Pozitia incorecta poate duce la afectiuni grave

Actualizat: 30 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Disfunctia posturala


Fie ca este rezultatul statului la birou toata ziua, folosirii smartphone-ului constant, sau relaxarii pe canapea, pozitia incorecta este ceva ce intalnim la oameni de toate varstele. Aceasta disfunctie posturala reprezinta pozitia nefireasca a coloanei vertebrale, pozitie in care curburile naturale sunt modificate. Rezultatul pe termen lung este generarea unei presiuni constante si a stresului asupra articulatiilor, muschilor si vertebrelor.

Semnele si simptomele unei pozitii incorecte

Principalele simptome, resimtite de catre persoana in cauza zilnic sau o data la ceva timp, sunt de natura dureroasa. Astfel, acesta va simti dureri de spate superior (cervical) si inferior (lombar), dureri de gat, durere la nivelul umerilor sau membrelor superioare. Durerea din brat poate merge deseori pana la nivelul incheieturii si palmei. Durerea membrului inferior cuprinde coapsa si soldurile, genunchii si gleznele.

Alte simptome includ fatigabilitatea si senzatia de ,,febra musculara”, dar si dureri de cap din ce in ce mai dese, pe care nu le atribuim, de regula, pozitiei incorecte.

Cum arata pozitia incorecta?

1. Pozitie incorecta: Aplecat, cu spatele indoit, umeri rotiti in fata, gatul si capul intins inainte, genunchi indoiti.
2. Pozitie incorecta: Omoplatii arcuiti in spate, cu zona lombara mult intinsa spre spate, abdomenul proeminent in fata, umerii rotiti extern, tensionati.
3. Pozitie corecta: Spatele drept si neutru, echilibrat, formand o linie verticala dreapta de la nivelul umerilor la nivelul soldului, gatul fiind aliniat cu restul corpului.

Factori ce contribuie la pozitia incorecta

• Lipsa informatiilor corecte si constientizarea pozitiei corecte/incorecte
Sedentarism
• Unele atributii ocupationale
• Rigiditatea musculara
• Slabiciunea musculara
• Stabilitate redusa, probleme de echilibru
• Stil de viata stresant
• Mediu de lucru neadecvat

Riscuri si complicatii

Desi multi dintre noi nu realizam, mentinerea unei pozitii incorecte in viata de zi cu zi, atunci cand lucram sau ne relaxam, poate avea consecinte serioase pentru sanatatea noastra. Cele mai grave dintre acestea sunt:

• Leziuni permanente osoase. Atunci cand oasele nu sunt in pozitia lor fireasca pentru o perioada prea lunga de timp, se pot produce tasari si mobilizari anormale ale acestora, in cadrul articulatiilor. Cea mai grava situatie este tasarea vertebrala, atunci cand doua vertebre invecinate se suprapun nefiresc, lovindu-se una de cealalta.

• Sindrom de tunel carpian. Fibrele nervoase ce au originea la nivel cervical si toracic (spate superior) sunt aceleasi fibre ce ajung la nivelul incheieturii mainii, unde se gaseste tunelul carpian. Nervii pot fi afectati, comprimati, prin pozitia nefireasca a gatului si spatelui, ducand la acest sindrom caracterizat prin dureri, furnicaturi, amorteala.

• Hipertensiune arteriala. Pozitia incorecta cu presiunea constanta asupra articulatiilor contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale, intrucat exista receptori de presiune la nivelul gatului.

• Incontinena urinara. Pozitia incorecta promoveaza incontinenta urinara partiala, definita prin urinari atunci cand persoana rade, tuseste sau stranuta. Atunci cand nu stam drepti, presiunea abdominala creste, apasand pe vezica urinara. Pozitia gresita slabeste, de asemenea, musculatura pelvina, care nu se mai poate opune reflexului de urinat.

• Constipatie. Aceasta se datoreaza pozitiei gresite atunci cand folosim toaleta, dar si slabirii musculaturii pelvine.

• Pirozis si probleme de digestie. Pirozis este senzatia de arsura, durere retrosternala, ce caracterizeaza refluxul gastro-esofagian. Adoptarea unei pozitii incorecte dupa o masa (intins pe spate) poate cauza reflux insotit de pirozis, greata, chiar varsaturi. Explicatia consta in faptul ca atunci cand ne intindem pe spate, acidul gastric eliberat pentru digestie, de la nivelul stomacului, va lua o directie gresita, inversa, intorcandu-se in esofag.

Alte consecinte ale posturii gresite:
Tulburari de echilibru
• Dureri de cap frecvente
• Tulburari de respiratie, aparute din cauza presiunii exercitate in cutia toracica
• Tulburari de somn: atunci cand sistemul osteo-articular si cel muscular nu sunt complet relaxate, nu putem avea un somn odihnitor
• Schimbari de dispozitie. Pozitia in care stam poate sa nu aiba, aparent, nicio legatura cu starea de spirit. Totusi, exista studii ce arata ca persoanele ce stau constant in pozitii gresite, stresante, tind sa aiba stari negative, stima de sine mai scazuta, in comparatie cu persoanele care stau drept si corect.

Optiuni de tratament

Specialistii recomanda vizita la un fizioterapeut, daca simtiti ca aveti o postura gresita ce va cauzeaza probleme si scade calitatea vietii de zi cu zi. Fizioterapeutul va realiza un plan personalizat de exercitii special concepute pentru corectarea pozitiei coloanei vertebrale, precum si pentru imbunatatirea flexibilitatii si fortei musculare.

Scopul acestei terapii este obtinerea unei pozitii neutre, cu spatele drept, fara aplecarea spre faa sau spre spate a trunchiului sau gatului. Majoritatea pacientilor observa o scadere semnificativa a durerilor articulare si musculare, in timpul fizioterapiei si dupa. Bineinteles, vointa dumneavoastra este cea de care depinde reusita si mentinerea pe termen lung a pozitiei corecte.

Astfel, tratamentul instaurat de catre fizioterapeut poate include:
• Identificarea si diagnosticul obiceiurilor posturale
• Educatie si informare asupra pozitiei corecte
• Terapie mecanica si masaj al tesuturilor moi
Relaxare prin acupunctura
• Electroterapie
• Mobilizarea articulatiilor
• Exercitii de corectare si imbunatatire a flexibilitatii, fortei musculare si posturii
• Sfaturi cu privire la activitatile zilnice si activitatile sportive
• Exercitii de tip Pilates

Nu uitati sa evitati un stil de viata sedentar, facand miscare cel putin cateva zile pe saptamana si avand o dieta sanatoasa, echilibrata si nutritiva.

Recomandari finale

Daca pe parcursul citirii acestui articol v-ati indreptat de spate cel putin o data, incercati sa aplicati urmatoarele recomandari, pentru a va corecta pozitia incepand chiar de acum:
• Relaxati-va umerii, tragandu-i in jos si usor spre spate
• Ridicati capul sus, cu privirea atintita drept inainte
• Folositi-va musculatura trunchiului: muschii abdominali si pelvieni
• Folositi un corset special pentru corectarea posturii, daca este nevoie, avand grija sa nu puneti si mai multa presiune asupra trunchiului
• Atunci cand stati la birou, puneti o perna mica la nivelul spatelui inferior; va va ajuta sa stati drepti
• Schimbati-va pozitia la fiecare 30-60 de minute
• Nu va intindeti pe canapea imediat dupa masa

Concluzie

Postura este doar una dintre componentele sanatatii noastre, dar poate avea un impact surprinzator de mare. Din fericire, exista diverse metode de a va corecta postura incepand din orice moment, iar odata ce reusiti acest lucru, multe dintre problemele dumneavoastra vor disparea.

Bibliografie:
https://www.health.harvard.edu/pain/posture-and-back-health
https://www.thephysiocompany.com/blog/stop-slouching-postural-dysfunction-symptoms-causes-and-treatment-of-bad-posture


Citeste si despre:

Principalele simptome ale afectiunilor urinare feminine Legatura dintre scolioza si pozitia copilului in banca Afectiuni comune ale picioarelor Durerea cervicala Cum pot fi prevenite cele mai des intalnite infectii Bruxismul - cum iti sunt afectati dintii Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Cum pot fi ameliorate durerile lombare? Patologie traumatica - plagi si contuzii Sangele si bolile de sange Boli cu transmitere sexuala (sifilisul, gonoreea, chlamydia, scabia, SIDA) Cum scapam de scrasnitul dintilor? Cand semnifica durerea de cap o urgenta medicala?
Cere sfatul medicului ×