Sistarea livrarilor de medicamente poate avea urmari si in plan concurential

Publicat: 10 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Consiliul Concurentei atrage atentia Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), care a sistat, pe termen nedeterminat, livrarile de medicamente, ca acest lucru ar putea avea urmari negative si din punct de vedere concurential.

"Orice blocaj pe o piata risca sa produca un dezechilibru intre cerere si oferta si, pe termen lung, acest lucru ar putea avea repercusiuni negative si din punct de vedere concurential. Speram insa la o solutionare cat mai rapida si pe cale amiabila a problemelor legate de ajustarea trimestriala a pretului medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala", explica presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu.
Potrivit Consiliului Concurentei, actiunea comuna a distribuitorilor de medicamente, manifestata pe fondul refuzului Ministerului Sanatatii de a recalcula pretul medicamentelor in functie de evolutia cursului de schimb, trebuie sa respecte principiile legislatiei de protectie a concurentei.

"In calitate de autoritate administrativa autonoma, Consiliul Concurentei nu are doar un rol corectiv, ci si unul preventiv, prin monitorizarea pietelor, respectiv supravegherea comportamentului actorilor pe aceste piete si a metodelor folosite de acestia, avand ca scop final protectia intereselor consumatorilor", sustin reprezentantii consiliului.

Distribuitorii de medicamente au anuntat, marti, ca au sistat livrarile catre toate spitalele si farmaciile din tara, din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor medicamentelor.

Ulterior, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca nu exista o criza a medicamentelor in Romania si a acuzat distribuitorii ca vor sa determine majorarea pretului medicamentelor. "Nu se pune problema unei crize a medicamentelor in acest moment. Medicamente sunt in spitale, farmacii si depozite. inteleg ca unii distribuitori au interese proprii si vor sa creeze panica, astfel incat Ministerul Sanatatii sa ia masura de majorare a pretului medicamentelor", a declarat ministrul. Nicolaescu a precizat ca farmacistii nu au voie sa refuze eliberarea medicamenteleor pe motiv ca pretul acestora este prea mic, argumentand ca pretul este stabilit prin lege.


Citeste si despre:

Ce impact poate avea casatoria asupra greutatii Vitamina C poate avea efecte adverse? Nu lua pastile fara sfatul medicului! Pot avea urmari extrem de grave 7 moduri in care diabetul iti afecteaza organismul Ai o pozitie incorecta la birou? Iata de ce afectiuni poti suferi Coreea Sydenham Spasmul muscular nocturn – cum iti afecteaza somnul? Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Avortul medicamentos - pregatire, riscuri si efecte adverse Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii le dau medicamente fara sa consulte pediatrul? Filariaza, o patologie infectioasa cu consecinte asupra sistemului limfatic Pozitia incorecta poate duce la afectiuni grave Ocluzia intestinala Cauzele impotentei Regulamentul de organizare si functionare a invatamantului prescolar