Medicii de la Floreasca vor face consultatii la distanta pentru 16 spitale

Actualizat: 30 Noiembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti vor acorda consultatii de la distanta pentru cazurile de urgenta care se prezinta la 16 spitale din 12 judete, datorita unui sistem de telemedecina inaugurat luni.

Pacientii din judetele Constanta, Ialomita, Calarasi, Buzau, Prahova, Dambovita, Arges, Teleorman, Gorj, Dolj, Bacau si Bihor vor beneficia de asistenta medicala de urgenta si de specialitate de la Spitalul Floreasca.

Sistemul de telemedicina pilot a fost lansat in 2009, cand medicii Spitalul Clinic Judetean Targu Mures au acordat asistenta de urgenta pentru 40 de spitale din Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Bistrita Nasaud.

"In ultimul an, peste 1.000 de persoane au beneficiat de serviciile personalului medical de la Targu Mures"
, a precizat subsecretarul de stat in Minisiterul Sanatatii, Raed Arafat.

Potrivit lui Arafat, acest sistem de consult a redus transferurile de pacienti nejustificate si le-a grabit pe cele justificate. "Medicii din centrul de comanda pot oferi recomandari colegilor din teritoriu pentru stabilizarea pacientului, pe baza unei experiente mult mai bogate", a mai spus subsecretarul de stat.

Medicii de la centrul de coordonare ofera suport medical in timp real, pe baza comunicarii audio-video, si urmaresc sase indicatori transmisi prin monitorul de semne vitale: puls, rata respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 si tensiune arteriala.

Cele doua centre de la Targu Mures si Bucuresti vor fi interconectate, iar in caz in care unul va fi suprasolicitat sau va avea probleme tehnice, celalalt va prelua solicitarile.

Arafat a mai spus ca si sistemul de comunicatii audio de pe ambulantele SMURD si ale Serviciului de Ambulanta Bucuresti Ilfov functioneaza bine, in ultimele doua luni avand loc 3.000 de comunicatii audio intre ambulante si Spitalul de Urgenta. In curand, a anuntat subsecretarul de stat, vor exista si comunicatii video intre ambulante si spital.

Reteaua de telemedicina de la Floreasca a fost realizata printr-o sponsorizare 41.000 de euro de la Petrom si cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.


Citeste si despre:

Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des Cand este necesar consultul ginecologic? Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 176/2000 privind dispozitivele medicale (Ordin nr. 1636/2004) Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala (2008) Intarcarea bebelusului, ce trebuie sa faci si ce nu? Autismul - Investigatii si testari Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Icterele sugarului si copilului Suptul degetului Teste pentru autoevaluarea vederii Implanturi ale obrajilor, buzelor sau barbiei Ai grija de inima ta! Cum poti preveni aparitia hipertensiunii arteriale Organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar Spina bifida - afectiune congenitala a coloanei vertebrale