12 secrete pentru un abdomen plat si atragator

Actualizat: 07 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Un abdomen plat si atragator nu este doar necesar esteticii corpului, ci si unei stari de confort fiziologic. In plus, abdomenul umflat si proeminent este un semn al starii de sanatate deficitare, precum si un semnal de alarma ca sunt necesare cateva masuri de remediere a acestei probleme.

Abdomenul cu aspect plat si atragator poate fi obtinut printr-o dieta sanatoasa, un program regulat de miscare si o postura corecta a corpului, precum si prin alte metode care previn factorii ce conduc la supradimensionarea acestei regiuni corporale. De asemenea, cateva schimbari in stilul de viata obisnuit contribuie si ele la obtinerea unui abdomen suplu.

Masuri de tonifiere a abdomenului

Sigur ca un abdomen marit de depozite de grasime nu poate fi adus la o forma tonifiata, decat printr-un regim personalizat de slabit, cu o dieta potrivita si un program sportiv recomandat de specialisti. Proeminenta ocazionala a abdomenului la persoanele normoponderale, insa, poate fi prevenita cu succes prin mai multe masuri utile.

1. Prevenirea constipatiei

Prea putine fibre si fluide in dieta si sedentarismul favorizeaza instalarea constipatiei, cea mai comuna cauza a balonarii. Asadar, un abdomen tonifiat si atragator nu poate sa se mentina astfel, fara prevenirea constipatiei.

Pentru a evita aceasta tulburare digestiva, consumati zilnic suficiente fibre (specialistii recomanda femeilor o doza de 25 de grame si barbatilor una de 38 de grame), preluate din alimente precum cerealele integrale, fructele, legumele, nucile si semintele.

Hidratarea corecta a organismului este si ea imperativa pentru un abdomen plat (6-8 pahare de apa plata pe zi), precum si miscarea regulata. Acesti doi factori sunt esentiali pentru prevenirea constipatiei.

2. Stilul de viata sanatos si activ

Poate suna ca un cliseu, insa haosul din stilul de viata se reflecta deseori in aspectul abdomenului oamenilor. Reducerea grasimii abdominale implica o combinatie intre o dieta inteligenta si exercitiie eficiente pentru aceasta regiune a corpului.

Este important sa consumati hrana nutritiva, in cantitate suficienta. Cand ingerati sub 1200 de calorii pe zi, reduceti cantitatea hormonului leptina din organism, cel care contribuie la arderea grasimilor, inclusiv a celor depuse pe abdomen. De asemenea, orele petrecute la sala de fitness nu vor da rezultate, daca nu va modificati corect dieta.

3. Mentinerea unei posturi corporale corecte

Efectuarea de exercitii fizice care corecteaza postura corporala este extrem de utila in remedierea aspectului inestetic al unui abdomen proeminent. De altfel, trupul care este mentinut perfect drept detine muschi abdominali mai tonifiati si confera un efect vizual de micsorare a abdomenului, comparativ cu un trup cu postura aplecata, cu umerii adusi in fata.

5. Efectuarea exercitiilor fizice corecte

Abdomenele sunt cele mai populare si eficiente exercitii fizice pentru tonifierea muschilor abdominali, insa ele nu ajuta la eliminarea completa a grasimii depuse in acesta zona a corpului. Prin urmare, acestea trebuie sa fie combinate cu antrenamente cardio (alergare pe banda, bicicleta, jogging etc.), astfel incat tesutul adipos sa fie topit de la nivelul intregului corp.

6. Gestionarea corecta a stresului

Cercetatorii au descoperit in cadrul studiilor de specialitate ca persoanele stresate tind sa acumuleze mai multa grasime la nivelul abdomenului, comparativ cu cele care reusesc sa gestioneze mai bine stresul. Motivul invocat de specialisti pentru explicarea acestui fenomen este acela ca stresul creste considerabil nivelul cortizolului in organism, numit si hormonul stresului.

Cortizolul faciliteaza depunerile adipoase la nivelul abdomenului, de aceea diminuarea nivelului acestui hormon este esentiala pentru prevenirea acumularii de centimetri in plus in jurul taliei.

7. Alegerea inteligenta a micului dejun

Micul dejun, cea mai importanta masa a zilei, mijloceste o digestie optima si previne ingrasarea, prin controlul sporit al apetitului alimentar. Un mic dejun constituit intr-o portie de fulgi de ovaz, consumati cu fructe de padure, furnizeaza un mix de fibre din abundenta cu antioxidanti puternici, care ajuta la tonifierea organismului, mentinerea unei digestii optime si prevenirea ingrasarii.

8. Evitarea alimentelor care produc gaze intestinale

Daca aveti o predispozitie catre balonare, este posibil ca alimentele pe care le consumati in mod normal sa produca o cantitate excesiva de gaze intestinale. In general, legumele crucifere (varza, broccoli-ul, conopida, napii etc.) conduc la marirea abdomenului din pricina gazelor acumulate in intestine.

9. Depistarea alergiilor si intolerantelor alimentare

Alergiile alimentare si intoleranta la unele substante din hrana produc, de cele mai multe ori, flatulenta si balonare. Daca suspectati ca un numit tip de aliment v-ar putea produce o reactie alergica (lactoza, glutenul etc.), consultati medicul si depistati cauza reala a abdomenului umflat si inestetic.

10. Corectarea ritmului de ingerare a hranei

Ritmul accelerat de ingerare a hranei si mestecarea insuficienta a mancarii sunt doua motive care determina umflarea abdomenului in cazul multor persoane care se grabesc sa termine alimentele din farfurie, atunci cand se afla la masa. Specialistii spun ca fiecare masa ar trebui sa dureze minimum 30 de minute, intrucat procesul digestiei incepe inca din cavitatea bucala, odata cu masticatia.

Studiile arata ca persoanele care mananca incet sunt cele care se satura cu mai putina mancare, desi sunt mai putin predispuse ingrasarii.

11. Consumul de grasimi sanatoase

Grasimile sanatoase, precum acizii grasi esentiali omega-3 si omega-6, pot reduce substantial tesutul adipos de la nivelul taliei, potrivit mai multor studii de specialitate. Inlocuirea grasimilor saturate din unt, smantana, maioneza sau crema prajiturilor, cu grasimile mononesaturate din uleiul de masline, somon sau fructele oleaginoase, este o cale sigura catre un abdomen mai tonifiat si mai atragator.

12. Suplimentarea aportului de proteine slabe

Proteinele slabe grabesc procesul de ardere al grasimilor si induc o stare de satietate necesara prevenirii excesului alimentar. Fie ca optati pentru peste, curcan sau branza tofu, asigurati-va ca includeti in dieta acesti nutrienti care va ajuta sa aveti un abdomen suplu.


Citeste si despre:

Modalitati utile de obtinere a unui abdomen plat Chirurgia abdomenului cu pliuri (abdominoplastia) Adevarul despre consumul de bere si abdomenul marit Abdominoplastia, solutia rapida pentru un abdomen atractiv Adevarul despre grasimea abdominala Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Colita provocata de radiatii Testicul necoborat in scrot - Criptorhidia Cancerul de vezica urinara - Stadializare Hernia inghinala Peritonite acute difuze