Fie ca tremurati de frig in timpul iernii sau transpirati in cel mai cald sezon al anului, termometrul va arata ca temperatura interioara a corpului este aceeasi in ambele cazuri.
Puterea de a mentine o anumita temperatura in tot felul de conditii de viata este una dintre cele mai remarcabile puteri ale corpului uman.
Temperatura interna a corpului este mentinuta constant la aproximativ 37 de grade Celsius.
Lucrurile fara viata, cum ar fi o piatra sau o bucata de pamant, de obicei, au temperatura aerului inconjurator. Multe creaturi vii fac acelasi lucru.
Temperatura unei broaste, a unui sarpe, a unei broaste testoase sau a unei rame difera putin de cea a imprejurimilor sale.
Singurele creaturi care au aceasta putere de a-si mentine o temperatura constanta, in ciuda schimbarilor de temperatura din aer, sunt mamiferele si pasarile.
Acestea sunt numite animale cu sange cald, deoarece sunt de obicei mai calde decat obiectele inconjuratoare.
Animalele ce nu au aceasta putere sunt numite animale cu sange rece, deoarece sunt mai reci la atingere decat cele cu sange cald.
Asa cum stim deja, caldura corpului este produsa de o arderi lente, iar acest lucru are loc tot timpul.
Aceasta ardere continua are loc mai ales in muschi si este mult mai activa in timpul exercitiilor fizice decat atunci cand organismul este in repaus.
Cu toate acestea, temperatura interna a corpului in timpul exercitiilor de odihna este aceeasi, desi mai multa caldura este produsa in timpul exercitiilor fizice.
Pierderea de caldura din organism are loc mai ales la suprafata, prin intermediul pielii. O mare parte a caldurii se pierde din organism, atunci cand aerul inconjurator este rece, dar temperatura corpului este aceeasi.
Ganditi-va ca exista doua moduri in care puteti regla temperatura intr-o camera.
In cazul in care camera devine prea calda, se deschide o fereastra sau usa pentru a lasa o parte din caldura sa iasa. In cazul in care camera este prea rece, porniti un calorifer.
Veti putea controla temperatura unei camere prin reglarea cantitatii de caldura in plus sau in minus. Temperatura corpului este reglementata in acelasi mod.
Reglarea temperaturii corpului se face nu doar de catre un singur organ, ci de mai multe, lucrand impreuna sub conducerea atenta a nervilor.
Sistemul nervos este autoritatea de reglementare reala a temperaturii corpului, dar cele care muncesc cel mai mult in acest sens sunt trei organe ale corpului: muschii, vasele de sange si glandele sudoripare.
Procesul de preluare a caldurii, care se desfasoara la nivelul muschilor este reglementata de anumite centre nervoase din creier si maduva spinarii, care sunt legate de muschi, astfel incat realizarea de caldura este sub control in mod constant.
Atunci cand organismul este expus la aer rece, astfel incat temperatura sangelui este redusa, centrele nervoase din creier incita activitatea organelor de a prelua caldura.
In acest mod, procesul de preluare a caldurii este ajustat la necesitatile organismului.
Cand racirea corpului se continua pana la un astfel de punct, pana cand se produce o scadere considerabila a temperaturii sangelui, apare senzatia de tremur.
Tremuratul consta intr-o contractie rapida a muschilor, in care aproape toti muschii corpului iau parte la acest proces.
Actiunea musculara este intotdeauna insotita de realizarea de caldura, aceasta fiind o metoda automata de incalzire a corpului.
Frisoanele sunt pur si simplu o metoda naturala in care organismul se comporta in scopul de a creste cantitatea de productie de energie termica.
Exista doua moduri in care pielea controleaza iesirea caldurii din organism.
Una dintre ele se face prin reglarea cantitatii de sange care iese din piele. Sangele transporta caldura din interior spre exterior.
Temperatura pielii este intotdeauna mai mica decat temperatura interna si rareori se ridica la mai mult de 34 de grade Celsius.
Dupa racire, sangele este transportat inapoi in corp. In acest fel, sangele egalizeaza temperatura corpului.
Atunci cand organismul este expus la frig, vasele de sange permit trecerea unei cantitati mici de caldura sa iasa din corp.
Sangele cald este pastrat in interiorul organismului.
In cazul in care sangele devine prea fierbinte, vasele de sange ale pielii se deschid si permit ca o cantitate mare de sange sa treaca prin piele in cazul in care acesta s-a racit.
Aceasta este cauza inrosirii fetei, uneori si a intregului corp, atunci cand este expus la o atmosfera mai calda.
Cealalta metoda prin care pielea reglementeaza piederea de caldura este activitarea glandelor sudoripare.
Organismul este racit prin evaporarea transpiratiei.
Acum, evaporarea nu poate avea loc fara caldura. Un lichid in evaporare trebuie sa aiba acces la obiectele calde din jur.
Intrucat aerul rece este prezent in anotimpul acesta, oamenii pot face mult mai multe lucruri pentru a pastra o temperatura constanta a corpului, in afara de a purta o haina groasa, caciula sau manusi.
O varietate de alimente pot ajuta organismul sa mentina caldura in timpul acestor luni de iarna.
Cerealele, condimentele sau uleiurile dau energie corpului pentru a se incalzi.
Ghimbirul. Ghimbirul nu numai ca ajuta corpul sa ramana cald, dar, de asemenea, ajuta si la imbunatatirea sistemelor imunitar si digestiv.
Ghimbirul poate fi folosit in sosuri pentru salate, in supe, cum ar fi supa de morcovi cu ghimbir sau in diverse produse de patiserie. Puteti consuma si ghimbir in apa fierbinte.
Uleiul de cocos. Grasimile, in general, cum ar fi uleiul de cocos, mentin corpul cald prin metabolizare.
Daca nu vreti sa consumati uleiul de cocos, acesta poate fi folosit ca o crema hidratanta, care va impiedica organismul sa piarda caldura prin pielea uscata.
Scortisoara. Alimentele picante nu sunt foarte benefice corpului, deoarece acestea va pot face sa transpirati si sa pierdeti caldura din corp.
Scortisoara, insa, va poate ajuta la cresterea metabolismului organismului si la generarea de caldura.
Cerealele integrale. Fulgii de ovaz nu sunt alimente doar pentru micul dejun.
Acestia pot fi consumati si la cina.
Fulgii de ovaz consumati calzi, orezul brun, meiul si alte cereale integrale dau caldura imediat corpului, si carbohidratii complecsi din aceste cereale sunt ca un combustibil pentru corpul dumneavoastra.
Cerealele sunt o sursa buna de vitamina B si magneziu, care ajuta tiroida si glandele suprarenale sa regleze mai bine temperatura corpului intr-o perioada mai rece din an.
Supele calde. Supele calde par in mod evident benefice mai ales in lunile de iarna, dar cel mai important lucru este momentul in care sunt consumate.
O salata, de exemplu, poate fi consumata in timpul dupa-amiezei, atunci cand organismul este cald.
Dar o tocanita sau o supa, cum ar fi o supa de rosii cu naut consumata seara poate ajuta la mentinerea temperaturii corporale in timpul noptii.
Chiar si atunci cand vremea este rece si aerul devine uscat, poate ca nu simtiti nevoia de a ramane hidratat.
Cu toate acestea, indiferent de temperatura aerului, corpul dumneavoastra are nevoie de suficiente lichide pentru hidratarea organelelor si a muschilor.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.