Cat este normal sa te ingrasi in sarcina si cum te ajuta suplimentele prenatale?

Actualizat: 03 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


O dieta echilibrata te ajuta sa asiguri bebelusului nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios, dar teoria “mananc pentru doi”, este demodata, nu din motive estetice, ci din motive care tin de sanatate: prea multe kilograme in plus pot crea probleme in timpul sarcinii si pot face nasterea mai dificila.

Despre vitaminele prenatale

Vitaminele prenatale, concepute special pentru aceasta perioada compenseaza lipsurile din dieta si sunt recomandate tuturor femeilor insarcinate, inclusiv femeilor care, din cauza excesului de kilograme, sunt nevoite sa aiba grija la dieta din timpul sarcinii.

Nutritionistii au calculat ca o femeie insarcinata are nevoie de 300 de calorii pe zi, in plus, fata de caloriile pe care le consuma inainte. Acest lucru duce la o crestere in greutate normala, care ar trebui sa fie, in medie, de aproximativ 14 kilograme pana la finalul sarcinii.

Cele 14 kilograme sunt reprezentate de fat, care ajunge, in general, la 3.5 kg, de uterul care se mareste si care ajunge la greutatea de 1 kg, la glandele mamare care cresc in dimensiune pentru a pregati alaptarea si care pot adauga greutatii tale minimum un kg in plus, lichidul amniotic in care se dezvolta copilul si care il protejeaza de socuri, un surplus de 1,5 kg de sange, tesut adipos acumulat in sarcina, in jur de 3.5 kg si alte lichide retinute de organism, minimum 1,5 kg.

In cazul in care greutatea ta inainte de sarcina era sub cea medie, este posibil sa te ingrasi in mod natural mai mult. Daca inainte de sarcina aveai cateva kilograme in plus, atunci va trebui sa ai grija sa nu te ingrasi mai mult de 10 kilograme. In orice caz, este strict interzis sa tii cura de slabire, daca medicul tau nu iti impune acest lucru.

Ce risca o gravida supraponderala?

Femeile care au kilograme in plus de dinainte de sarcina risca mai mult decat celelalte sa dezvolte diferite complicatii pe durata graviditatii, precum diabetul gestational, preeclampsia (survine dupa saptamana 20 de sarcina si se manifesta prin tensiune mare, edeme difuze) sau eclampsia (hipertensiune arteriala, o prezenta excesiva de proteine in urina si edeme, dureri de cap, vertijuri, zbarnaituri in urechi, fulgere vizuale si o durere “in bara” la inaltimea stomacului.

In cele din urma survine eclampsia propriu-zisa, asemanatoare cu o criza de epilepsie: pierderea starii de constienta, redoarea membrelor urmata de convulsii). In plus, riscul unui deces perinatal este cu atat mai mare cu cat indicele de masa corporala (IMC) este mai mare. De asemenea, dupa cezariana, aceste femei risca mai des decat cele cu o greutate normala inflamarea si infectarea membranei uterine, aparitia trombilor venosi la nivelul gambelor si organelor pelvine.

In aceste cazuri, in care femeile au o greutate prea mare in timpul sarcinii sau daca se ingrasa exagerat, se impune o urmarire atenta a dietei. Pentru ca acest lucru sa nu afecteze in niciun fel dezvoltarea copilului se impune folosirea vitaminelor si mineralelor prenatale.

Subponderabilitatea in sarcina

Cresterea in greutate in timpul sarcinii este importanta pentru dezvoltarea optima a copilului. De asemenea, cresterea in greutate este o componenta cheie a stocarii energiei pentru fabricarea laptelui matern dupa nastere, iar fara greutatea suplimentara a mamei, bebelusul s-ar putea naste mai mic decat ar trebui. Totusi, unor femei le poate fi dificil sa se ingrase in timpul sarcinii, cu toate ca acest lucru este esential pentru un copil sanatos.

Vestea buna este ca riscurile asociate cu subponderabilitatea in sarcina sau cu dificultatea intampinata de unele femei in ceea ce priveste ingrasarea pot fi compensate printr-o interventie prompta si eficienta ce va avea ca efect castigarea unor kilograme suplimentare.

