Oprescu vrea si spitalele de urgenta, pastrate de guvern la Ministerul Sanatatii

Publicat: 13 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sustine in continuare ca municipalitatea are capacitatea sa administreze mai bine spitalele din Bucuresti, inclusiv cele de urgenta, dupa ce guvernul a decis, miercuri, sa treaca la primarie doar unele dintre unitatile sanitare cu paturi.

"Acest lucru ar rezolva o parte dintre problemele cu care se confrunta acum sistemul sanitar, cand 10 - 15% din bugetul unui spital se consuma pentru plata utilitatilor, si nu pentru servicii medicale acordate cetatenilor, asa cum ar fi normal. Referitor la preluarea spitalelor de urgenta, la care se opune cu vehementa ministrul sanatatii, am sa fac un singur comentariu: este vorba despre partipriuri politice, despre dorinta de a mentine in functii manageri de spitale numiti politic, care nu au demonstrat nimic. Iar orgoliile politice nu rezolva problemele sistemului sanitar si nu sunt solutii pentru sanatatea populatiei", sustine Sorin Oprescu.

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanta de urgenta prin care se lanseaza proiectul-pilot de transferare a spitalelor catre autoritatile locale, primaria Capitalei primind "unele unitati sanitare cu paturi", cu exceptia celor de urgenta, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul sanatatii a anuntat ca OUG prevede demararea in Capitala a unui proiect-pilot cu durata de un an in cadrul caruia spitalele - cu exceptia celor de urgenta - vor fi transferate de la Ministerul Sanatatii catre autoritatile locale, in special catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. in functie de rezultate, proiectul-pilot se va extinde in toata tara.

"In municipiul Bucuresti se transfera unele unitati sanitare cu paturi, in continuare cele de urgenta ramanand, ca si cele de urgenta din judete, la minister si care nu se transfera", a declarat ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.

Ordonanta de urgenta prevede ca vor fi transferate catre autoritatile publice locale managementul asistentei medicale acordate in unele unitati sanitare cu paturi din urmatoarele categorii: centre de sanatate, spitale comunale, orasenesti si municipale, unitati sanitare cu paturi din Capitala si din municipiile resedinta de judet.


Citeste si despre:

Asistenta de urgenta in caz de calamitate Organizarea sistemului national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor Pneumonia de aspiratie Modificarea si completarea OUG nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar Cum sa facem fata alergiilor verii Sincopa Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar Lesinul (Sincopa) - generalitati si preventie Tratamentul durerii toracice Sindromul de tunel carpian Securitate si sanatate in munca: expunerea la zgomot Protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest Cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de vibratii