Cauze non-infectioase ale febrei

Actualizat: 21 Mai 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este febra?


Febra reprezinta cel mai comun semn clinic intalnit atat in randul pacientilor spitalizati, cat si in randul pacientilor ce se prezinta in ambulator pentru diverse alte probleme. Febra, desi caracteristica bolilor infectioase, poate fi prezenta in numeroase alte patologii ce nu sunt cauzate de un proces infectios.

Fiziopatologie

Temperatura corporala normala, in randul pacientilor sanatosi, este de 37° C, cu mici variatiuni interindividuale. La nivelul sistemului nervos central exista un centru termoreglator care este responsabil de reglarea temperaturii. Orice intrerupere sau alterare a procesului de termoreglare poate induce febra sau hipertermie, definita prin cresterea temperaturii peste 38° C. Mecanismul exact prin care patologiile infectioase sau non-infectioase deregleaza temperatura nu sunt insa pe deplin cunoscute.

Cauze

Cauzele non-infectioase ale febrei includ boli autoimune, traumatisme, patologii inflamatorii sau vasculare, dar si unii factori externi precum drogurile sau factorii stresanti din mediu. Diagnosticul etiologic al febrei este foarte important pentru a evita utilizarea de antibiotice atunci cand nu este nevoie.

Cauzele mai frecvente includ:

Tratament

Temperatura corporala crescuta, in lipsa tratamentului, va induce stres suplimentar, deshidratare si afectare neurologica. In cazul hipertermiei cu valori foarte mari ale temperaturii, racirea organismului va fi initiata cat mai rapid, folosindu-se lichide administrare intravenos care sunt reci, sau metode externe precum paturile reci.

Medicatia antitermica sunt de asemenea eficiente in controlul febrei in special in cazurile usoare-moderate. Este insa esentiala identificarea cauzei si tratamentul acesteia.

Concluzie

Febra nu este intotdeauna un semn al unei patologii infectioase. Exista numeroase patologii ce evolueaza frecvent cu febra si trebuie luate in calcul in fata unui pacient cu temperatura crescuta peste valorile normale. Astfel este recomandat sa mergeti intotdeauna la medic atunci cand aveti febra, pentru a nu fi ratate unele diagnostice potential severe.


Citeste si despre:

Sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA) Tromboza venoasa cerebrala - simptome, cauze, tratament Pancreatita acuta Tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara Tromboza venoasa profunda Pancreatita acuta – posibile manifestari atipice Boli de piele autoimune Controlul electrolitilor & consultanta pentru apa potabila in München – alege apa potrivita pentru inima, muschi si sistem nervos Ciuperca unghiei: Cum iti dai seama ca e timpul sa mergi la medic Semnele care va avertizeaza ca suferiti de tromboza venoasa profunda Boli inflamatorii intestinale Cauzele febrei de origine necunoscuta Tromboza venoasa superficiala Sindromul de imobilizare la varstnic: cauze, consecinte si strategii de preventie Boli ale plamanilor si respiratorii Dificultatile de respiratie