Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate

Actualizat: 13 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Planta numita anghinare este una dintre cele mai populare culturi comestibile din regiunea mediteraneana, cunoscuta inca din timpuri stravechi pentru beneficiile sale pentru sanatate si proprietatile medicinale importante.

Din punct de vedere botanic, anghinarea apartine familiei Asteraceae si genului Cynara.

Numele stiintific al anghinarei este Cyanara scolymys si este cultivata in special pentru solzii carnosi ai inflorescentei sale, dar si pentru receptaculii florali care sunt comestibili.

Anghinarea este folosita in gastronomie (bulbul florii) si in medicina naturista (radacinile si frunzele de anghinare).

Consumata in stare proaspata, poate sa trateze diareea cronica, diabetul, hemoroizii, varsaturile si migrenele.

Beneficiile anghinarelor pentru sanatate

Consumul anghinarelor atrage dupa sine o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, in special daca planta este gatita la aburi si isi conserva astfel toti nutrientii.

Pentru a beneficia de toata valoarea nutritiva a anghinarelor, consumati-le in totalitate.

Cele mai importante proprietati ale anghinarelor sunt:

- Furnizarea unei cantitati importante de fibre.

O anghinare medie contine aproximativ 10 grame de fibre, constituind in jur de 25% din doza zilnica recomandata adultilor.

Aceeasi cantitate de broccoli sau de mere furnizeaza doar 3-4 grame de fibre.

- Stabilizarea nivelului de glicemie in sange.

Cantitatea importanta de fibre substituie nevoia organismului de carbohidrati, asadar anghinarele au un index glicemic scazut.

Acelasi aliment controleaza eficient apetitul, prin cele 3-4 grame de proteine si mai putin de un gram de grasimi.

- Furnizarea unui aport semnificativ de antioxidanti.

Un studiu american a descoperit ca anghinarea contine mai multi antioxidanti, decat orice alta leguma, clasandu-se pe locul sapte intr-o lista de 1000 de alimente diferite care protejeaza celulele organismului.

Printre antioxidantii care se regasesc in anghinare, se numara quercitina, antocianina, cinarina, luteolina sau silimarina.

- Prevenirea si tratamentul cancerului.

Anumite studii de specialitate efectuate cu un extract special din frunzele de anghinare au descoperit ca planta inhiba apoptoza (moartea celulelor) si reduce proliferarea celulelor canceroase in mai multe forme ale bolii, inclusiv cancerul de prostata, leucemia sau cancerul de san.

- Protectia sistemului digestiv.

La fel ca multe alte legume verzi, precum patrunjelul, anghinarea era folosita in timpuri stravechi pentru ameliorarea simptomelor provocate de diverse afectiuni digestive.

Planta este un diuretic natural si stimuleaza digestia. In prezent, medicii nutritionisti recomanda anghinarea pentru tratarea sindromului de colon iritabil.

- Imbunatatirea activitatii bilei.

Pulpa anghinarei contine un antioxidant din familia polifenolilor, numit cinarina, ce stimuleaza puternic procesul de functionare a bilei.

- Protectia ficatului.

Datorita cinarinei si a altui antioxidant, silimarina, anghinarea este benefica si pentru activitatea ficatului.

Studiile au demonstrat ca aceasta leguma verde ajuta la regenerarea tesutului hepatic.

De altfel, anghinarea este folosita de multa vreme in medicina alternativa, ca remediu pentru tulburarile hepatice.

- Ameliorarea simptomelor neplacute survenite in urma consumului de alcool.

Gratie efectelor pozitive asupra celulelor hepatice, anghinarea poate trata cu rapiditate mahmureala.

- Reducerea nivelului de colesterol.

Proprietatile cianice ale anghinarei ajuta organismul sa excrete colesterol de tip LDL (colesterolul rau) si sa asiste reglarea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun).

Aceasta actiune are consecinte pozitive si asupra functionalitatii sistemului cardiac, influentata direct de nivelul de colesterol din corp.

- Prevenirea hipertensiunii arteriale.

Anghinarea contine o cantitate importanta de potasiu, un mineral de care organismul are nevoie pentru a functiona la parametri optimi.

Potasiul
din anghinare reduce cantitatea excedentara de sodiu din corp, protejand sistemul cardiovascular.

- Protectia fatului in perioada sarcinii.

Anghinarea proaspata este o sursa bogata de acid folic (furnizeaza circa 68 de unitati la 100 de grame, adica 17% din doza zilnica recomandata).

Acidul folic este un co-factor al enzimelor implicate in sinteza ADN-ului.

Studii de specialitate au aratat ca un nivel corespunzator de acid folic in perioada de preconceptie, in special la inceputul sarcinii, ajuta la prevenirea aparitiei defectelor de tub neural la nou-nascuti.

- Imbunatatirea sistemului imunitar.

Bulbii proaspeti de anghinare sunt surse bogate de vitamina C (in proportie de 20% din doza zilnica recomandata, la fiecare 100 de grame consumate).

Consumul regulat al alimentelor care furnizeaza vitamina C ajuta corpul sa dezvolte o rezistenta sporita impotriva agentilor infectiosi si radicalilor liberi care ataca celulele sanatoase ale organismului.

- Protectia sistemului osos.

Anghinarea este si o sursa excelenta de vitamina K (100 de grame de anghinare asigura 12% din aportul zilnic necesar).

Aceasta vitamina are un rol crucial in sanatatea oaselor, stimuland activitatea de formare si dezvoltare a sistemului osos.

In plus, o cantitate optima de vitamina K in dieta ajuta la stoparea degenerarii neuronale, fiind benefica in special pacientilor care sufera de Sindromul Alzheimer.

- Asigurarea functionalitatii optime a metabolismului.

Bogata in complexul de vitamine B (precum niacina, vitamina B6, tiamina si acidul pantotenic), anghinarea sprijina activitatea proceselor metabolice din organism.

- Prevenirea si tratarea anemiei.

Anghinarea este o planta ce furnizeaza doua alte minerale importante, fierul si cuprul.

Cel din urma este necesar productiei de celule rosii, pe cand fierul participa la formarea hematiilor.

- Tratarea halenei.

In medicina alternativa, anghinarea mai este folosita si pentru tratarea halenei (respiratiei urat mirositoare).

Prin urmare, introducerea anghinarei in dieta zilnica poate avea numeroase efecte pozitive asupra sanatatii fiziologice si mentale.


Citeste si despre:

Anghinarea – beneficii si contraindicatii Care sunt efectele alimentatiei asupra sanatatii vaginale? 10 legume pe care trebuie sa le consumati iarna aceasta Reactii ale pielii cauzate de plante Alimente bogate in antioxidanti Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Detoxifierea de primavara 28 de alimente supernutritive Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume Dieta Dukan