Care este cantitatea de apa necesara unui om?

Actualizat: 30 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Apa este extrem de importanta pentru viata. Organismul uman utilizeaza apa in aproximativ toate procesele sale. Aceasta este folosita de celule, organe si tesuturi pentru a regla temperatura corpului, dar si pentru a ajuta organismul sa-si indeplineasca principalele functii: digestie, circulatie, excretie.

Marea majoritate a persoanelor stiu ca trebuie sa consume aproximativ 2 litri de apa pe zi, adica echivalentul a 8 pahare de apa. Cu toate ca aceasta informatie nu este gresita, ideal este ca fiecare persoana sa bea atata apa cat ii cere organismul.

Altfel spus, cantitatea de apa trebuie sa fie raportata la greutatea organismului si la efortul pe care o anumita persoana il depune. De asemenea, se va tine cont si de anotimpuri.

De aceea, un copil va avea nevoie de multa apa, aproximativ 60 de ml pe kilogram corp. In cazul adultilor, ideal este ca o persoana, care are de exemplu 60 de kilograme, sa bea aproximativ 2 litri de apa pe zi.

Atentie! Nu toate lichidele hidrateaza la fel de bine organismul precum apa. De aceea, nu trebuie sa includem in acei 2 litri de apa pe zi si sucurile acidulate, cafeaua sau bauturile alcoolice, precum berea.

De exemplu, cafeaua deshidrateaza organismul. Mai mult, daca o persoana bea trei cani de cafea pe zi, va avea nevoie de trei pahare de apa in plus, pe langa cei doi litri de apa indicati.

In cazul in care un individ nu se hidrateaza suficient este foarte posibil ca organismul acestuia sa ajunga la deshidratare.

Principalele simptome ale deshidratarii

• Senzatia persistenta de sete;

• Buze crapate, uscate;

• Stare de somnolenta accentuata;

Oboseala persistenta;

• Dureri de cap.

Beneficiile consumului de apa

• Mentinerea siluetei sau chiar pierderea kilogramelor in plus. Astfel, apa este un aliat de nadejde in curele de slabire, deoarece nu contine calorii. De asemenea, aceasta reduce senzatia de foame.

• Hidrateaza tenul. Apa are calitatea de a reface tesuturile pielii, o hidrateaza si ii confera elasticitatea.

• Creste puterea de concentrare.

• Regleaza temperatura corpului si creste rezistenta la efort fizic.

• Contribuie la dezvoltarea si mentinerea masei musculare.

• Este un aliat de nadejde impotriva constipatiei.

• Scade riscul entorselor. O hidratare optima contribuie la elasticitatea muschilor, diminuand astfel sansele de entorse.

• Intareste sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor. Atunci cand corpul este deshidratat exista riscul de infectie.

• Inlatura oboseala. Apa contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

• Creeaza o stare de bine, intrucat consumul de apa creste energia organismului.

• Micsoreaza riscul pentru anumite tipuri de cancer. Exista studii in domeniu care sustin ca un aport suficient de apa contribuie la reducerea riscurilor de cancer de colon.

• Cand cantitatea de apa consumata este insuficienta pentru organism, creste riscul aparitiei pietrelor la rinichi (calculilor renali), iar in cazul femeilor, al infectiilor tractului urinar.

Astfel, daca o persoana bea suficienta apa va diminua riscul de aparitie al pietrelor la rinichi, cat si cel al infectiilor la nivelul tractului urinar.

• Apa transporta nutrientii si oxigenul catre celulele corpului.


Citeste si despre:

Opioide vs. opiacee: Care este diferenta? Motive pentru care este bine sa beti apa Care este legatura dintre ADHD si dopamina? Dr. Veronica Crisan, medic pediatru: Care este motivul pentru care bebelusii au colici? Care este legatura dintre tulburarea obsesiv-compulsiva si depresie? HIV si SIDA: care este legatura? Motive pentru care este bine sa mancati oua Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Astmul sever acut sau status asthmaticus poate fi letal! Care este tratamentul de urgenta Operatia de cataracta: cand trebuie efectuata si care este perioada de recuperare Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Ce reprezinta lanugo si care este rolul lui? Care este diferenta dintre calculi biliari si pietrele la rinichi? Boli care pot fi contactate din apa contaminata Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual