dr. Alina Tanase: Oboseala, febra si infectiile, cele mai frecvente semne ale cancerelor de sange Febra la om: mecanisme, cauze, beneficii, riscuri, tratament Informatii esentiale despre transplantul de organe Limfomul Hodgkin Cum se manifesta poliomielita si cat de grave sunt complicatiile? 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Top 10 urgente medicale si tratamentul lor Bacteriile din aerul conditionat Adenopatia sau limfadenopatia in pediatrie: Ce trebuie sa stii Febra de fan sau rinita alergica Febra la copii - semnal de alarma?