Femeile subponderale ar trebui sa castige cateva kilograme inainte de a ramane insarcinate. Acest lucru este deosebit de important in cazul in care dieta dinainte de sarcina nu a fost adecvata din punct de vedere nutritional. Greutatea corporala redusa poate fi un factor de risc pentru infertilitate si nastere prematura, asa ca femeile ce doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa discute in prealabil cu medicul si sa urmeze sfaturile primite de la acesta.

Cateva strategii ce au ca scop cresterea in greutate sunt reprezentate de:
• Consumarea unor mese frecvente, dar in cantitati mici;
• Servirea zilnica a micului dejun si evitarea saritului peste mese;
• Servirea unor gustari bogate in calorii, dar nutritive, cum ar fi nucile, biscuitii din cereale integrale, avocado, fructe proaspete cu cereale etc.;
• Consumul de bauturi bogate in calorii, de exemplu smoothie-uri facute cu lapte gras.

Mentine sanatatea optima in sarcina si dupa nastere

Kilogramele acumulate in timpul sarcinii se ” topesc” de la sine dupa nastere. De aceea, nu trebuie sa iti faci griji legate de greutate. Tine cont si de faptul ca ajungi la aceste kilograme in plus pe durata a 9 luni de zile si ca organismul tau va avea nevoie, in medie, de 6 luni pentru a reveni la greutatea avuta anterior.

Specialistii le recomanda tuturor femeilor insarcinate sau care intentioneaza sa ramana insarcinate sa ia vitamine prenatale. Aceste vitamine vor acoperi orice carenta existenta in organism cu privire la nutrientii esentiali, chiar daca aparent respectiva femeie mananca tot ceea ce trebuie.

Aportul zilnic al anumitor substante nutritive, precum acidul folic, fierul sau calciul, creste in timpul sarcinii, iar un complex prenatal de acesti tip va ajuta la cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului si la o buna desfasurare a sarcinii. Totusi, femeile nu ar trebui sa ia suplimente pe cont propriu, deoarece alegerea celor mai potrivite vitamine prenatale va fi facuta cu ajutorul medicului.

Consultarea medicului este foarte importanta, deoarece excesul unor anumiti nutrienti poate fi daunator. De exemplu, anumite vitamine liposolubile pot fi problematice daca suplimentele depasesc cu mult valoarea zilnica, asa cum este in cazul excesului de vitamina A ce pare a fi legat de anumite malformatii congenitale. De asemenea, unele femei pot avea cerinte speciale, de exemplu cantitati mai mari de fier in cazul femeilor cu anemie.

Suplimente prenatale sunt excelente in sarcina, dar, cu toate acestea, cel mai bun mod de a primi o nutritie adecvata se bazeaza pe o alimentatie variata, bogata in fructe, legume si cereale integrale. De asemenea, trebuie introduse alimente bogate in calciu, precum laptele, iaurturile sau branzeturile.

Sursele de proteine sunt la fel de importante, incluzand fasolea, ouale, pestele si carnea de pui. Grasimile nu trebuie excluse, iar cele mai recomandate trebuie sa provina din pesti grasi, nuci si seminte. Se recomanda 5-6 mese reduse cantitativ in fiecare zi, dar si gustari rapide si usoare. Pe langa aceste sfaturi, colaborarea cu medicul este esentiala, acesta putand sa urmareasca cu atentie greutatea, sa evalueze corect situatia si sa faca cele mai bune recomandari, astfel incat sarcina si nasterea sa decurga normal.


Citeste si despre:

Muscatura de paianjen-lup. Cum arata si cat este de periculoasa? Cat este de importanta vacanta pentru reducerea stresului Mergem la stomatolog in timpul sarcinii? Astmul bronsic si sarcina Sarcina: confruntarea cu disconfortul produs de sarcina 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Cresterea si dezvoltarea copilului. Cand este cazul sa ne ingrijoram? Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina Cele mai ciudate simptome de sarcina