6 greseli care iti perturba somnul. Vezi daca si tu le faci!

Actualizat: 04 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Simti ca esti mereu obosita si capacitatea de concentrare scade pe zi ce trece pe parcursul zilei? Ei bine, s-ar putea sa faci si tu unele dintre cele mai mari greseli inainte de culcare.

Iata mai jos care sunt acestea si cum poti sa te odihnesti mai bine, astfel incat sa ai un somn sanatos, care sa iti dea energia necesara pe timpul zilei:

1. Iei, ocazional, o cina bogata

Daca nu esti constant atunci cand vine vorba de ceea ce pui in farfurie la masa de seara, acest lucru poate sa aiba repercursiuni asupra somnului tau. Este bine sa iei cina la aceeasi ora, in fiecare seara, cu doua-trei ore inainte de culcare.

In ceea ce priveste cantitatea, s-a stabilit ca este ideal ca masa cea mai consistenta a zilei sa fie micul dejun, in timp cina ar trebui sa fie una usoara, pentru a stabiliza nivelul de zahar din sange.

Mesele copioase, care includ mai multe alimente grase, au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate, de aceea iti poate fi greu sa adormi.

2. Iti verifici e-mailul de lucru

Dupa ce revii acasa de la birou si te pregatesti sa te relaxezi, ultimul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa te uiti pe laptop sau pe calculator, ca sa vezi daca ai mai primit un e-mail de la serviciu. Acest obicei este total contraindicat, deoarece seara ar trebui sa fie rezervata numai pentru tine. De asemenea, ar fi ideal sa tii si telefonul pe modul silentios.

3. Un cocktail, doua, trei...

Incercarea de a te relaxa dupa o zi stresanta cu ajutorul alcoolului nu este o solutie tocmai buna, pentru ca te impiedica sa dormi profund mai tarziu. In timp ce un cocktail sau doua va pot crea o stare de somnolenta si te pot ajuta sa adormi mai repede, calitatea somnului sufera.

De aceea, dimineata te vei trezi mai obosit decat te-ai culcat. Daca ai de gand sa iesi in oras, este indicat sa bei un pahar de apa pentru fiecare bautura alcoolica consumata si sa nu mai bei cu trei ore inainte de a merge la culcare.

4.Te certi cu persoana iubita

Este un cliseu pentru ca e adevarat: daca mergi la culcare suparat nu vei avea parte de un somn odihnitor. Daca pui capul pe perna dupa o disputa, sigur vei rumega ceea ce ti-a spus partenerul si corpul tau va ramane in alerta, din punct de vedere mental. In loc de certuri si reprosuri, vorbeste sincer si calm cu partenerul, ca sa va rezolvati problemele inainte sa se ajunga la o disputa.

5.Tii televizorul in dormitor

Specialistii recomanda ca televizorul, dar si alte device-uri care ne pot tenta sa stea departe de dormitor, pentru ca ne pot afecta rutina de somn. Cel mai bine este ca in dormitor sa nu ai televizor sau laptop, pentru ca mereu vei gasi o emisiune interesanta la care sa te uiti, iar timpul va trece.

De asemenea, retelele de socializare pot fi o alta capcana care iti poate fura din orele de somn. Si vei constata ca mai ai foarte putine ore pe care sa le dedici odihnei.

6. Cafea sau cappuccino, dupa cina

Bineinteles ca un cappuccino sau o cafea sunt o tentatie si cu greu ii poti rezista seara, dupa ce ii cina, datorita aromei imbietoare si a gustului delicios. Si uite asa, iti permiti un asemenea rasfat, dupa ora 21:00. Ei bine, acest obicei trebuie sters din rutina de seara, pentru ca, din cauza cofeinei, iti va fi foarte greu sa adormi.

Mai mult, poti avea parte de un somn nelinistit, ceea ce inseamna ca te vei trezi mai obosit decat atunci cand ai mers la culcare. In loc de aceste bauturi care contin cofeina, bea o cana cu ceai de tei sau de menta, caci iti vor induce o stare de relaxare.


Citeste si despre:

Paralizia in timpul somnului Tulburarile de somn si inaintarea in varsta 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor Somnul si parasomniile Igiena somnului: 16 obiceiuri sanatoase pentru un somn linistit Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicamentele si alcoolul - inamicii somnului linistit Modificarile somnului pe durata sarcinii 5 afectiuni care ne tulbura somnul Copilul tau are probleme cu somnul? Tulburarile de somn: hipersomnia