7 efecte negative pentru sanatate ale muncii excesive

Actualizat: 24 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca sunteti ultima persoana care paraseste biroul sau daca in mod constant lucrati ore suplimentare, ati putea observa beneficiile acestor ore suplimentare prin cresterile salariale, dar toate aceste ore in plus de munca, vor afecta sanatatea dvs.

Un studiu recent a constatat ca cei care lucreaza peste program, care au un program de lucru de cel putin 11 ore pe zi, au un risc mai mare de a dezvolta depresie decat cei care lucreaza in medie 7-8 ore.

La aceasta constatare se alatura dovezile in urma cercetarilor care demonstreaza ca unele probleme de sanatate rezultate in acest mod ar putea fi destul de serioase.

Din fericire, weekendul ofera oricui ragazul de doua zile pentru a diminua stresul din timpul saptamanii.

Iata mai jos cateva dintre modurile in care munca excesiva poate influenta sanatatea unei persoane, dar si cateva modalitati prin care timpul liber poate fi petrecut intr-un mod cat mai relaxant.

Depresia

Aceasta afectiune poate sa se manifeste in cazul persoanelor care isi termina activitatile profesionale la ore tarzii, care lucreaza 11 sau mai multe ori pe zi.

Orele indelungate de lucru are putea duce la scurtarea timpului pentru ingrijire personala, pentru a va bucura de familie, pentru a face exercitii fizice sau a manca sanatos.

Este important ca macar in weekend sa profitati de timpul liber, iar in cursul saptamanii, totusi, specialistii recomanda ca pentru pastrarea pe termen lung a sanatatii mintale sa ajungeti acasa la ore rezonabile, atunci cand puteti.

Statul prelungit pe scaun

Daca ideea dvs. de relaxare presupune sa stati pe canapea, poate ar trebui sa o revizuiti. Weekendul este o perioada de timp in care ar trebui sa facet activitati fizice, sa va recreati.

Persoanele care stau toata ziua pe scaun in timpul programului de lucru, in fata unuui birou, ar trebui sa stie faptul ca obiceiurile sedentare nu sunt tocmai bune pentru sanatate.

Exista mai multe studii care au facut asocierea dintre diverse probleme de sanatate cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, cancerul, infarctul si chiar decesul si sedentarismul.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii care isi petrec cea mai mare parte a zilei stand pe scaun au un risc crescut de boli cronice, cum ar fi diabet, ficat gras non-alcoolic, decat cei care sunt activi pe tot parcursul zilei.

Somnul

Majoritatea oamenilor ar trebui sa doarma intre sapte si noua ore pe noapte. Realitatea este insa alta: multi dintre noi nu dormim mai mult de sase ore si jumatate. Cifrele pot fi si mai scazute in cazul celor care muncesc excesiv.

Cercetatorii au demonstrat ca in acest ultim caz, calitatea somnului este redusa.

Efectele asupra sanatatii ale somnului precar includ probleme de memorie, crestere in greutate, iritabilitate, modificari ale dispozitie, probleme cardiovasculare serioase, posibilitatea aparitiei cancerului, etc.

Incercati sa profitati de weekend pentru a va regla somnul. Incercati sa nu modificati prea mult ora de culcare-trezire cu mai mult de o ora si dormiti 8-9 ore.

Pastrati acelasi interval de somn si in timpul saptamanii.

Un somn bun pe timpul noptii poate imbunatati memoria si capacitatea de a invata.

Destul de multi dintre cei care muncesc excesiv sunt adormiti sau somnorosi la locul de munca.

Pe de alta parte, incercati ca locul de dormit sa nu devina o zona de lucru.

Altfel, creierul dvs. va fi stimulat si va fi mai difici sa adormiti.

Daca va uitati la computer inainte de somn, creierul va fi restimulat de lumina stralucitoare si somnul se va lasa asteptat.

Probleme cardiovasculare

Orele suplimentare de lucru cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Cel putin o parte dintre aceste probleme se pare ca sunt intalnite la persoanele care lucreaza excesiv.

Tipul A de personalitate (care include persoanele care se suprastreseaza din diverse motive) este cel mai des intalnit printre cei care muncesc suplimentar.

In cazul acestor persoane exista cea mai mare incidenta a bolilor de inima, acestea muncind chiar si daca sunt bolnave, fapt demonstrat ca ar creste riscul aparitiei atacurilor de cord.

De aceea, este important sa va concentrati asupra consumului de alimente sanatoase cum ar fi pestele, carnea slaba, multe fructe si legume proaspete, activitati fizice, odihna suficienta si relaxare.

Stresul

Un sfert dintre omeni considera munca fiind principalul factor stresor din viata lor. Volumul de munca, deplasarile de zi cu zi, relatia cu colegii si sarcinile interminabile de zi cu zi pot duce la aparitia a grave probleme de sanatate.

Stresul stimuleaza organismul sa produca si mai multi hormoni care pot creste tensiunea arteriala, ritmul cardiac si nivelul de zahar din sange.

De-a lungul timpului, din cauza stresului pot sa apara probleme de sanatate mintala, obezitate, boli de inima, hipertenisune arteriala si probleme ale pielii, printre altele.

Ca solutie ar fi ca pe parcursul weekendului, cel putin, sa incercati sa va bucurati de lucrurile de care va este dor in cursul saptamanii.

Suprasolicitarea ochilor

Privitul la un ecran de computer o zi intreaga este cea mai frecventa cauza a suprasolicitarii ochilor, la locul de munca. 64-90% dintre utilizatorii de computere raporteaza ca se confrunta cu diferite simptome cum ar fi dureri de cap, ochi uscati, vedere incetosata, etc.

In weekend incercati sa va acordati timp pentru odihna.

Opriti televizorul, laptopul si folositi telefonul doar pentru a efectua apeluri.

Daca stati in fata calculatorului perioade indelungate de timp, puteti aplica regula 20-6-20 la fiecare 20 de minute priviti de la aproximativ 6 metri ecranul, timp de cel putin 20 de secunde.

Exista chiar si aplicatii pentru anumite browsere care v-ar putea reaminti ca trebuie sa luati o scurta pauza

Creier

Puteti sa credeti ca ii faceti sefului dvs. o favoare muncind ore suplimentare, dar adevarul este ca acestea pot fi asociate cu un risc de declin mental sau chiar dementa.

In urma unui studiu s-a constatat ca exista un posibil efect negativ asupra performantelor cognitive, in cazul persoanelor cu varsta de mijloc care muncesc suplimentar.

Riscul aparitiei dementei poate fi redus prin mentinerea unei diete echilibrate, interactiuni sociale si exercitii fizice regulate, acestea fiind benefice atat pentru corp cat si pentru minte.

Ar trebui ca in viata dvs. sa existe un echilibru si sa evitati excesele de orice fel.


Citeste si despre:

7 obiceiuri profesionale ale oamenilor fericiti 17 obiceiuri foarte nocive pentru inima Indispozitia emotionala si gandurile negative 9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii Turele de noapte si impactul lor negativ asupra metabolismului Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Modalitati de mentinere a sanatatii pe timpul iernii Care sunt cauzele ce pot duce la somnolenta excesiva? Efectele aerului conditionat asupra sanatatii Semne ale stresului fizic Suplimente pentru un sistem imunitar puternic