Ai nevoie de ore intregi sa faci o programare la medic, nu reuesti sa duci la capat sarcinile de servciu, nu iti mai aduci aminte de cand nu ai mai mers in parc si te apuca miezul noptii trebaluind?
Ni se intampla tuturor sa avem astfel de momente, insa daca ele devin obisnuinta si ne efecteaza calitatea vietii, atunci trebuie gasite cauzele si remediata problema. Iata despre ce ar putea sa fie vorba:
Stresul poate fi o cauza
In perioadele stresante, cand trebuie sa faci fata mai multor sarcini sau cand trebuie sa faci lucruri care nu iti fac placere, poti simti sentimente precum furia si revolta, dar poate sa apara si lipa puterii de concentrare.
De aceea, iti poate fi mai greu sa faci chiar si lucruri banale, pe care inainte le finalizai intr-un timp scurt. Pot aparea si tulburari de somn, stari de anxietate, dureri de cap si dureri musculare.
Pentru a depasi aceste perioade neplacute, iti pot fi de ajutor ceaiurile cu efect calmant, precum cel de tei sau de melissa. De asemenea, exercitiile fizice sunt recomandate, pentru ca ajuta corpul sa elibereze endorfine, adica hormoni ai fericirii. Iti pot face bine si plimbarile in aer liber sau o discutie relaxata cu cel mai bun prieten.
Poate fi ADHD?
Persoanele care sufera de ADHD (hiperactivitate cu deficit de atentie) sunt agitate si le este foarte greu sa se concentreze. Pot incepe mai multe lucruri deodata, dar nu termina niciunul la timp. Pot fi usor tulburati de alte lucruri care se intampla in jurul lor si sunt intr-o stare de neliniste permanenta. De asemenea, uita usor.
Cei care se regasesc in aceste simptome trebuie sa mearga la medic, care va stabili diagnosticul de ADHD. Pentru un bun management al timpului pot fi utile cateva sedinte la medicul psiholog.
Oboseala cronica
Cand simti ca ai prea putin timp pentru lucrurile pe care trebuie sa le faci, acest lucru poate fi pus si pe seama oboselii. Daca ti se intampla sa iti fie greu sa duci la bun sfarsit sarcini pe care inainte reuseai sa le termini rapid, acest lucru poate sa fie cauzat de noptile pierdute.
De exemplu, daca dormi mai putin de sase ore pe noapte, a doua zi te vei simti obosit si iti va fi greu sa te concentrezi, indiferent de ajutoarele pe care i le oferi creierului, precum cafeaua.
Incearca sa mergi la culcare la aceeasi ora in fiecare seara si nu mai bea cafea dupa orele 14:00-15:00, astfel incat cofeina sa aiba timp sa isi faca efectul, inainte ca tu sa mergi la culcare.
Anxietatea iti rapeste puterea de concentrare
Gandurile negative sunt o sursa de anxietate. Daca ai o atitutine negativa iti poate fi greu sa dai randament atat la serviciu, dar si acasa. De fiecare data cand te incearca astfel de trairi, ia o pauza, respira adanc si gandeste-te la lucruri frumoase. Ca de exemplu, la o vacanta. Si sportul este o buna terapie.
Depresia, un alt motiv
Depresia te poate secatui de energie, astfel incat sa nu iti doresti sa mai faci nici macar lucrurile care iti faceau placere si care te faceau sa te simti implinit. Astfel, simti ca nu mai ai timp de nimic si nici nu ai energia necesara pentru a face ceva.
Alte simptome ale depresiei sunt starile de tristete accentuata, scaderea poftei de mancare si pierderea de greutate sau, dimpotriva, un apetit crescut asociat cu acumularea de kilograme in plus.
De asemenea, te pot irita lucruri si situatii pe care inainte nu le observai. Este important sa vorbesti cu un apropiat despre temerile tale, dar si sa ceri ajutor medical.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.