Numarul infectiilor respiratorii in crestere usoara, dar in limite normale pentru aceasta perioada

Actualizat: 20 Decembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

966. 259 persoane au fost vaccinate impotriva gripei de sezon, in cadrul campaniei de vaccinare antigripala gratuita a Ministerului Sanatatii.

Peste 49% dintre acestea sunt persoane cu varsta peste 65 ani.
De asemenea, conform raportarilor Centrului National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, in saptamana 6-12 decembrie 2010 nu au fost inregistrate cazuri de gripa.

Numarul infectiilor respiratorii acute raportate, desi este intr-o usoara crestere, cu 12,1% mai mare comparativ cu cel inregistrat in saptamana precedenta, se inscrie in limite normale. Au fost inregistrate 83 291 infectii respiratorii acute si pneumonii, dintre care doar 5769 au necesitat internare.Ponderea internarilor din ultima saptamana monitorizata este de 6.9%, valoare mai mica comparativ cu cea inregistrata in saptamana precedenta.

Campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii impotriva gripei de sezon, continua. in 2010, Ministerul Sanatatii va utiliza un numar de 1.300.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire. Sunt vaccinate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, conform recomandarilor OMS si ECDC. Ca in fiecare an, campania Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in unitati sanitare cu paturi.

Recomandari


Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada cu temperaturi scazute, sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena si sa se vaccineze antigripal. De asemenea, este bine:

1. Sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig. In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este recomandata folosirea mijloacelor de protectie adecvate - caciuli, manusi etc.

2. Sa consume alimente bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume si sa evite consumul bauturilor alcoolice.

3. Sa acorde o atentie speciala copiilor - evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

De asemenea, persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, este bine sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute.
Incalzirea locuintelor si a spatiilor inchise de locuit trebuie sa fie corespunzatoare. Evitati utilizarea instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon.

Evitati expunerea prelungita a mainilor si picioarelor la temperaturi scazute pentru a se feri de degeraturi.


Citeste si despre:

Bolile sistemice determinate de infectiile orale Sinuzita (Infectia sinusurilor) Boli ale plamanilor si respiratorii Complicatii ce apar in urma infectiei Covid19 Cauze non-infectioase ale febrei Virusul HMPV: un virus respirator periculos care se raspandeste rapid in Europa Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa) Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Pancreatita cronica (Inflamatia cronica a pancreasului) Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus Ce ai de facut dupa ce te-ai vindecat de COVID-19 Exacerbarile astmului Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita? Imunodeficienta comuna variabila Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii