Filariaza este o patologie infectioasa raspandita prin intermediul muscaturilor de tantari. Aceasta poate duce la inflamatie, tumefiere si febra. In lipsa tratamentului, filariaza poate cauza diverse complicatii si poate avea consecinte asupra starii de sanatate a organismului.
In cele mai severe cazuri, filariaza cauzeaza desfigurari precum ingrosarea severa a tegumentului si tumefierea semnificativa a gambelor. Din cauza acestor consecinte frecvente, filariaza este deseori numita elefantiaza.
Filariaza este o patologie a sistemului limfatic, fiind provocata de infectia parazitara a cailor limfatice. Sistemul limfatic are rol in echilibrarea nivelelor de fluid din organism si mentine imunitatea organismului impotriva infectiilor si corpilor straini. Astfel filariaza poate fi numita si filariaza limfatica.
Filariaza este cel mai frecvent intalnita in tarile si regiunile cu clima tropicala. Tarile precum Asia, Africa si America de Sud au cele mai multe cazuri de filariaza limfatica. Viermii ce cauzeaza filariaza nu se gasesc pe tot globul, de exemplu, in SUA acestia nu exista ca si specie.
Infectia poate fi insa dobandita de persoane ce calatoresc in tarile cu prevalenta mare a filariazei, in special atunci cand calatoria este lunga iar pacientul petrece cateva saptamani sau luni in tara respectiva.
Aproximativ 120 de milioane de oameni la nivel mondial, ceea ce inseamna 1.5% din populatie, au filariaza limfatica.
Filariaza este o infectie parazitara, provocata de un tip special de vierme. Acesti viermi de dimensiuni foarte mici, ce nu pot fi vazuti cu ochiul liber, invadeaza organismul si patrund in sistemul limfatic.
Exista diverse tipuri de viermi filariatici, ce pot provoca boala. Cel mai comun este W. Bancrofti, ce cauzeaza 9 din 10 infectii. B. Malayi si B.Timori sunt celelalte tipuri de vierme.
Aproximativ 2 din 3 pacienti cu acest diagnostic nu experimenteaza simptome severe. Filariaza duce insa, de cele mai multe ori, la slabirea sistemului imunitar si astfel la simptome provocate de infectii frecvente.
Semnele si simptomele posibile, date de invadarea sistemului limfatic, includ:
• Limfedem: edem din cauza acumularii lichidului limfatic
• Hidrocel la barbati: tumefierea sacului testicular, din cauza acumularii de fluid
• Edeme in alte regiuni ale corpului: acumulare de fluid la nivelul membrelor inferioare, bratelor, sanilor si organelor genitale
In timp, alterarea integritatii sistemului limfatic duce la scaderea drastica a imunitatii si astfel, organismul nu mai poate lupta eficient cu infectiile. Din cauza acestui raspuns imun scazut, pacientii pot dezvolta:
• Infectii bacteriene frecvente
• Elefantiaza: acumulare de fluid si intarirea tegumentului, cu aspect neplacut, dimensiune marita si durere
• Sindromul de eozinofilie pulmonara
Filariaza este o infectie raspandita prin intermediul muscaturilor de tantar. Pentru ca un tantar sa poata transmite filariaza, acesta inteapa o persoana deja infectata. Tantarul devine infectat si inteapa alta persoane, careia ii transmite infectia. Viermii de dimensiuni mici intra in sistemul vascular al pacientului, de unde ajung repede in sistemul limfatic, unde se opresc si isi continua cresterea.
Pentru a diagnostica filariaza limfatica, medicii au nevoie sa examineze o proba de sange. Pentru acest lucru vor utiliza fie testarea microscopica, fie testarea anticorpilor. Probele de sange pot fi pregatite si vizualizate la microscop, unde se vor vizualiza viermii specifici. Anticorpii specifici pot fi dozati din sange, pentru a confirma diagnosticul.
Planul de tratament al acestor pacienti depinde de semnele si simptomele prezente si de severitatea lor. In general tratamentul include:
• Medicatie: medicamentele antiparazitare pot fi administrate, iar acestea vor opri reproducerea si inmultirea viermilor deja existenti in organism. Administrarea medicamentelor poate continua timp indelungat, cu doze mici si rare, o data la cateva saptamani, pentru mentinerea efectului.
• Interventie chirurgicala: puteti trece prin anumite interventii chirurgicale pentru a vi se indeparta viermii din organism. Daca filariaza a cauzat hidrocel, poate fi nevoie de o operatie separata pentru acesta.
• Tratamentul elefantiazei: exista strategii de ameliorare a edemelor, precum sosete compresive si dispozitive de elevare a membrelor.
Din pacate, tratamentul filariazei nu este unul curativ. Medicamentele pot neutraliza infectia si viermii prezenti, insa pacientii se pot reinfecta usor si pot transmite infectia mai departe, prin intermediul tantarilor.
Daca luati medicamente antiparazitare, aveti nevoie de monitorizare atenta din partea unui medic, intrucat exista numeroase efecte adverse posibile. Acestea pot deveni severe si includ ameteala, febra, durerile de cap, durerile musculare si articulare, greata si varsaturi.
Tratament facut acasa
Pacientii trebuie sa fie atenti la ingrijirea de acasa, intrucat prin ingrijiri corecte acestia pot preveni inrautatirea filariazei si a edemelor prezente.
Astfel, medicii recomanda:
• Dezinfectia si pansarea sterila a ranilor prezente
• Elevarea frecventa a bratelor sau picioarelor tumefiate
• Exercitii fizice, intrucat acesta imbunatatesc fluxul limfatic
• Igiena zilnica, cu apa si sapun, a corpului
• Incaltaminte potrivita pentru a reduce riscul de cazaturi si rani deschise
Cel mai bun mod de a preveni filariaza este prin evitarea intepaturilor de tantar, in special in zonele tropicale. Daca locuiti sau calatoriti in zone cu incidenta mare a filariazei, asigurati-va ca purtati haine cu maneci lungi, folositi solutii de corp speciale anti-tantari, in special in timpul noptii, si folositi o palarie cu plasa de tantari.
Tratamentul medicamentos administrat constant previne de asemenea reinfectia. Dupa tratamentul initial, medicamentele nu mai trebuie administrate zilnic, ci o doza o data la cateva saptamani sau luni, in functie de riscul fiecarui pacient.
Filariaza poate duce la complicatii precum limfedem cronic sau elefantiaza. Aceste patologii nu au tratament curativ, ci doar simptomatic. Pacientii au deseori consecinte sociale si psiho-emotionale, in special atunci cand simptomele sunt severe si evidente. Abilitatea pacientilor de a lucra si de a-si desfasura activitatile uzuale poate fi de asemenea alterata.
Atunci cand este insa descoperita precoce si tratamentul este initiat, pacientii pot avea un prognostic mai bun, fara sa apara complicatii cronice. Monitorizarea constanta a acestor pacienti, indiferent de severitatea simptomelor, este esentiala.
Filariaza limfatica este o infectie parazitara, provocata de viermi specifici ce provoaca boala.
Acesti viermi se gasesc in special in tarile cu clima tropicala, precum Asia, Africa, America de Sud.
Filariaza este raspandita prin intermediul tantarilor la persoane ce locuiesc sau calatoresc in aceste zone.
Prognosticul pacientilor poate fi unul bun, insa depinde direct de momentul diagnosticului si de severitatea edemelor si a complicatiilor cronice.
Bibliografie
https://www.cdc.gov/parasites/lymphaticfilariasis/index.html
https://emedicine.medscape.com/article/217776-overview
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.