Medicii pensionati vor putea lucra, in continuare, in spitalele de stat

Publicat: 08 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Medicii pensionati nu vor fi nevoiti sa aleaga intre pensie si salariul obtinut pentru munca in sistemul de stat, dupa ce ministrul Sanatatii, Ion Bazac, si premierul Emil Boc au convenit, miercuri, sa gaseasca o solutie in acest sens, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii ministerului.

"Ministrul i-a transmis premierului propunerea ca medicii pensionati sa poata lucra, in continuare, in spitalele si cabinetele de stat, iar premierul a fost de acord cu gasirea unei solutii in acest scop. Nu se cunosc insa, deocamdata, amanunte privind cadrul legislativ care va reglementa acest lucru. Vineri, in sedinta de guvern, vor fi puse la punct, probabil, aceste detalii", au spus reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, miercuri dimineata, ca ii va propune premierului Emil Boc rectificarea ordonantei privind cumulul pensiilor cu salariile din sistemul public, astfel incat medicii pensionari sa ramana angajati in unitatile medicale de stat. „Avand in vedere lipsa acuta de cadre medicale specializate, mai ales in mediul rural, voi propune ca medicii pensionari sa ramana angajati in continuare, prin contracte temporare de munca, pana la ocuparea posturilor prin concurs”, a declarat demnitarul.

In sistemul sanitar din Romania lucreaza aproximativ 600 de medici pensionari, dintre care 500 in mediul urban, iar restul in rural, conform datelor Ministerului Sanatatii.

Potrivit ordonantei de guvern publicata luni in Monitorul Oficial, pensionarii pentru limita de varsta nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul lor, daca acestea sunt obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala. Angajatii de la stat care cumuleaza pensia cu salariul trebuie sa decida in 15 zile la care dintre cele doua venituri renunta.


Citeste si despre:

Educatia medicala continua Masuri de precautie pentru diminuarea consecintelor dizabilitatilor Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain Continuarea activitatii medicale peste varsta legala de pensionare Organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere Vitaminele care sporesc fertilitatea Securitatea sociala a lucratorilor migranti Cauzele genetice ale avortului spontan - Mutatii, deletii si mozaicism Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009