Stresul, orele de program, "problemele" cu copiii sunt adesea invocate cand este vorba de monotonia vietii noastre sexuale si cand viata de cuplu devine o rutina si se face simtita din ce in ce mai des lipsa de chef.
Ce putem face ca sa nu "adormim" relational, sexual vorbind?
Rutina in cuplu isi poate face aparitia fara sa ne dorim acest lucru.
Intr-un secol al vitezei este posibil sa te lasi furat de tot ce ai de facut (obiective, cariera), prin urmare, scopul nostru este de departe de a ne lansa in lupta cu acest inamic invizibil, dar perceptibil, numit rutina; ci de a reusi, odata instalata, sa gasim modalitatile optime, proprii de a ne gasi resursele necesare de a mentine treaza viata de cuplu, relatia.
Se intampla adesea ca, dintre toti cei apropiati, sa neglijam tocmai pe partenerul, si asta fara vreo rea intentie, ci din prisma propriilor noastre asteptari mai mult sau mai putin constientizate.
Replica "tocmai tu din toti... credeam ca tu ma vei intelege pentru ca ma iubesti!" va suna cunoscuta?
Este ca si cum ar fi o remarca ce se lasa fara vreun raspuns din partea celuilalt.
Cum ar fi daca am inlocui "pentru ca ma iubesti" cu "pentru ca te iubesc"? Sau cum ar suna sa le punem pe toate in aceeasi fraza? Mult mai bine!
Pe langa acest aparent avantaj, o astfel de formulare (de gand) ne-ar ajuta sa nu uitam ca, la fel ca si noi, si celalalt are nevoie ca noi sa-i aratam ca il iubim.
Si asta ne trimite cu gandul la felul, maniera diferita de a iubi a fiecaruia dintre noi. Este de preferat sa ne cunoastem partenerul nu numai pentru noi, cat si in beneficiul lui.
Ce ar insemna asta? Faptul ca pentru a dezvolta incredere in celalalt, unii dintre noi simtim nevoia sa il tot testam pe celalalt pentru a ne convinge ca este "demn de iubirea" noastra.
Unii dintre acestia din urma ne oprim aici, considerand ca este suficient, iar altii ne continuam explorarea cautand sa identificam ce anume ii place celui de langa noi, ce are importanta si care sunt nevoile acestuia din urma.
Acest lucru ne poate ajuta sa fim mai in contact cu realitatea vietii noastre de cuplu.
Cunoscandu-l pe celalalt si din prisma propiilor lui/ei nevoi, iti va fi mai usor, la un moment de rascruce sau de rutina, sa gasesti solutia optima de a face fata situatiei (dubla perspectiva) si mai ales vei sti cum sa il atragi si pe cel de langa tine intr-un astfel de demers.
Cunoscandu-l, iti va fi mai usor sa intri in "papucii" lui/ei si sa vezi si din alta perspectiva lucrurile, nu numai din perspectiva propriilor tale nevoi.
Atentie, aceasta explorare se face dinamic, interactionand cu celalalt, provocandu-l sa se dezvaluie, si este departe de a fi asa numita "cunoastere prin generalizare si presupunere".
Acest lucru se poate intampla pentru ca unii dintre noi obisnuim sa umplem golurile de cunoastere prin generalizari fortate sau inadecvate si presupuneri bazate pe credinte de genul "Lasa ca stiu eu mai bine".
Cati dintre noi am fost aici si cati dintre noi mai suntem inca?
Se intampla insa uneori sa ne simtim fara resurse, la capatul puterilor si, in astfel de momente, ne-ar fi de mare ajutor sa stim si cateva trucuri general aplicabile.
1. Rupeti cercul vicios "serviciu, acasa, serviciu, acasa" - o plimbare prin parc sau o iesire la padure nu strica.
2. Cautati sa aveti cat mat mai multe activitati impreuna - de exemplu, gasiti un hobby comun, o activitate care sa va placa amandurora in egala masura. Poate fi ocazia perfecta sa va relaxati si sa petreceti clipe de calitate impreuna.
3. Aveti mai multa grija de voi! Uneori prinsi intre rutina programului de zi cu zi, (relatia plina de "responsabilitati" cu partenerul/partenera, copii etc.), se poate intampla sa uitam de noi insine. Uitam sa mai fim atenti la felul cum aratam, felul cum ne imbracam etc. Gaseste-ti timp si pentru tine: o sala, un masaj, manichiura, pedichiura, tratamente corporale etc.
Afirmatia: "O femeie care nu se simte bine in pielea ei este putin probabil sa se bucure de sex in adevaratul sens al cuvantului" poate sa capete intelesuri si conotatii pentru unii dintre noi.
4. Nu mai socializati - iecare clipa impreuna si totusi izolati de ceilalti. Viata merge inainte, dar tu/voi parca ati ramas in urma. Iesiti in cluburi, creati senzatia de special, eleganta (o rochie eleganta, de ex). Socializati! Observati si alte cupluri. Poate au ceva ce v-ar placea si voua sa imprumutati.
5. Totul pare neschimbat, aceleasi gesturi, acelasi job, acelasi program.
Este nevoie de o schimbare! De ce sa nu incepi tocmai cu dormitorul - uleiuri volatile, bai cu lumanari, ulei de masaj, o noua pijama, o lenjerie mai lejera, sexy.
Schimbarea poate antrena schimbare!
6. Chiar daca timpul pare sa fi trecut si inceputurile par indepartate, pastrati flacara aprinsa a pasiunii. Sunteti in casa, cu treburi, curatenie, nu exista niciun motiv pentru care sa nu fiti atenti la cum sunteti imbracate, cum va sta parul sau cum aratati.
O relatie de cuplu se intretine!
7. Dorinta de sex pare a fi disparut? Faceti investigatii, explorati in cautarea unui raspuns. Este posibil sa gasiti si alte cauze sau explicatii pentru acest lucru.
Poate fi si partenerul (prin atitudine indiferenta, comportament etc), insa pot fi multe alte motive: administrarea contraceptivelor orale, ingestia anumitor substante medicamentoase ce au ca efect secundar scaderea libidoului, unele afectiuni organice etc.
8. In relatie va regasiti ca persoane adulte, mature, insa cine spune ca vremea jocurilor s-a incheiat? Putin spirit ludic si incalcare (de comun acord) de reguli, conventii general valabile.
Cum ar fi sa va descoperiti propriile voastre reguli in pat? Care ar fi acelea? Cum ar fi daca ele ar izvori din iubire si placerea de a fi cu celalalt?!
9. O atmosfera placuta, relaxanta poate face minuni. Arata-i ca este important/a!
Unora dintre barbati le displace ca partenera sa ia initiativa si, totusi, se simt flatati.
Barbatul are nevoie sa se simta puternic, valorizat. Normal, exista si cazuri in care situatia poate sa stea invers, barbatul sa fie cel care isi doreste sa fie dominat.
Cu totii stim ca exista momente si momente in viata noastra cand raporturile se pot schimba cu acordul ambelor parti implicate!
Sa ne amintim de joc si de ideea ca in joaca nimeni nu are voie sa se supere, doar sa se retraga intr-o maniera diplomata.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.