Un pacient din doi este nevoit sa isi cumpere medicamente, pe durata internarii - CASMB

Publicat: 05 Septembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Aproximativ 50 la suta dintre pacientii din Bucuresti spun ca au fost nevoiti sa isi cumpere medicamente in timpul internarii in spital, potrivit datelor preliminarii ale unui chestionar efectuat de Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB).

"Vorbim de un procent important al pacientilor care declara ca isi cumpara medicamente in spital, mai ales in contextul in care legea actuala obliga toate spitalele sa deconteze aceste medicamente", a declarat, joi, presedintele CASMB, Adina Geana, in cadrul unei intalniri cu managerii spitalelor din Capitala.

Majoritatea directorilor de spital prezenti la intalnire s-au declarat nemultumiti de noua lege, care ii obliga sa deconteze medicamentele pe care pacientii le cumpara pe durata internarii.

"Este imposiblil de respectat o asemenea lege. Avem un buget limitat si, daca unul dintre medicii curanti din spital prescrie un medicament foarte scump si care nu se gaseste in spital, exista posibilitatea ca noi sa nu avem suficienti bani sa il decontam. Nu putem avea toate medicamentele intr-un spital si nici nu putem sa achizitionam medicamente in regim de urgenta, pentru ca procedura necesita organizarea de licitatii", a precizat managerul Spitalului de Copii "Marie Curie", Daniel Buzatu.

Presedintele CASMB le-a explicat managerilor faptul ca acestia nu sunt nevoiti sa deconteze medicamentele pe care un pacient le ia in regim cronic. "Un cardiac, de exemplu, care ia zilnic anumite medicamente, trebuie sa vina cu ele de acasa, intrucat acele medicamente sunt prescrise pe o reteta eliberata de un medic din afara spitalului", a explicat Adina Geana.

Potrivit legislatiei in vigoare, bolnavii care sunt trimisi de medicii din spital sa isi cumpere medicamente, pe durata internarii, trebuie sa prezinte chitantele si bonurile doveditoare si sa faca o cerere scrisa pentru returnarea banilor. in cazul in care sunt refuzati, pacientii se pot adresa instantei pentru recuperarea sumelor si plata despagubirilor aferente.

Chestionarul CASMB a fost efectuat in perioada ianuarie-iunie 2008, pe un esantion de 450 de pacienti ai spitalelor din Capitala.


Citeste si despre:

Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor De ce este rasul cel mai bun medicament? Cat este normal sa te ingrasi in sarcina si cum te ajuta suplimentele prenatale? 8 trucuri pentru a evita ingrasarea din weekend Relatia de iubire este strans legata de atasament Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit Prevenirea si tratarea problemelor de sensibilitate dentara #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie Motivele anxietatii la trezirea din somn Boala Behcet cauzeaza inflamatia vaselor de sange din organism Cine este expus riscului de a dezvolta Zona Zoster Remedii pentru a elimina toxinele din organism Avortul: ce riscuri presupune? Se poate trai fara pancreas?
Cere sfatul medicului ×